لقواعد النحوية والصرفية يف مناىج اللغة العربيةًً للناطقني بغريىا حتليالوققوماً (اجلامعاتاآلسيوية منوذجا)
Anadili Arapça olmayanlara Arapça dil müfredatları bakımından sarf-nahiv kurallarının analiz ve değerlendirilmesi (Asya üniversiteleri örneğinde)
  1. Tez No: 814899
  2. Yazar: RAMADAN SAAD ABDELMEGUİD ELSAYED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SELİM KIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Nahiv, Sarf, Müfredat, Arapça Konuşmayanlar, Analiz, Değerlendirme, Grammar and morphology, curriculum, non-Arabic speakers, analysis, evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Son yıllarda özellikle, anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretmek için müfredat hazırlanması, Arap ve uluslararası düzeyde, farklı gerekçelerle Arapça okumak isteyenlerin sayısındaki artış nedeniyle büyük ilgi görmüştür. Ana dili Arapça olmayan/konuşmayanlar için müfredat ve eğitim süreçlerinin önemine karşın, istekliler için bir müfredat oluşturmak yada mevcut müfredattan yararlanmak isteyenler için bir kaynak olmak anlamında çalışmaların meydana getirildiğini gösteren bir envanter bulamamaktayız. Öte yandan, bu müfredatlar da öğretilen gramer ve morfolojik kuralların konularını, nasıl öğretildiklerini, öğretim strateji ve yöntemlerini, bu süreçlerde dilbilgisi ve morfoloji konularının sırasını takip eden, üzerine inşa edildiği dil yapı felsefesini birleştiren ya da irdeleyen bir çalışmaya ulaşamadık. Bu sebeple araştırmamızın ana fikri bu olacaktır. Araştırmada, nitel ve nicel yöntem kullanılacaktır. Nitel (Tasvirci) yöntem, olguyu bir çalışma, araştırma ve eğitim literatürü açısından ele alacaktır. Asya'daki devlet üniversitelerinde anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretimi müfredatlarının her birinde yer alan dilbilgisi ve morfoloji konularının listelerinin analiz edilmesi ve her müfredatın konuları arasında bir karşılaştırma yapılması, bu konuların strateji ve öğretim yöntemlerinin nasıl sunulacağının yanı sıra bu müfredatlardaki dilbilgisi ve morfoloji konularının düzenlenmesinin üzerine inşa edildiği felsefe ile analiz edilerek, sonuçlarının izlenmesi ve yorumlanması, ardından en önemli sonuçların ve önerilerin sunumuna ulaşılması ile ilgili nicel yöntem kullanılmıştır. Araştırmamız, Asya'daki bir kısım devlet üniversitelerinde kullanılan müfredatların bir listesi oluşturularak, her müfredatın gramer ve morfolojik kurallar konularını tanıtmıştır.
Özet (Çeviri)
The preparation of curricula for teaching Arabic as a foreign language has received significant attention, particularly in recent years, from both the Arab and global communities, due to the increasing number of individuals interested in studying the language, each with their own unique purposes and motivations. Despite the importance of curricula and educational processes for non-Arabic speakers, we cannot find an inventory that shows the efforts made to create a curriculum for those who are interested in building a curriculum for non-Arabic speakers or benefiting from existing curricula. On the other hand, we could not reach a study that combines or examines the subjects of the grammatical and morphological rules taught in these curricula, how they are taught, teaching strategies and methods, the order of grammar and morphology issues in these processes, and the philosophy of language structure on which it is built. Therefore, this will be the main idea of our research. In the research, qualitative and quantitative method will be used. The qualitative (descriptive) method will consider the phenomenon in terms of a study, research and educational literature. Analyzing the lists of grammar and morphology topics included in each of the curricula for teaching Arabic to non-native speakers at public universities in Asia, and making a comparison between the subjects of each curriculum, monitoring and interpreting the results of the philosophy and analysis on which it is built how to present these topics, strategies and teaching methods, as well as the organization of grammar and morphology topics in these curricula, and then the most important quantitative method was used to reach the presentation of results and recommendations. The research reached a list of the most important curricula used in the universities of the continent of Asia, in addition to introducing the topics of grammatical and morphological rules in each curriculum.