Paranazal sinüs hastalıkları ve varyasyonlarında fonksiyonel endoskopik sinüs cerrrahisi; Preop ve postop değerlendirme
Functional endoscopic sinus surgery in paranasal sinus diseases and variations: Preop and postop evaluation
  1. Tez No: 816793
  2. Yazar: SEMİH UŞAKLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAM SARIKAHYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Paranasal Sinüs, Sinüzit, Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Anatomik varyasyon, Paranasal Sinus, Sinusitis, Functional Endoscopic Sinus Surgery, Anatomical variation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Bezm-i Alem Vakıf Gureba Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
PARANAZAL SİNÜS HASTALIKLARI VE VARYASYONLARINDA FONKSİYONEL ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ: PREOP VE POSTOP DEĞERLENDİRME Giriş: Paranazal Sinüs hastalıkları kulak burun boğaz hastalıkları pratiğinde önemli bir yer kaplar. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi(FESS) ise bu hastalıkların büyük bir kısmının yönetimi içinde yer alır. Bu çalışmamızda fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi uyguladığımız hastaların preoperatif ve postoperatif özelliklerinin değerlendirmesini yaptık. Materyal Metod: Çalışmamıza Vakıf Gureba Hastanesi KBB Kliniğine başvuran ve rekürren ve ya kronik sinüzit tanısı ile FESS operasyonu uygulanan 54 hasta dahil edilmiştir. Hastaların preoperatif muayene bulguları, görüntüleme tetkikleri ve operasyona ve postoperatif döneme ait verileri incelenmiştir. Bulgular: Olguların 31'ini(%57.4) kadınlar,23'ünü(%42.6) erkekler oluşturmaktaydı. Yaş ortalaması 35.14±15.24 idi. Vakaların 8'inde(%14.8)operasyon sırasında görülen patoloji preoperatif BT bulgularından daha yaygın görünümde idi. Anatomik varyasyonlardan en sık septum deviasyonu(%35) 2. Sıklıkta konka bülloza(%33) tespit edildi. Parodoksal konka 4 hastada(%7.4) tespit edildi. Konka hipertrofisi 14(%25.9) hastada izlendi. Haller Hücresi 3 vakada(%5.5), Onodi hücresi 2 olguda(%3.7) izlendi. Hipoplazik maxiller sinüs 4 hastada (%7.4), hipoplazik frontal sinüzit 3 hastada(%5.5) izlendi. Bilgisayarlı Tomografi(BT) bulgularına göre 27 hastada(%50) maxiller sinüsler, ön ethmoid hücreler 30 hastada(%55) arka etmoidler 17 hastada (%31.4),Osteomeatal komplex 30(%55) hastada ve frontal reses 15 hastada(%27.7) tutulu izlendi. Sonuç: Sinüslerin anatomik varyasyonları oldukça fazladır. Bu nedenler FESS öncesi endoskopik muayene ve BT incelemesi preoperatif her hastaya yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
FUNCTIONAL ENDOSCOPIC SINUS SURGERY IN PARANASAL SINUS DISEASES AND VARIATIONS: PREOP AND POSTOP EVALUATION Abstract Introduction: Paranasal Sinus diseases occupy an important place in the practice of otolaryngology. Functional endoscopic sinus surgery (FESS) is involved in the management of most of these diseases. In this study, we evaluated the preoperative and postoperative characteristics of patients who underwent functional endoscopic sinus surgery. Material and Methods: Fifty-four patients who applied to Vakıf Gureba Hospital ENT Clinic and underwent FESS operation with the diagnosis of recurrent or chronic sinusitis. were included this study. The preoperative examination findings, imaging results, and operative and postoperative data of the patients were examined. Results: Thirty-one (57.4%) individuals were women and 23 (42.6%) were men. The mean age was 35.14±15.24 years. In 8 (14.8%) of the cases, the pathology seen during the operation was more common than the preoperative CT findings. Septal deviation (35%) was the most common anatomical variation, and concha bullosa (33%) was the second most common. Parodoxal turbinate was detected in 4 patients (7.4%). Concha hypertrophy was observed in 14 (25.9%) patients. Haller cell was observed in 3 cases (5.5%), Onodi cell was observed in 2 cases (3.7%). Hypoplasic maxillary sinus was observed in 4 patients (7.4%) and hypoplasic frontal sinusitis in 3 patients (5.5%). According to Computed Tomography (CT) findings, maxillary sinuses in 27 patients (50%), anterior ethmoid cells in 30 patients (55%), posterior ethmoids in 17 patients (31.4%), Osteomeatal complex in 30 (55%) patients and frontal recess in 15 patients (27.7%) was afflicted. Conclusion: Anatomical variations of the sinuses are quite high. For these reasons, endoscopic examination and CT examination before FESS should be performed in every patient preoperatively.