Servikal yetmezlik sürecinde çiftlerin yaşadıkları deneyimler üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the experiences of couples in the process of cervical insufficiency
  1. Tez No: 816284
  2. Yazar: ŞÜHEDA GİRGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN HAMLACI BAŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal Yetmezlik, Gebelik, Eşler, Serklaj, Pesser, Preterm Doğum, Ebelik, Yatak İstirahati
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Preterm eylem neonatal mortalite ve morbiditeye neden olan en önemli faktörlerden biridir. Preterm eyleme sebep olan ve en sık görülen semptomlardan biri olan servikal yetmezliğin önüne geçebilmek için uygulanan serklaj ve pesser gebenin yatak istirahati ve hospitalizasyona maruz kalmasına neden olur. Gebe ve eşi süreç boyunca birbirinden uzak kalabilir, psikolojik açıdan yıpranabilirler. Bu çalışmanın amacı ise servikal yetmezlik tanısı alan çiftlerin bu süreçteki deneyimlerini saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Niteliksel tipteki bu araştırma Ekim 2022 – Ocak 2023 tarihleri arasında bir eğitim araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 25. gebelik haftası altında servikal yetmezlik tanısı ile pesser takılan ve/veya serklaj uygulanmış, 18 yaş üzeri 14 gebe ve eş oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında gebeler için ayrı eş için ayrı“Kişisel Bilgi Formu'' ve ”Yarı Yapılandırılmış Soru Formu'' kullanılmıştır. Görüşmeler ses kaydına alındı, kelimesi kelimesine yazıya döküldü ve tematik olarak analiz edildi. BULGULAR: Yapılan içerik analizi sonucunda“sürecin etkileri”,“tanıya tepki”,“sürecin zorlukları”ve“baş etme ve destek mekanizmaları”olmak üzere 4 tema ortaya çıkmıştır. Gebeler ve eşleri bu süreçte birçok sorun yaşadıklarını, yaşam davranışlarında değişiklik olduğunu, gebeliğe yönelik araştırma yaptıklarını, birçok duyguyu hissettiklerini, keşkelerini, sürecin günlük hayata, annelik ve babalık duygusuna, gelecek planına yönelik etkilerini, zorlandıkları ve güç aldıkları konuları, baş etme yöntemlerini ifade etmişlerdir. SONUÇ: Yapılan görüşmeler sonucunda katılımcıların servikal yetmezlik tanısı hakkında bilgi eksikliğinin olduğu ve bu durumun süreçte korku ve endişeye neden olduğu kanısına varılmıştır. Gebe ve eşlerindeki psikolojik yıpranmayı azaltmak için katılımcıların desteklenmesi ve tanı, tedavi süreci hakkında bilgi verilmesiönerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: Preterm labor is one of the most important factors causing neonatal mortality and morbidity. Cerclage and pessary applied to prevent cervical insufficiency, which is one of the most common symptoms that cause preterm labor, causes the pregnant woman to be exposed to bed rest and hospitalization. The pregnant woman and her partner may stay away from each other during the process and may be psychologically worn out. The aim of this study is to determine the experiences of couples diagnosed with cervical insufficiency in this process. MATERIAL AND METHOD: This qualitative study was conducted in a training and research hospital between October 2022 and January 2023. The sample of the study consisted of 14 pregnant women over the age of 18 and who underwent pessary implantation and/or cerclage with the diagnosis of cervical insufficiency under the 25th gestational week and their partners.“Personal Information Form”and“Semistructured Questionnaire”for pregnant women and their partners were used to collect data separately. FINDINGS: As a result of the content analysis, 4 themes emerged as“effects of the process”,“response to diagnosis”,“difficulties of the process”and“coping and support mechanisms”. Pregnant women and their partners stated that they experienced many problems in this process, changes in their life behaviors, they did research on pregnancy, they felt many emotions, their regrets, the effects of the process on daily life, the feeling of motherhood and fatherhood, the future plan, the issues they had difficulty and gain strength, and their coping methods. CONCLUSION: Opinions of pregnant women and their partners about the diagnosis and treatment of cervical insufficiency were obtained from interviews with semistructured questionnaires. The answers given to the questions by the pregnant women and their partners who participated in the study were analyzed qualitatively. The themes that emerged are the effects of the process, response to diagnosis, difficulties of the process and coping and support mechanisms. Category, code and sub-codes have been determined. KEY WORDS: Cervical Insufficiency, Pregnancy, Partners, Cerclage, Pesser, Preterm Birth, Midwifery, Bed Rest.