Üç boyutlu yazıcı ile üretilen yüzeyler ve bu yüzeylerin giysi üretimi açısından değerlendirilmesi
Surfaces produced by three dimensional printer and evaluation of these surfaces in terms of clothes production
  1. Tez No: 816966
  2. Yazar: İREM SÜRER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: 3D Teknolojisi, 3D Yüzey Üretimi, Giysi, 3D Technology, 3D Surface Production, Clothes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Üç boyutlu baskı, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan katmanlı üretim yöntemi ve üç boyutlu obje imalatı yapabilen yenilikçi bir teknolojidir. Çağın ilerlemesi ve gelişmesi ile üretim yöntemlerinde yeni teknolojiler keşfedilmiş ve üç boyutlu baskı teknolojisi de bu üretim sistemlerinden biri olmuştur. Zaman ilerledikçe üç boyutlu yazıcılar üretilmeye ve yaygınlaşmaya başlayarak çeşitli sektörlerde kullanılır hâle gelmiştir. 3D yazıcılar iş gücünün ve zaman kayıplarının önemli derecede giderilmesinde rol oynamış, üretimde farklı cihazlara olan ihtiyacı en aza indirgemiştir. Birçok sektörde kullanıldığı gibi tekstil ve moda tasarımı alanında da kendine yer edinen bu teknoloji özgün, geleceğe dönük, sanatsal açıdan güçlü tasarımların oluşmasında, birçok tasarımcının çağın ötesinde bir düşünce tarzı benimsemesinde rol oynamıştır. Tasarım alanında gelişme sağlayan bu teknoloji giysilerin yanı sıra tamamlayıcı aksesuarların da üretiminde yer almış, yeni tasarımcıların fikirlerini hayata geçirmelerine imkân sağlamıştır. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi bünyesinde çok çeşitli üretim yöntemi barındırdığı gibi farklı ve çeşitli hammadde seçeneklerine sahip olması ve zaman veya mekân farketmeksizin çalışabilme imkânı sunması ile üretimde yüksek performans sağlamaktadır. Bu çalışmada üç boyutlu baskı teknolojisi kullanılarak işlevsel özelliği olan giysi üretimi yapılmış, elde edilen bilgiler görseller yardımıyla sunulmuştur. Üç boyutlu yazıcı ile yazdırılmış yüzeylerden 4 adet işlevsel özellik (karanlıkta parlama, parça eklenebilme, hareket mekanizması) kazandırılmış giysi elde edilmiştir. Çalışmada, Creality Ender 3 V2 3B yazıcı, Esun marka PLA+ filament çeşitleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Three-dimensional printing is an innovative technology that can produce threedimensional objects and a layered production method that emerged with the advancement of technology. With the progress and development of the era, new technologies have been discovered in production methods and three-dimensional printing technology has become one of these production systems. As time progresses, three-dimensional printers have started to be produced and become widespread, and they have become used in various sectors. Three dimensional printers have played a significant role in eliminating labor and time losses, and have minimized the need for different devices in production. This technology, which has gained a place in the field of textile and fashion design as it is used in many sectors, has played a role in the formation of original, futuristic, artistically strong designs and in adopting a way of thinking beyond the age of many designers. This technology, which has made progress in the field of design, has taken part in the production of complementary accessories as well as clothes, allowing new designers to bring their ideas to life.Three-dimensional printer technology provides high performance in production, as it contains a wide variety of production methods, as well as having different and various raw material options and providing the opportunity to work regardless of time or place. In this study, clothes with functional features were produced using three-dimensional printing technology, and the information obtained was presented with the help of visuals. 4 garments with various functional properties (glow in the dark, ability to add parts, movement mechanism) were obtained from the surfaces printed with a threedimensional printer. In this study, Creality Ender 3 V2 3D printer, Esun brand PLA+ filament varieties were used.