Kadavra böbrek nakillerinde double J stent süresinin üreter komplikasyonlarıyla ilişkisi
The relationship of double J stent duration with ureteral complications in cadaver renal transplantations
- Tez No: 816456
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET REŞİT ERSAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Son dönem böbrek yetmezliği, Böbrek transplantasyonu, Üreter komplikasyonları, DJ stent, İdrar yolu enfeksiyonu, End stage renal failure, Renal transplantation, Ureteral complications, DJ stent, Urinary tract infection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kadavra Böbrek Nakillerinde Double J Stent Süresinin Üreter Komplikasyonlarıyla İlişkisi Amaçlar: Son dönem böbrek yetmezliğinin en başarılı tedavisi renal transplantasyondur. Böbrek nakli sonrası ürolojik komplikasyonlar yaygındır ve hasta sağ kalımı ve morbiditeyi olumsuz etkileyebilir. Yapılan bazı çalışmalarda DJ stent kullanımının üreter komplikasyonlarını azalttığı gösterilmiştir. Çalışmanın amacı kadavra böbrek nakli yapılan hastaların DJ stent sürelerinin üreter komplikasyonlarıyla ilişkisinin araştırılmasıdır. Yöntemler: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde kadavra vericiden böbrek nakli yapılan 96 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar DJ stent süresi 3 hafta ve 6 hafta olmak üzere iki gruba ayrıldı. DJ stent süresi 3 hafta olan 51 hasta ve DJ stent süresi 6 hafta olan 45 hasta saptandı. Bu iki hasta grubu üreter komplikasyonları, cerrahi komplikasyonlar, re-üreteroneosistostomi operasyonu, perkütan nefrostomi takılması, idrar yolu enfeksiyonu, hematüri, perkütan drenaj işlemi, akut rejeksiyon, greft nefrektomi operasyonu açısından karşılaştırıldı. Bulgular: DJ stent süresi 6 hafta olan hasta grubunda nakil sonrası görülen üreter komplikasyonları daha az izlenmiştir (p=0,037). Cerrahi komplikasyonlar, re-üreteroneosistostomi operasyonu, idrar yolu enfeksiyonu, perkütan drenaj işlemi, akut rejeksiyon ve greft nefrektomi operasyonu açısından her iki grup arasında anlamlı fark saptanmamıştır. DJ stent süresi 6 hafta olan hasta grubunda hematüri sıklığı ve perkütan nefrostomi işlemi daha az izlenmiştir. Sonuçlar: Kadaverik böbrek nakillerinde 6 haftalık DJ stent kullanımının üreter komplikasyonlarını azaltmada 3 haftalık DJ stent kullanımına göre daha etkili olduğu görülmektedir. Uzun süre stent (6 hafta) kullanılan hastalarda idrar yolu enfeksiyonu sıklığının anlamlı şekilde artmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Relationship of Double J Stent Duration with Ureteral Complications in Cadaver Renal Transplantations Objective: Renal transplantation is the most successful treatment for end stage renal disease. Urological complications are common after renal transplantation and may adversely affect patient survival and morbidity. It has been determined that the use of DJ stent reduces ureteral complications. The aim of the study is to investigate the relationship between DJ stent durations and ureteral complications in cadaveric renal transplant patients. Methods: 96 patients that received cadaveric renal transplants at the Transplantation Center of Faculty of Medicine Çanakkale Onsekiz Mart University were included in the study. The patients were divided into two groups as DJ stent duration was 3 weeks and 6 weeks. 51 patients with DJ stent duration of 3 weeks and 45 patients with DJ stent duration of 6 weeks were identified. These two patient groups were compared in terms of ureteral complications, surgical complications, re-ureteroneocystostomy operation, percutan nephrostomy, urinary tract infection, hematuria, percutan drainage procedure, acute rejection, graft nephrectomy operation. Results: Ureteral complications after transplantation were observed less frequently in the patient group with DJ stent duration of 6 weeks (p=0.037). There was no significant difference between the two groups in terms of surgical complications, re-ureteroneocystostomy operation, urinary tract infection, percutan drainage procedure, acute rejection and graft nephrectomy operation. The frequency of hematuria and percutan nephrostomy were observed less in the patient group with DJ stent duration of 6 weeks. Conclusions: It is observed that 6-week DJ stent use in cadaveric renal transplants is more effective than 3-week DJ stent use in reducing ureteral complications. It was concluded that the frequency of urinary tract infections did not increase significantly in patients with long-term stenting (6 weeks).