Üniversite öğrencilerinin kampüs içerisindeki beslenme alışkanlıkları, bu hizmeti veren yerleri tercih etme durumu ve bunu etkileyen etmenlerin saptanması
Nutritional habits of university students on the campus,the preference of the places that provide this service andthe factors affecting it
  1. Tez No: 814400
  2. Yazar: AYSU TAŞDÖVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Bilgi Düzeyi, Yeme Bozukluğu, Toplu Beslenme Sistemi, Üniversite Öğrencisi, Nutrition Knowledge Level, Eating Disorder, Collective Nutrition System, University Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sağlıklı beslenme; büyüme ve gelişme, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin öğelerinin yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmesidir. Besin öğelerinin gerekenden az ya da çok alınması durumunda, büyüme ve gelişmenin yavaşladığı, sağlığın etkilendiği bilinmektedir. Üniversite çağı, ergenlikten yetişkinliğe geçiş çağını temsil eder. Bu dönem öğrencilerinin sağlığı ile ilgili endişeler vardır. Öğrencilerin sağlığını etkileyen önemli bir faktör beslenmedir. Yetersiz gıda alımı, kötü beslenme alışkanlıklar, düşük kaliteli besinler ile beslenme uzun vadeli sağlık için potansiyel riskleri oluşturur. Yapılan çalışmalar sonucu, üniversite çağındaki öğrencilerin beslenme konusunda bilgi düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Bu sebeple yetersiz beslenme, düşük kalorili beslenme ve yeme bozuklukları artmıştır. Yapılan çalışmada; Bahçeşehir Üniversitesinin her bir kampüsündeki (Galata Kampüsü, Kuzey Kampüsü, Güney Kampüsü, Kemerburgaz Kampüsü, Göztepe Kampüsü) içerisinde bulunan toplu beslenme hizmeti veren işletmeleri öğrencilerin tercih etme durumları ve bu durumları etkileyen etmenleri saptamak amacıyla yapılması planlanmış, yürütülmüş ve 561 öğrenci üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Anket formu ile veriler toplanmıştır. Anket formunun ilk bölümü bilgi toplama formu başlığı altında sosyal-demografik özelliklerini belirleme, katılımcıların antropometrik ölçüm değerleri, yaş, cinsiyet, Bahçeşehir Üniversitesinde hangi fakülte/bölümde okuduğu ve varsa tanı aldıkları kronik sağlık sorunu sorulmuştur. Anket formunda mevcut beslenme alışkanlıklarının belirlenebilmesi için toplam 35 adet soru bulunmaktadır. Okulda yemeğe harcanan para ve gelir düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunurken (p0.05). Üniversite çağı, sağlığı etkileyen fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için önemli bir zamandır. Bu nedenle, üniversite kampüsleri öğrencilerin sağlıklı beslenme ve sağlıklı alışkanlar kazanabilmesi için programlar uygulamalıdır.
Özet (Çeviri)
Healthy eating; It is the consumption of nutrients in sufficient and balanced amounts for growth and development, protection, improvement and development of health. It is known that if the nutrients are taken more or less than necessary, growth and development slows down and health is affected. College age represents the transition period from adolescence to adulthood. There are concerns about the health of students this semester. Nutrition is an important factor affecting the health of students. Inadequate food intake, poor dietary habits, and poor quality foods pose potential risks to long-term health. As a result of the studies, it has been observed that the level of knowledge of university students about nutrition is low. For this reason, malnutrition, low-calorie nutrition and eating disorders have increased. In the study; It was planned, conducted and a survey was conducted on 561 students in order to determine the preferences of the students in the establishments that provide mass food service in each campus of Bahçeşehir University (Galata Campus, North Campus, South Campus, Kemerburgaz Campus, Göztepe Campus) and to determine the factors affecting these situations. . Data were collected with a questionnaire form. In the first part of the questionnaire, under the title of information collection form, determining the social-demographic characteristics, anthropometric measurement values of the participants, age, gender, the faculty/department of Bahçeşehir University and the chronic health problem, if any, they were diagnosed with were asked. There are 35 questions in total in the questionnaire form in order to determine the current eating habits. While there was a significant relationship between the money spent on food at school and the level of income (p0.05). College age is an important time to change physical activity and eating habits that affect health. Therefore, university campuses should implement programs so that students can gain healthy eating habits and healthy habits.