Spor yapan ve yapmayan ortaokul öğrencilerin hırs düzeyleri ile bilişsel zekâ düzeylerinin incelenmesi
Investigation of aggression and cognitive intelligence levels of secondary school students with and without sports
- Tez No: 816463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİT ÇİRİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Hırs, Zekâ, Bilişsel Zekâ, Sport, Ambition, İntelligenc, Cognitive Intelligenc
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı belirlenen bazı soruları cevaplamaktır. Bilişsel zekânın, spor aktivitesi yapan ortaokul öğrencilerinin hırs düzeyinde pozitif veya negatif bir ilişkisi varmıdır? Şirgat şehrindeki ortaokul öğrencileri arasında bilişsel zekâ farklılıkları var mıdır? Şirgat şehrindeki ortaokul öğrencileri arasında hırs düzeyinde farklılıklar var mıdır? Araştırmanın amacı spor aktivitesi yapan ortaokul öğrencilerinin hırs düzeylerinin araştırılması ve seviye belirlenmesi olarak tasarlanmıştır. Ayrıca alt problemler incelendiğinde şu cevapları bulmak amaçlanmıştır. Spor aktivitesi uygulayan ortaokul öğrencileri arasında hırs düzeyi ile bilişsel zekâ arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Spor aktivitesi uygulayan ortaokul öğrencileri arasında bilişsel zekâ derecesini belirlemek, spor aktivitesi yapan ortaokul öğrencileri arasında hırs ve bilişsel zekâ düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Şirgat şehrinde spor aktivitesi yapan ortaokul öğrencilerinin hırs düzeyleri ile bilişsel zekâları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ghatfan ortaokulu, Al-Şirgat ortaokulu, Ahmed Bin Hanbal okulu, Al-Buweeb okulu olmak üzere her birinde ortaokul öğrencilerinin bilişsel zekâlarında farklılıklar vardır. Okulların her birinde öğrencileri arasında hırs düzeyinde farklılıklar olduğu görülmüştür. Ghatfan okulu, Al Şirgat okulu, Ahmed Bin Hanbal okulu, Al Bweeb okulundaki öğrencilere araştırmacı tarafından, betimleyici yaklaşımda araştırmanın niteliğini doldurmak için anket yöntemi ve korelasyon ilişkileri ile birlikte kullanmıştır. Çünkü metodolojik formül, betimleyici yaklaşımın anket yönteminde ve korelasyon ilişkilerinde kullanılmasını gerektirmektedir. Çünkü araştırmanın yöntem ve metodolojisine ve araştırmada objektif, net sonuçlar vermek için özel başlığına ve araştırma topluluğuna ve örneklemine yönelik araştırma metodolojisine uymaktadır. Tanımlayıcı yaklaşımın seçileceği alan, spor aktivitesi yapan ortaokul öğrencileri arasında hırs düzeyini ve bilişsel zekâ ile ilişkisini belirlemek için araştırmacı tarafından seçilmiştir. Örneklere uygulanacak anket yöntemi kullanılarak seçilmiş ve araştırma topluluğuna uygulanmıştır. Bu çalışma 2022-2023 akademik yılında gerçekleştirilmiştir. Temmuz 2023, 52 Sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to answer the questions. Does cognitive intelligence have a positive or negative relationship with the ambition level of high school students engaged in sports activities? Are there differences in cognitive intelligence among secondary school students in Şırgat? Are there differences in the level of ambition among secondary school students in Şırgat? Purpose of the research:- Establishing a measure of the level of ambition of secondary school students engaged in sports activities.- To determine the relationship between the level of ambition and cognitive intelligence among secondary school students who practice sports activities . To determine the degree of cognitive intelligence among middle school students who practice sports activities - To determine the levels of ambition and cognitive intelligence among middle school students who do sports activities.researcher hypothesis There is a significant relationship between the level of ambition and cognitive intelligence of secondary school students engaged in sports activities in the city of Shirgat. There are differences in the cognitive intelligence of secondary school students in each of them, namely Ghatfan secondary school, Al-Shirgat secondary school, Ahmed Bin Hanbal school, Al-Buweeb school. one has differences in ambition level among his students: Ghatfan school, Al Shirgat school, Ahmed Bin Hanbal school, Al Bweeb school.The researcher used the descriptive approach together with the survey method and correlation relationships to fill in the nature of the research, because the methodological formula requires the use of the descriptive approach in the survey method and correlation relationships, because of the method and methodology of the research and its specific title and the research community and the research community to give objective and clear results in the research. complies with the research methodology for the sample. The area in which the descriptive approach will be chosen was chosen by using the survey method to be applied to the samples selected and challenged by the researcher to determine the level of ambition and its relationship with cognitive intelligence among secondary school students engaged in sports activities, and the research community was selected by the research community of Al-Sharqat district schools (Ghatfan) for the academic year (2022-2023). July 2023, 52 Pages.