Küresel ekonomik sistemin Türkiye'deki iktisadi kültürüsekülerleştirmesi: Konya örneği
Secularization of the economic culture in Turkey by the global economic system: The case of Konya
- Tez No: 817055
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT USTAOĞLU, DOÇ. DR. ŞEREF BOZOKLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Küresel ekonomi, küresel ticaret ve finans, kapitalist üretim, din referanslı iktisat kültürü, sekülerleşme, Global Economy, global trade and finance, capitalist production, economic culture based on religion, secularizition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Çalışma, küresel ticaret sahasında aktif olarak yer alan sanayici tüccar kesimi özelinde iktisadi kültüre ait alt süreçlerin bir kısmını konu edinmektedir. Konya'da yürütülmüş olan bu araştırma doğrultusunda küresel ticaretin büyümesine ve özellikle artan ihracata bağlı olarak üretici tüccar kesiminin iktisadi kültüründe nasıl değişiklikler olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Burada değişim kavramı sekülerleşme perspektifi ile ele alınır ve kuramsal olarak klasik sekülerleşme teorisine dayanılır. Araştıma metodolojisi olarak ise nitel araştırma yöntemi ve durum çalışma deseni tercih edilmiştir. Küresel ekonomik sistemin işleyişine bağlı olarak kullanılan ödeme yöntemleri, dış finansal kaynak arayışları, finansal risk yöntemleri, kadının iş yaşamında yer alması, yabancı müşteri ile ilişkiler şeklinde gelişen modern olguların yerel iktisadi kültürle ilişkisi üzerinde durularak dünden bugüne değişim hikayesi konu edinilmiştir. Derinlemesine görüşme formu hazırlığı sürecinde saha uzmanları ile öngörüşmeler yapılarak mülakat formuna son şekli verilmiştir. Görüşme formu dışında saha gözlemleri ve raporları da birer veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Uzun yıllardır sektör içinde yer alan on altı işletme sahibi ya da üst düzey yöneticisi ile görüşmeler yapılarak (elite interviews) bu görüşmeler rızaya dayalı olarak sesli kayda alınmıştır. Bu kayıtların transkripsiyonu ile ham veri elde edilmiş sonrasında ise tüm bu veriler işlenerek betimsel ve teorik kodlara ulaşılmıştır. Bu kodlar ise modern finansın artan gücü, bankacılık sistemi, sanayi iş gücünde gelişen modern kültür ve yabancı müşteri ziyaretleşmeleri ile gelişen yeni süreçler şeklinde ele alınmıştır. Bu yeni süreçlerde küresel finans otoritesi ve rekabetçi piyasa otoritesi başta olmak üzere modern güç kaynaklarının varlığına bağlı olarak din/doğaüstüne ait unsurların etkisinin zayıflamasının seküler süreçleri tetiklediği tespit edilmiştir. Bahsi geçen alanlarda önünde durulamayan kesintisiz bir sekülerleşme sürecinin var olduğunu söylemek ise doğru olmaz. Değişim bir bütün olarak gel-gitler, dirençler ve gerilimlerle birlikte gerçekleşirken ticari kredilerin kullanım şekli, tahsilat ve borçlanma usulleri, kasko-sigorta kullanım alanları, yeni iş ortamı arayışları gibi geçiş noktaları doğurur. Modernleşmenin tetiklediği bu sekülerleşme süreçlerini çalışma boyunca aktarılmaya çalışılan geçiş aşamaları ile birlikte ele almak daha sağlıklı olur.
Özet (Çeviri)
The study is focusing on some of the subprocesses of economic culture in the specified industrialist merchant group that is involved in the global trade. In line with this research carried out in Konya, it has been tried to understand how the economic culture of this industrialist merchant group changed depending on the expanding global trade and especially export. This change was examined from the perspective of secularization, and it is based on classical secularization theory. Qualitative research techniques and the case study approach were chosen as research methods. The story of change from past to present has been discussed by emphasizing the relationship between modern phenomena, such as payment methods used depending on the functioning of the global economic system, external financial demands, financial risk methods, women's participation in business life, relations with foreign customers, and local economic culture. Debates were orginized with field experts while preparation of in-depth interview form and finalized. Field observations and reports were also used as data sources, except for the in-depth interview form. Interviews were carried out with 16 business owners or senior managers who have been in the sector for many years. All these elite interviews were audio-recorded with consent. Raw data was obtained with the transcription of these records, and then all these data were processed to reach descriptive and theoretical codes. These codes were viewed as the increasing impact of modern finance and the banking system, the modern culture developing in the industrial workforce, and new processes developing with foreign customer visits. In these new processes, it has been determined that the weakening of the influence of religious or supernatural elements, depending on the existence of modern power sources, especially the global financial authority and the competitive market authority, triggered the secular processes. It would not be correct to say that there is an uninterrupted or straight-forward secularization process in the aforementioned fields. Because economic culture changing occurs with tensions and resistances, this process creates transition points such as the usage form of commercial loans, collecting and debt methods, insurance usage areas, and the search for a new business environment. While discussing the secularization processes triggered by modernization, it would be better to consider all these transitional phases.