Quick determination of the performance of existing buildings in erbil city in shorsh quarter using street-walk method
Hızlı başlıklı shorsh mahallesi'ndeki erbil şehirnde mevcut binalarn performansının belirlenmesi sokak yürüyüşü yöntemini kullanılarak
- Tez No: 814315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUVAFIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: betonarme yapı, karma ve yığma yapılar, bina performansı, güvenli bina, güvensiz bina, çok yüksek depremsellik, yüksek depremsellik, düşük depremsellik, orta derecede yüksek depremsellik, orta derecede depremsellik, düşük deprem, Reinforced-concrete structure, masonry structures, performance of building, safe building, unsafe building, very high seismicity, high seismicity, low seismicity, moderately high seismicity, moderate seismicity
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Seviye 1 Walk-Down Prosedürünün iki yönteminin, yani FEMA'nın parametreleri bu çalışmada P-154 (1988) ve Sucoğlu ve Yazgan (2003) değerlendirilerek uygulanmıştır. Hızlı başlıklı mevcut çalışmada 511 binadan oluşan bir örneklemin sismik performansı Shorsh mahallesi'ndeki Erbil şehrinde mevcut binaların performansının belirlenmesi sokak yürüyüşü yöntemini kullanarak yapılmıştır. Bu çalışmada, mevcut bınaların sismik riskini değerlendirmek için hızlı bir yöntem önerilmektedir. Temel olarak, gözlemlemeyi içeren bir kaldırım anket sürecidir kı bu süreç kaldırımdan belirli bina özelliklerini ve incelenen alandaki mevcut binalar için tehlike seviyesini belirlemek için bir performans puanı hesaplamak içindir. Hedef yapıların araştırılmasında karma yöntem yaklaşımları kullanılmaktadır. Sırayla Erbil'in yapı stoğunun özelliklerini araştırmak için uygun bir veri toplama yöntemi Sucoğlu'nun negatif parametrelerinden toplanan bilgilere dayanarak tasarlanmış ve Yazgan'ın (2003) teknikleri ve FEMA P-154'ün (1988) süreçleri ışığında oluşturulmuştur. Kantitatif veriler bu çalışmada tablo ve grafiklerde sayı ve yüzde olarak ifade edilirken, nitel veriler fenomenlerin, teorilerin ve haritaların açıklamalarına yansıtılmıştır. 76 RC binası ve 435 karma ve yığma binalar bulunmaktadır. Buna göre Sucoğlu ve Yazgan (2003) teknik tahmini, RC yapılarının %79'unun güvenli, %9'unun güvenli olduğu orta derecede riskliydi ve% 12'si ciddi derecede güvensizken, RC binalarının % 84'ü FEMA P-154 (1988) yaklaşımına göre güvenli ve %16'sı güvensizdir. Buna göre Sucoğlu ve Yazgan (2003) teknik tahmini, karışım ve yığma yapıların %97'si güvenli, %1'i orta derecede riskli ve %2'si yüksek riskliyken, karışımın %97'si güvenlidir ve% 3'ü FEMA P-154'e (1988) göre güvensizdir.
Özet (Çeviri)
The parameters of two methods of Level 1 Walk-Down Procedure, namely FEMA P-154 (1988) and Sucoğlu and Yazgan (2003), are implemented in this study to assess seismic performance of a sample of 511 buildings in the current study titled Quick Determination of the Performance of Existing Buildings in Erbil City in Shorsh Quarter Using Street-Walk Method. The buildings under investigation are located in Erbil's Shorsh Quarter. In this work, a quick method for assessing seismic risk for existing buildings is suggested. Essentially, it is a sidewalk survey process that involves observing specific building characteristics from of the side walk and computing a performance score to determine the level of danger for existing buildings in surveyed area. In investigating the target buildings, mixed-methods approaches are used. In order to explore the features of Erbil's building stock, a suitable data collection method was designed based on the information collected from the negative parameters of Sucoğlu and Yazgan's (2003) techniques and FEMA P-154's (1988) processes. The quantitative data in this study are expressed in tables and graphs as numbers and percentages, whereas the qualitative data are reflected in descriptions of phenomena, theories, and maps. There are 76 RC buildings and 435 masonry buildings. According to Sucoğlu and Yazgan (2003) technique estimation, 79% of RC structures were safe, 9% were moderately risky, and 12% were severely unsafe, while 84% of RC buildings are safe and 16% are unsafe according to FEMA P-154 (1988) approach. According to Sucoğlu and Yazgan (2003) technique estimation, 97% of masonry structures were safe, 1% were moderately risky, and 2% were highly risky, whereas 97% of masonry buildings are safe and 3% are unsafe according to the FEMA P-154 (1988) method.