Hiperosmolar durumlarda beyin oksijenasyonunun near ınfrared spectroscopy(NIRS) ile değerlendirilmesi
Evaluation of brain oxygenation in hyperosmolar conditions with near infrared spectroscopy(NIRS)
  1. Tez No: 816248
  2. Yazar: EDİP BURAK KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: NIRS, Near Infrared Spectroscopy, Hiperosmolarite, Serebral Dolaşım, Beyin Oksijenasyonu, Serebral Oksijenasyon, NIRS, Near Infrared Spectroscopy, Hyperosmolarity, Cerebral Circulation, Brain Oxygenation, Cerebral Oxygenation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Beyinde osmotik dehidratasyona yol açan hiperosmolar durumlar çeşitli nörolojik semptomlara sebep olmaktadır. Patofizyolojik değişiklikler sonucu bilinç bozukluğu, nöbet ve koma gibi nörolojik bulgular meydana gelmektedir. Plazma osmolaritesinin arttığı çeşitli hastalıklarda beyin kan akımı ve dolaşımı bozulmaktadır.Bu çalışmanın amacı noninvaziv bir ölçüm yöntemi olan NIRS (Near Infrared Spectroscopy) ile beyin oksijenasyonu değişimi değerlendirilerek, hiperosmolariteye sebep olan hastalıkların tedavi ve takibi sırasında monitörizasyon yöntemi olarak faydasını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yetişkin acil servise çeşitli şikayetlerle başvurmuş ve tetkikleri sonucu kan serum osmolaritesi yüksek saptanan hastalar incelendi. Prospektif ve gözlemsel olarak planlanan çalışmaya, örneklem büyüklüğü analizi sonrası 58 hasta dahil edildi. İstatistiksel analizler için SPSS (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statisticsfor Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) programı kullanılmış olup p 0.05). Tedavi öncesi rScO2 değerleri ile tedavi sonrası rScO2 değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p=0,337). Sonuç: Yüksek serum osmolaritesine sahip hastaların, serum osmolaritesinin düşürülerek tedavi edilmesinin beyin oksijenasyonuna etkisi olmadığını bulduk. Tedavi öncesi ve sonrası frontal rScO2 ölçümleri ve osmolarite değişimi (Δ Osmolarite) ile frontal rScO2değişimi (Δ rScO2) arasında anlamlı ilişki bulamadık.
Özet (Çeviri)
AIM: Hyperosmolar states that lead to osmotic dehydration in the brain cause various neurological symptoms. As a result of pathophysiological changes, neurological findings such as impaired consciousness, seizures and coma occur. In various diseases in which plasma osmolarity increases, cerebral blood flow and circulation are impaired. The aim of this study is to evaluate the change in brain oxygenation with NIRS (Near Infrared Spectroscopy), which is a non-invasive measurement method, and to evaluate its usefulness as a monitoring method during the treatment and follow-up of diseases that cause hyperosmolarity. Materials and Methods: Patients who were admitted to the emergency department with various complaints and whose blood serum osmolarity was found to be high as a result of the tests were examined. After the sample size analysis, 58 patients were included in the prospective and observational study. SPSS (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) program was used for statistical analysis and p 0.05). There was no statistically significant difference between pre-treatment rScO2 values and post-treatment rScO2 values (p=0.337). Conclusion: We found that treating patients with high serum osmolarity by lowering the serum osmolarity had no effect on brain oxygenation. We did not find a significant relationship between frontal rScO2 measurements and osmolarity change (Δ Osmolarity) and frontal rScO2 change (Δ rScO2) before and after treatment.