İlköğretim ikinci kademede öğrenim gören öğrenci ve velilerinin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi (Kocaeli ili örneği)
Research on the attitudes of secondary school students and their parents related to physical training and sports lessons in terms of different variables case of Kocaeli province)
- Tez No: 816832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULVAHİT DOĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: öğrenci, tutum, ebeveyn, beden eğitimi ve spor, student. attitude, parents, physical education and sports
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada, "Kocaeli İlinde İlköğretim İkinci Kademede Öğrenim Gören Öğrenci ve Velilerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersine Karşı Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi'' hedeflenmiş olup değişkenler arasındaki ilişkiler açığa çıkarılacaktır. Yöntem: Yapılan bu çalışma tarama modellerinden, ilişkisel tarama türünde bir çalışmadır. Araştırmada öncelikle tüm anketlerden elde edilen veriler SPSS veri tabanına aktarılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle frekans, aritmetik ortalama, mod, medyan, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistiksel analizler yapılmıştır. Daha sonra verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için mod, medyan, aritmetik ortalama, çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre çeşitli değişkenler açısından analizi yapılmış olan BES dersine karşı tutumların anlamlı farklılık gösterdiği ve göstermediği değişkenler bulunmaktadır. Öğrencilerin BES dersine karşı tutumları; cinsiyet, anne-baba eğitimi seviyesi, anne meslek ve aile gelir düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Yaşları 11-12 olanların, 13-14 olanlara kıyasla BES dersine dair tutum düzeyleri düşük bulunmuştur. Sınıf düzeylerindeyse 6. sınıfların, 7. sınıflara kıyasla BES dersine karşı tutum düzeyleri düşük çıkmıştır. Baba meslekleri işçi/memur grubundakilerin, baba meslekleri serbest meslek grubundakilere göre tutumları yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bulgulardan hareketle; yaşları 11-12 olan öğrencilerin, 13-14 olanlarla kıyaslandığında BES dersine yönelik tutum seviyeleri düşük bulunmuştur. Sınıf düzeylerinde ise 6. sınıfların, 7. sınıflara kıyasla BES dersine yönelik tutum seviyeleri düşük çıkmıştır. Baba meslekleri işçi/memur grubunda olan öğrencilerin, baba meslekleri serbest meslek grubundaki öğrencilere kıyasla tutumları yüksek bulunmuştur. BES dersine dair velilerin tutum seviyeleri ile öğrenciler arasında pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to“Examination of the Attitudes of Secondary School Students and Their Families in Kocaeli Province towards Physical Education and Sports (PES) Lesson”and the relationships between the variables will be revealed. Method: This study is a relational survey type study, which is one of the survey models. In the research, firstly, the data obtained from all the questionnaires were transferred to the SPSS database. In the analysis of the data, first, descriptive statistical analyzes such as frequency, arithmetic mean, mode, median, and standard deviation were performed. Then, mode, median, mean and skewness and kurtosis values were examined to determine whether the data showed a normal distribution. Findings: According to the research findings, there are variables that have been analyzed in terms of various variables and that the attitudes towards the PES course differ significantly and they do not. Attitudes of students towards PES course; There was no significant difference according to gender, parental education level, mother's occupation and family income levels. Attitude levels of 11–12-year-olds towards PES course were found to be lower compared to 13–14-year-olds. At the grade levels, the 6th graders' attitude levels towards the PES course were lower compared to the 7th grades. The attitudes of those in the father's occupation worker/civil servant group were higher than those in the father occupations self-employed group. Conclusion: Based on the findings; Students aged 11-12 have a lower attitude level towards PES course when compared to students aged 13-14. At the grade levels, the 6th graders' attitude levels towards the PES course were lower compared to the 7th grades. The attitudes of the students whose fathers' occupations are in the worker/civil servant group were higher than the students in the self-employed father's occupation group. A positive significant relationship have been found between the level of parents' attitudes towards the PES course and the students.