Romantik ilişkilerde aldatma eğiliminin narsistik kişilik özellikleri ve bağlanma stilleri ile arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between tendency to cheat in romantic relationships and narcissistic personality traits and attachment styles
- Tez No: 814701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkiler, aldatma eğilimi, narsistik kişilik özellikleri ve bağlanma stilleri, Romantic relationships, infidelity, narcissistic personality traits and attachment style
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada, romantik ilişkilerde aldatma eğiliminin narsistik kişilik özellikleri ve bağlanma stilleri ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma modeli olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni ve örneklemini Türkiye'de yaşayan ulaşılabilirliliği bakımından kolayda yöntemle seçilen 20-35 yaş arası romantik ilişkisi olan ya da romantik ilişki geçmişi bulunan 262'si kadın, 138'si erkek toplam 400 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla; Kişisel Bilgi Formu, Aldatma Eğilim Ölçeği (AEÖ), Narsistik Kişilik Envanteri (NKE) ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Google Forms üzerinden ölçekler uygulanmış elde edilen verilerin istatistiksel işlemleri SPSS 27 programıyla gerçekleştirilerek verilerin analizi ve yorumlanması yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, Aldatma eğiliminin bağlanma stillerinin alt boyutu olan güvenli bağlanma stili ile arasında negatif yönde, kaçınan bağlanma stili ile arasında pozitif yönde ilişki olduğu tespit edilmiş, kaygılı/kararsız bağlanma stili ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Narsistik kişilik özelliği ile aldatma eğilimi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Narsistik kişilik özellikleri ile bağlanma stillerinin alt boyutu olan güvenli bağlanma stili ile arasında negatif yönde, kaçınan bağlanma stili ile arasında pozitif yönde ilişki olduğu tespit edilmiş, kaygılı/kararsız bağlanma stili ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the tendency to infidelity in romantic relationships and narcissistic personality traits and attachment styles. Relational survey model was used as the research model and the population and sample of the research consisted of 400 individuals 262 females and 138 males, who had a romantic relationship or a history of romantic relationship between the ages of 20-35 selected by the convenience method in terms of accessibility living in Turkey. Personal Information Form, Deception Tendency Scale (ATS), Narcissistic Personality Inventory (NPI) and Three Dimensional Attachment Styles Scale were used to collect data. The scales were applied via Google Forms and the statistical procedures of the data obtained were carried out with the SPSS 27 programme and the data were analysed and interpreted. According to the results of the study, it was determined that there was a negative relationship between the tendency to infidelity and the secure attachment style, which is the sub-dimension of attachment styles, and a positive relationship with the avoidant attachment style, and there was no statistically significant relationship with the anxious/ambivalent attachment style. It was determined that there was a significant positive relationship between narcissistic personality traits and tendency to cheat. It was determined that there was a negative relationship between narcissistic personality traits and secure attachment style, which is a sub-dimension of attachment styles, and a positive relationship with avoidant attachment style, but there was no statistically significant relationship with anxious/ambivalent attachment style.