Spor federasyonu çalışanlarının örgütsel iletişim iklimlerinin örgütsel güven düzeylerine etkisi
The effect of organizational communication climate on organizational trust levels of sports federation employees
- Tez No: 815886
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor federasyonları, örgütsel güven, örgütsel iletişim iklimi spor yönetimi, Sports federations, organizational trust, organizational communication climate, sport management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, spor federasyonlarında aktif olarak çalışan bireylerin örgütsel iletişim iklimlerinin örgütsel güven düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın evrenini 2022 yılında Ankara'da bulunan 63 spor federasyonunda görev yapmakta olan yaklaşık 750 çalışan oluşturmaktadır. Örneklem ise; bahsedilen evrenin içerisinde bulunan 44 spor federasyonunda çalışan 135'i kadın, 155'i erkek olmak üzere toplam 290 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Örgütsel İletişim İklimi Ölçeği ve Örgütsel Güven Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler IBM SPSS 28.0.1.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları dikkate alındığında; çalışanların eğitim durumları örgütsel güven düzeyini ve örgütsel güven düzeyinin alt boyutlarından olan yöneticiye duyulan güven düzeyini etkileyen bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak örgütsel iletişim ikliminin spor federasyonlarında aktif olarak çalışan bireylerin örgütsel güven düzeylerini pozitif yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the impact of organisational communication climate on organisational trust levels of individuals actively working in sports federations. The population of the research consists of approximately 750 employees working in 63 sports federations in Ankara in 2022. The sample consists of a total of 290 participants, 135 female and 155 male, working in 44 sports federations within the mentioned universe. Personal Information Form, Organisational Communication Climate Scale and Organisational Trust Scale were used in the research. The data obtained within the scope of the research were analysed with IBM SPSS 28.0.1.0 programme. When the findings of the research are taken into consideration; the educational status of the employees emerges as a factor affecting the level of organisational trust and the level of trust in the manager, which is one of the sub-dimensions of the level of organisational trust. As a result, it is seen that organisational communication climate positively affects the organisational trust levels of individuals actively working in sports federations.