Eğitimde dijitalleşme sürecinde çevrimiçi öğrenme engelleri: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi örneği
Online learning barriers in the digitalization process in education: The case of Sivas Cumhuriyet University
- Tez No: 814086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Dijitalleşme, Genç, Teknoloji, Education, Digitalization, Youth, Technology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Teknolojinin gelişmesi beraberinde dijitalleşme kavramını da getirmiştir. İnternetin gelişmesi ise dijitalleşme sürecini olabildiğince hızlandırmıştır. İnternet ve teknolojinin insan hayatının vazgeçilmez unsurlarından biri olmaya başladığı son dönemlerde, dijitalleşme süreci gündelik hayatın bir parçası olmuştur. 2020 yılında Covid-19 pandemisinin beraberinde getirdiği dünya genelinde kısıtlamaların, uygulanması dijitalleşme sürecinin olağanüstü bir hızla gelişmesini sağlamıştır. Pandemi dönemi ve evden çıkma yasakları toplumsal hayatın, gündelik hayat aktivitelerinin ve alışkanlıkların dijitalleştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu tezde, eğitimde dijitalleşme sürecinde çevrimiçi öğrenme engelleri Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri özelinde olmak üzere incelenmiştir. Bu nedenle dijitalleşme ve eğitimde dijitalleşme gibi kavramlar incelenmiştir. Uygulama kısmı için bir anket tekniği uygulanma planlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde gençlik, dijitalleşme ve eğitimde dijitalleşme kavramları incelenmiştir. Buna ilave olarak dijitalleşmeni insan hayatındaki yeri ve dijitalleşme sürecine uyum konuları da ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniğini uygulanabilmesi için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinden kolayda örnekleme metoduyla seçilen 412 katılımcıya anket tekniği uygulanmıştır. Anket 5'li likert sistemiyle hazırlanmış ve iki kısımdan oluşturulmuştur. Birinci kısım demografik özelliklerden (yaş, cinsiyet, eğitim durumu vb.) oluşmaktadır. İkinci bölümde ise 45 maddeden oluşan ve 8 faktörü bulunan çevrimiçi öğrenmede öğrenci engelleri ölçeği kullanılmıştır. Uygulanan anket tekniğinden elde edilen verilerin pekiştirilebilmesi için 5 kadın 5 erkek öğrenciye nitel araştırma yönteminin fenomenolojik desenleri çerçevesinde görüşme tekniği uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre genel olarak, eğitimde dijitalleşme sürecinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri, çevrimiçi öğrenme sürecinde ağırlıklı olarak engellere takılmadan, eğitimde dijitalleşme sürecinin faydalarından yararlanarak olumlu etkilendikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of technology has brought with it the concept of digitalization. The development of the Internet has accelerated the digitalization process as much as possible. The digitalization process has become a part of daily life in recent times when the internet and technology have become one of the indispensable elements of human life. The implementation of the worldwide restrictions brought by the Covid-19 pandemic in 2020 has enabled the digitalization process to develop at an extraordinary pace. The pandemic period and curfews have made it necessary to digitize social life, daily life activities and habits. In this thesis, online learning barriers in the digitalization process in education have been examined in particular for Sivas Cumhuriyet University students. For this reason, concepts such as digitalization and digitalization in education have been examined. For the application part, a survey technique is planned to be applied. In the first part of the study, the concepts of youth, digitalization and digitalization in education were examined. In addition, the place of digitalization in human life and adaptation to the digitalization process were also discussed. In the last part of the study, questionnaire technique was applied to 412 participants selected by convenience sampling method from Sivas Cumhuriyet University students in order to apply the questionnaire technique, which is one of the quantitative research methods. The questionnaire was prepared with a 5-point Likert system and consisted of two parts. The first part consists of demographic characteristics (age, gender, educational status, etc.). In the second part, the scale of student barriers to online learning, consisting of 45 items and 8 factors, was used. In order to consolidate the data obtained from the applied questionnaire technique, the interview technique was applied to 5 female and 5 male students within the framework of the phenomenological patterns of the qualitative research method. According to the data obtained, it has been concluded that in the digitalization process in education, Sivas Cumhuriyet University students are affected positively by benefiting from the benefits of the digitalization process in education, without being hit by obstacles in the online learning process.