Adli tıp araştırma görevlilerinin adli belge inceleme hakkında farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of forensic research officers' awareness about forensic document examination
  1. Tez No: 815480
  2. Yazar: MERVE OLŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KURTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Araştırma Görevlisi, Bilirkişilik, Adli Belge İnceleme, Forensic Medicine, Research Assistant, Expertise, Forensic Document Review
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Giriş ve Amaç: İnsanlar arasında anlaşmazlık yaratan ya da delil niteliği bulunan araştırma veya soruşturma konusu olmuş her çeşit basılı, yazılı belge adli belge olarak tanımlanabilir. Adli belge incelemeci; insanlar arasında anlaşmazlık yaratan ya da delil niteliği bulunan araştırma veya soruşturma konusu olmuş her çeşit basılı, yazılı belge üzerinde bilimsel yöntemlerle inceleme yapmak üzere teorik ve pratik eğitim almış; yaptığı inceleme sonucunda elde ettiği bilgileri yorumlayıp rapor haline getirebilen bilirkişidir. Bu çalışma ile adli tıp uzmanlık eğitim sürecindeki adli belge inceleme eğitimi hakkında; adli tıp uzmanlık eğitimi veren birimlere gelen adli belge inceleme dosya sayı ve çeşitliliği, alınan eğitimin niteliksel ve niceliksel olarak yetersiz kalabilmesi, uygun ve yeterli teknik ekipmana erişilememesi, konunun öğretim üyelerinin özel bilirkişilik alanı olarak görülmesi, adli belge incelemenin dinamik ve sürekli eğitim gerektiren ayrı bir disiplin oluşu birlikte değerlendirilip adli tıp asistanları arasında adli belge inceleme konusundaki farkındalığın anket çalışması ile araştırılarak bu veriler ışığında adli belge inceleme konusunda verilen uzmanlık eğitiminin standardizasyonuna katkı sağlanması, bu alandaki çalışmaların daha objektif, net ve yüksek düzeyde olmasına olanak sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda 30/01/2023 ile 09/05/2023 tarihleri arasında 'Adli Tıp Araştırma Görevlileri Arasında Adli Belge İnceleme Farkındalıklarının Değerlendirilmesi'ne yönelik yürütülen anket çalışmasından elde edilen veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma anketi Google formlar üzerinden oluşturularak elektronik ortamda Adli Tıp Kurumu Başkanlığında, tüm Adli Tıp Anabilim Dallarında eğitim gören adli tıp araştırma görevlileri ile Whatsapp grupları üzerinden paylaşılarak ulaştırılmıştır. Çalışmamıza Adli Tıp Kurumu Başkanlığında eğitim gören adli tıp araştırma görevlilerinden, Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı Üniversite ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki tüm Adli Tıp Anabilim Dallarındaki araştırma görevlilerinden gönüllü olan 191 adli tıp araştırma görevlisi katılmış olup, anketi dolduran son 30 katılımcı ile güvenilirlik analizi yapılarak pilot çalışma ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın istatistiksel analizi güvenilirlik analizinden geriye kalan 161 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın veri analizinde "SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) (SPSS 23.0) istatistik programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza Adli Tıp Kurumu, Üniversite Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalından 80'i (%49,7) kadın, 81'i (%50,3) erkek olmak üzere toplam 161 adli tıp araştırma görevlisi katılmıştır. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin 104'ü(%64,6) eğitim kurumda uzmanlık eğitim programı kapsamında adli belge incelemeye yönelik bir eğitim almadığını belirtmiştir. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin 77'si(%55) uzmanlık eğitimini aldığı birimde adli belge inceleme dosyasının tüm başvurulara oranının 0 olduğunu belirtmiştir. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin 84'ü(%29,8) eğitim aldıkları kurumda adli belge inceleme yapmak için fiziki donanım bulunmadığını belirtmiştir. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin 111'i(%69,8) hiç adli belge inceleme dosyası yapmadığı saptanmıştır. Çalışmaya katılan araştırma görevlilerinin uzmanlık eğitimi aldığı birimde adli belge inceleme dosyasının incelenme, tarama ve rapor hazırlanma sürecine araştırma görevlilerinin dahil edilip edilmediğine yönelik incelemede katılımcıların 60'ı(%39) eğitim aldıkları birimde adli belge inceleme ile ilgilenen öğretim üyesi bulunmadığını, 37'si(%24) adli belge incelemenin öğretim üyelerinin özel bilirkişilikleri olarak değerlendirilmesi nedeniyle dahil edilmediklerini belirtmiştir. Sonuç: Adli belge inceleme teknolojik ilerlemeye bağlı olarak sürekli gelişim gösteren, dinamik ve sürekli eğitim gerektiren ayrı bir disiplindir. Yürütmüş olduğumuz Adli Tıp Araştırma Görevlilerinin Adli Belge İnceleme Hakkında Farkındalıklarının Değerlendirilmesine yönelik anket çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar çalışmayı yapmakta yola çıkış amacımız olan adli belge inceleme alanındaki eksikleri doğrular niteliktedir. Bu bağlamda adli tıp uzmanlık eğitim süresince adli belge inceleme eğitimlerine programlarda ağırlık verilmeli, adli tıp uzmanlık eğitimi verilen birimlerde fiziki ve teknik donanım sağlanmalı, mevcut imkanlar değerlendirilerek araştırma görevlilerinin bu alanda göreceği dosya sayı ve çeşitliliği artırılmalıdır. İlgili makamlarla görüşülerek anabilim dalına yapılan başvurular arasındaki adli belge inceleme dosya sayı ve çeşitliliğini artırılması talebinde bulunulmalı, gelen tüm