Adolesan Yaş Grubu Çocuğa Sahip Ebeveynlerde HPV Aşısı Farkındalığı ve Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi
Evaluation of HPV Vaccine Awareness and Knowledge Level in Parents with Adolescent Children
  1. Tez No: 815853
  2. Yazar: ÖZGE ATALAY TOPDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. MERTHAN TUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, aşı, serviks kanseri, HPV, vaccine, cervical cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Serviks kanserine neden olan enfeksiyonları önleyebilen HPV aşısı 2006 yılından sonra kullanıldığı ülkelerde ilişkili olduğu kanserlerde önemli oranda azalma sağladı. Çalışmamızda Adana Şehir Eğitim Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine ve Adana ilindeki aile sağlığı merkezlerine başvuran ve adolesan çocuğu olan ebeveynlerde bilgi ve tutum düzeyi ölçülürken verilecek eğitim programları için hedef kitle saptanmaya çalışılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya adolesan yaş grubu çocuğa sahip 249 kişi dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik veri formu,“HPV bilgi ölçeği”ve“Çok Boyutlu Sağlık Denetim Odağı Ölçeği C formu”uygulandı. Veriler istatiksel analiz programıyla incelendi. Bulgular: Katılımcıların %80,7'si kadındı. Çalışmamıza katılanların %6,4'ü kendisine HPV aşısı yaptırdığını, %35,7'si çocuğuna aşı yaptırmayı düşündüğünü ifade etmiştir. Katılımcıların aşının ücretsiz olması durumunda %70,3'ü kendine aşı yaptırmayı, %67,5'i ise çocuğuna aşı yaptırmayı düşündüğünü ifade etmektedir. Katılımcılar %56,2'si daha önce HPV' yi duymamıştır. En çok doğru yanıtlanan soru“HPV'nin cinsel ilişki ile bulaştığı”olarak saptandı. Çok boyutlu sağlık denetim odağı ölçeği puanları ve katılımcılardan elde edilen veriler arasında ise anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların HPV bilgi düzeyinin düşük olduğu saptanmıştır. Daha fazla eğitim ve bilgilendirme yapılması için aile hekimlerine büyük bir sorumluluk düşmektedir. Aşı ücretsiz olsaydı ve hekim önerirse aşı yaptırırım diyen katılımcılar göz önünde bulundurulduğunda diğer ülkelerle benzer başarıların elde edilebilmesi için aşının ücretsiz olması ve aile hekimlerinin aşı ile önlenebilir hastalıklar konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiği sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: HPV vaccine, which can prevent infections that cause cervical cancer, has provided a significant reduction in cancers associated with it in countries where it was used after 2006. In our study, while measuring the level of knowledge and attitude of parents with adolescent children who applied to Adana City Training and Research Hospital family medicine clinic and family health centers in Adana province, the target audience fort he training programs was tried to be determined. Methods: 249 people with adolescent age group children were included in the study. Sociodemographic data form, HPV knowledge scale and Multidimensional Health Locus Of Control Scale C (MHLC) form were applied to the participants. The data were analyzed with a statistical analysis program. Results: 80.7% of the participants were women. 6.4% of the participants in our study stated that they had HPV vaccination, and 35.7% stated that they were considering vaccinating their children. If the vaccine is free of charge, 70.3% of the participants stated that they would like to vaccinate themselves and 67.5% of them would like to have their children vaccinated. 56.2% of the participants had not heard of HPV before. The most correctly answered question was determined as“HPV is transmitted through sexual intercourse”. No significant relationship was found between the multidimensional health locus of control scale scores and the data obtained from the participants. Conclusion: In our study, it was determined that the knowledge level of the participants was low. Family physicians have a great responsibility to provide more education and information. Considering the participants who said that if the vaccine was free and if the doctor recommends it, they would get vaccinated, it was concluded that the vaccine should be free of charge and family physicians should make efforts to prevent vaccine preventable diseases in order to achieve similar successes with other countries.