Epidural anestezi uygulanan ortopedik cerrahi geçiren hastalarda ameliyat öncesi sıvı desteğinin ameliyat sırası ve sonrası dönemde fizyolojik parametrelere ve ameliyat sonrası dönemde iyileşme üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of preoperative fluid support on physiological parameters and postoperative recovery in the preoperative and postoperative period in patients undergoing orthopedic surgery undergoing epidural anesthesia
- Tez No: 816831
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA DİZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Cerrahi, Epidural anestezi, Ameliyat öncesi sıvı desteği, Ameliyat sonrası İyileşme indeksi, cerrahi hemşireliği
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada ortopedik cerrahi ameliyatı geçiren hastalara verilen intravenöz sıvı desteğinin fizyolojik parametrelere ve ameliyat sonrası dönemde iyileşme üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Epidural anestezi uygulanan ve intravenöz sıvı desteği alan hastaların ameliyat öncesi, sırası ve sonrasındaki vital bulguları laboratuvar tetkikleri ve ameliyattan 24 saat sonrasındaki iyileşme süresi ile intravenöz sıvı desteği almayan hastaların ameliyat öncesi, sırası ve sonrasındaki vital bulguları laboratuvar tetkikleri ve ameliyattan 24 saat sonrasındaki iyileşme süreleri karşılaştırıldı. Hastaların fizyolojik parametre farklılıkları laboratuvar tetkikleri ve vital bulgularıyla ölçülmüş olup ameliyat sonrasındaki iyileşmesini gözlemlemek amacıyla ameliyat sonrası iyileşme indeksi (ASİİ) kullanılmıştır. Vital bulgulardan biri olan ağrı ölçümünü değerlendirmek amacıyla VAS (Vizüel Ağrı Skala) kullanılmıştır. Tanımlayıcı bir çalışma olan bu araştırmada 30 Mart 2022-15 Aralık 2022 Özel Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi'nde Epidural anestezi ile ortopedi ameliyatı olan 66 hasta ile çalışılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında Gönüllü Onam Formu, Hasta Tanılama Formu, Laboratuvar Bulguları Formu, Ameliyat Dönemi Yaşam Bulguları Değerlendirme Formu ve Postoperatif İyileşme Endeksi kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizinde SPSS (Statistical Package fort he Social Sciences) 23.0 paket programı kullanılmıştır. Kategorik ölçümlerde sayı ve yüzde, sürekli ölçümlerde ortalama ve standart sapma (gerekli yerlerde medyan-ortanca ve minimum-maksimum) olarak kullanılmaktadır.. Çalışmada yer alan parametrelerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemede ölçek puanlarının çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Normal dağılım gösteren parametrelerde ikili grup analizlerinde bağımsız student-t testi, normal dağılım göstermeyen parametrelerde ise Mann Whitney U test kullanılmıştır. Ölçek puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Tüm testlerde istatiksel önemlilik düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Yapılan çalışmada hastaların 31'ine IV sıvı desteği verilirken 35'ine IV sıvı desteği verilmemiştir. IV sıvı desteği verilen hastalarda sistolik ve diyastolik değerlerinde düşüşün fizyolojik olarak normal referans değerinde olduğu görüldü. Bulguların istatiksel sonuçlarında düşüşün daha az olduğu belirlendi. Ameliyat sonraki iyileşme indeksi uygulandığında IV sıvı tedavisi verilen ve IV sıvı tedavisi verilemeyen hastalarda cesareti kırılmış hissetme, ameliyattan sonra tam olarak iyileşemeyeceğine endişelenme ve motivasyonun düşük olması bulguları aralarında fark anlamlıdır. ASİİ'ye göre hastaların psikolojik semptomların, fiziksel aktivite semptomlarına göre daha düşük olduğu saptandı. Araştırmanın başka bir hastanede daha büyük örneklemde ve farklı bir grupta incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of intravenous fluid support given to patients undergoing orthopedic surgical surgery on physiological parameters and recovery in the postoperative period. Preoperative, intraoperative and postoperative vital signs of patients who received epidural anesthesia and received intravenous fluid support, laboratory tests and 24-hour recovery time were compared with pre-, intra- and postoperative vital signs of laboratory tests and 24-hour recovery times of patients who did not receive intravenous fluid support. The physiological parameter differences of the patients were measured by laboratory tests and vital signs, and the postoperative recovery index (ASII) was used to observe the postoperative recovery. The VAS (Visual Pain Scale) was used to evaluate the measurement of pain, which is one of the vital signs. In this descriptive study, 66 patients who had orthopedic surgery under epidural anesthesia were studied at the Private Tınaztepe Galen Hospital on 30 March 2022-15 December 2022. Voluntary Consent Form, Patient Diagnosis Form, Laboratory Findings Form, Surgical Period Life Findings Evaluation Form and Postoperative Recovery Index were used in the collection of research data. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 package program was used for statistical analysis of the data. Categorical measurements are summarized as numbers and percentages, and continuous measurements as mean and standard deviation (median-median and minimum-maximum where appropriate). The skewness and kurtosis values of the scale scores were checked to determine whether the parameters in the study showed a normal distribution. Independent Student-t test was used in paired group analysis for normally distributed parameters, and Mann Whitney U tests were used for non-normally distributed parameters. Pearson correlation test was used to determine the relationship between scale scores. The statistical significance level was taken as 0.05 in all tests. In the study, 31 of the patients were given IV fluid support, while 35 of them were not given IV fluid support. It can be said that the decrease in systolic and diastolic values is less in patients who are given IV fluid support. When the post-operative recovery index is applied, there is a significant difference between the findings of feeling discouraged, worrying about not being able to fully recover after the surgery, and low motivation in patients who are given IV fluid therapy and those who cannot IV fluid therapy. It was determined that the psychological symptoms of the patients were lower than the physical activity symptoms according to ASII. It is recommended that the study should be examined in a larger sample and in a different group in another hospital. KEYWORDS: Nursıng care, Surgery, Epıdural Anesthesıa, Preoperatıve Fluıd Support, Postoperatıve Recovery Index, Surgıcal Nursıng.