Design of ultrawide band noise generators for measurements at microwave frequencies
Mikrodalga frekanslarında ölçümler için ultra geniş bant gürültü üreticilerinin tasarımı
- Tez No: 815002
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR SÜLEYMAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü Jeneratörleri, Zener Diyotlar, Gürültü Ölçümleri, BJT, GürültüKaynakları, Noise Generators, Zener Diodes, Noise Measurements, BJT Noise Sources
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin içeriği, ultra geniş band da gürültü kaynağı olarak seri bağlı yarı iletken cihazları kullanarak yaklaşık 6 GHz'e kadar gürültü gücü üreten bir gürültü üretecinin yapılmasıdır. Hali hazırda diyot tabanlı gürültü üreteçleri 18 GHz'e kadar çıkabilmektedir. Bu tezde çeşitli voltaj ve güç değerlerine sahip SMD ve THT Zener diyotlar ile NPN ve PNP transistörleri analiz edilmiş ve gürültü karakteristikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmalarda gürültü üreten komponentleri seri olarak tekli, ikili ve üçlü bağlantı sağlayarak ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonrasında üçlü 22V SMD Zener diyot devresinin 6 GHz'e kadar gürültü gücü ürettiği belirlendi. Ayrıca BJT transistör devreleri 3 GHz'e kadar gürültü gücü üretir. RF ve genel amaçlı iki kutuplu bağlantı transistörlerinin (2N2907, 2N2222A, BC337 ve 2N3904 gibi) gürültü özellikleri araştırıldı. RF transistörlerinin, radyo frekansı devrelerindeki girişimi en aza indirecek şekilde tasarlandıkları için çok düşük gürültü seviyelerine sahip oldukları bulundu. Buna karşılık, genel amaçlı transistörler Zener diyotlarından daha düşük seviyelerde gürültü üretti.
Özet (Çeviri)
The content of this thesis is the construction of a noise generator which produce noise power up to about 6 GHz using seriesly connected semiconductor devices as noise sources in the ultra-wideband. Currently, diode-based noise generators can reach up to 18 GHz. In this thesis, SMD and THT Zener diodes and NPN and PNP transistors with various voltage and power values were analyzed and compared in terms of noise characteristics. During the studies, noise-generating components were measured by providing single, double, and triple connections in series. After the study, it was determined that the triple 22V SMD Zener diode circuit produces noise power up to 6 GHz. Also, BJT transistor circuits produce noise power up to 3 GHz. The noise characteristics of RF and general-purpose bipolar junction transistors (such as the 2N2907, 2N2222A, BC337, and 2N3904) were investigated. It was found that RF transistors have very low noise levels, as they are designed to minimize noise in radio frequency circuits. In contrast, the general-purpose transistors also produced noise at lower levels than Zener diodes.