adli belge inceleme dosyalarının inceleme, tarama ve rapor hazırlama sürecine araştırma görevlilerinin de dahil edilmesi eğitim sürecini olumlu yönde etkileyip bu alanda nitelikli bilirkişilerin yetiştirilmesini, yürütülen çalışmaların daha objektif, net ve yüksek düzeyde olmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Any kind of printed or written document that has been the subject of research or investigation that creates conflict between people or has evidence can be defined as forensic document. Forensic document examiner; have received theoretical and practical training to conduct scientific studies on all kinds of printed and written documents that have been the subject of research or investigation that create conflict between people or have an evidential character; He is an expert who can interpret the information obtained as a result of his examination and turn it into a report. With this study, about the forensic document examination training in the forensic medicine residency training process; The number and variety of forensic document examination files coming to the units that provide forensic medicine specialization training, the inadequacy of the education received qualitatively and quantitatively, the inaccessibility of appropriate and sufficient technical equipment, the fact that the subject is seen as a special expertise of faculty members, forensic document examination is a separate field that requires dynamic and continuous training. It is aimed to contribute to the standardization of the specialization training in forensic document analysis in the light of these data, to enable the studies in this field to be more objective, clear and at a higher level. Materials and Methods: Our study was carried out on the data obtained from the survey study conducted between 30/01/2023 and 09/05/2023 in Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine for the“Evaluation of Forensic Document Analysis Awareness among Forensic Medicine Research Assistants”. The research questionnaire was created on Google forms and sent electronically to forensic medicine investigators trained in all Forensic Medicine Departments under the Presidency of the Forensic Medicine Institute and shared via Whatsapp groups. 191 forensic medicine investigators trained in the Forensic Medicine Institute, voluntarily from all Forensic Medicine Departments in the University and Training and Research Hospitals affiliated to the Higher Education Institution, participated in our study. evaluated with. Statistical analysis of the research was carried out on the remaining 161 participants from the reliability analysis. "SPSS (Statistical Package for Social Sciences) (SPSS 23.0) statistical program was used in the data analysis of the study. Findings: A total of 161 forensic research assistants, 80 (49.7%) female and 81 (50.3%) male, from the Forensic Medicine Institute, University Hospital Forensic Medicine Department, Training and Research Hospital Forensic Medicine Department participated in our study. . 104 (64.6%) of the research assistants participating in the study stated that they did not receive any training on forensic document analysis within the scope of the specialization training program in the educational institution. 77 (55%) of the research assistants participating in the study stated that the ratio of the forensic document examination file to all applications in the unit where they received specialization training was 0. Eighty-four (29.8%) of the research assistants participating in the study stated that there was no physical equipment to examine forensic documents in the institution where they were trained. It was determined that 111 (69.8%) of the research assistants participating in the study did not make any forensic document examination files. In the examination of whether the research assistants participating in the study received specialization training in the examination of the forensic document examination file, scanning and report preparation process, 60 (39%) of the participants stated that there was no faculty member dealing with forensic document analysis in the unit they were trained in. 24%) stated that forensic document analysis was not included because it was considered as the special expertise of faculty members. Conclusion: Forensic document examination is a separate discipline that constantly develops depending on technological progress, dynamic and requires continuous training. The results of our survey study on the Evaluation of Forensic Research Assistants' Awareness of Forensic Document Analysis, which we have conducted, confirm the deficiencies in the field of forensic document analysis, which is our aim of starting the study. In this context, during the forensic medicine residency training, forensic document examination training should be given weight in the programs, physical and technical equipment should be provided in the units where forensic medicine specialization training is given, the number and variety of files that the research assistants will see in this field should be increased by evaluating the available opportunities. In consultation with the relevant authorities, a request should be made to increase the number and variety of forensic document examination files among the applications made to the department. It will make it more objective, clear and high level.