Geri Dön

Küresel ekonomik sistemin Türkiye'deki iktisadi kültürüsekülerleştirmesi: Konya örneği

Secularization of the economic culture in Turkey by the global economic system: The case of Konya

  1. Tez No: 817055
  2. Yazar: İSMET SEYFEDDİN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT USTAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel ekonomi, küresel ticaret ve finans, kapitalist üretim, din referanslı iktisat kültürü, sekülerleşme, Global Economy, global trade and finance, capitalist production, economic culture based on religion, secularizition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 358

Özet

Çalışma, küresel ticaret sahasında aktif olarak yer alan sanayici tüccar kesimi özelinde iktisadi kültüre ait alt süreçlerin bir kısmını konu edinmektedir. Konya'da yürütülmüş olan bu araştırma doğrultusunda küresel ticaretin büyümesine ve özellikle artan ihracata bağlı olarak üretici tüccar kesiminin iktisadi kültüründe nasıl değişiklikler olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Burada değişim kavramı sekülerleşme perspektifi ile ele alınır ve kuramsal olarak klasik sekülerleşme teorisine dayanılır. Araştıma metodolojisi olarak ise nitel araştırma yöntemi ve durum çalışma deseni tercih edilmiştir. Küresel ekonomik sistemin işleyişine bağlı olarak kullanılan ödeme yöntemleri, dış finansal kaynak arayışları, finansal risk yöntemleri, kadının iş yaşamında yer alması, yabancı müşteri ile ilişkiler şeklinde gelişen modern olguların yerel iktisadi kültürle ilişkisi üzerinde durularak dünden bugüne değişim hikayesi konu edinilmiştir. Derinlemesine görüşme formu hazırlığı sürecinde saha uzmanları ile öngörüşmeler yapılarak mülakat formuna son şekli verilmiştir. Görüşme formu dışında saha gözlemleri ve raporları da birer veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Uzun yıllardır sektör içinde yer alan on altı işletme sahibi ya da üst düzey yöneticisi ile görüşmeler yapılarak (elite interviews) bu görüşmeler rızaya dayalı olarak sesli kayda alınmıştır. Bu kayıtların transkripsiyonu ile ham veri elde edilmiş sonrasında ise tüm bu veriler işlenerek betimsel ve teorik kodlara ulaşılmıştır. Bu kodlar ise modern finansın artan gücü, bankacılık sistemi, sanayi iş gücünde gelişen modern kültür ve yabancı müşteri ziyaretleşmeleri ile gelişen yeni süreçler şeklinde ele alınmıştır. Bu yeni süreçlerde küresel finans otoritesi ve rekabetçi piyasa otoritesi başta olmak üzere modern güç kaynaklarının varlığına bağlı olarak din/doğaüstüne ait unsurların etkisinin zayıflamasının seküler süreçleri tetiklediği tespit edilmiştir. Bahsi geçen alanlarda önünde durulamayan kesintisiz bir sekülerleşme sürecinin var olduğunu söylemek ise doğru olmaz. Değişim bir bütün olarak gel-gitler, dirençler ve gerilimlerle birlikte gerçekleşirken ticari kredilerin kullanım şekli, tahsilat ve borçlanma usulleri, kasko-sigorta kullanım alanları, yeni iş ortamı arayışları gibi geçiş noktaları doğurur. Modernleşmenin tetiklediği bu sekülerleşme süreçlerini çalışma boyunca aktarılmaya çalışılan geçiş aşamaları ile birlikte ele almak daha sağlıklı olur.

Özet (Çeviri)

The study is focusing on some of the subprocesses of economic culture in the specified industrialist merchant group that is involved in the global trade. In line with this research carried out in Konya, it has been tried to understand how the economic culture of this industrialist merchant group changed depending on the expanding global trade and especially export. This change was examined from the perspective of secularization, and it is based on classical secularization theory. Qualitative research techniques and the case study approach were chosen as research methods. The story of change from past to present has been discussed by emphasizing the relationship between modern phenomena, such as payment methods used depending on the functioning of the global economic system, external financial demands, financial risk methods, women's participation in business life, relations with foreign customers, and local economic culture. Debates were orginized with field experts while preparation of in-depth interview form and finalized. Field observations and reports were also used as data sources, except for the in-depth interview form. Interviews were carried out with 16 business owners or senior managers who have been in the sector for many years. All these elite interviews were audio-recorded with consent. Raw data was obtained with the transcription of these records, and then all these data were processed to reach descriptive and theoretical codes. These codes were viewed as the increasing impact of modern finance and the banking system, the modern culture developing in the industrial workforce, and new processes developing with foreign customer visits. In these new processes, it has been determined that the weakening of the influence of religious or supernatural elements, depending on the existence of modern power sources, especially the global financial authority and the competitive market authority, triggered the secular processes. It would not be correct to say that there is an uninterrupted or straight-forward secularization process in the aforementioned fields. Because economic culture changing occurs with tensions and resistances, this process creates transition points such as the usage form of commercial loans, collecting and debt methods, insurance usage areas, and the search for a new business environment. While discussing the secularization processes triggered by modernization, it would be better to consider all these transitional phases.

Benzer Tezler

  1. Katılım finansta fon kullandırma yöntemleri: Performanslarına göre değerlendirme

    Fund allocation method in participation finance: Evaluation according to their performance

    RAMAZAN KÖROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    EkonomiAksaray Üniversitesi

    İslam İktisadı ve Finansı Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAŞİM BAĞCI

  2. Türkiye'de finansallaşma ve ekonomik büyüme ilişkisi

    The relationship between financialization and economic growth in Turkey

    UMUT ÜZAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Ekonomiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DERYA GÜLTEKİN KARAKAŞ

  3. The effect of credit composition on economic growth: Evidence from Turkiye

    Kredi kompozisyonunun iktisadi büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye'den bir kanıt

    BETÜL İSMİÇ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    EkonomiKastamonu Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF ŞEN

  4. 2005 ve sonrası Türkiye-Afrika ilişkileri -Vaka incelemesi: Somali örneği-

    Turkey-Africa relations since 2005 -Case study: Somalia-

    SIRAJI HARUNA HAMID

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Uluslararası İlişkilerİstanbul Medeniyet Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED TANDOĞAN

  5. The evolution of the theory of financialization: The case of Turkey

    Finansallaşma teorisinin evrimi: Türkiye örneği

    SİNEM BAĞÇE

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    EkonomiGalatasaray Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BURAK GÜRBÜZ