2012-2020 tarihleri arasında Kdz. Ereğli adliyesi ceza mahkemelerinde 12-18 yaş aralığında suça sürüklenen çocukların demografik yapıları ile suça sürüklenme ilişkisinin incelenmesi
The analysis of the relutionship between delinquency and demographic structures of juvenliles pushed to cri̇me aged 12-18 in criminal courts of Kdz. Ereğli courthouse between 2012-2020
- Tez No: 817414
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, Suça Sürüklenen Çocuk, Çocuk Dostu Adalet Sistemi, Koruyucu ve Destekleyici Tedbirler, Child Development, juvenile delinquent, child friendly justice, protective and supportive measures
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ülkemizde ve dünyada suça sürüklenen çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Hızlı artış olgusunun ve süreçlerinin incelenmesi, çocukları suça sürükleyen faktörlerin belirlenmesi açısından büyük önem taşır. Yapılan çalışmada 2012-2020 yılları arasında Kdz. Ereğli İlçe'sinde suça sürüklenen çocukların demografik bilgileri ile suçları arasında ilişki olup olmadığı ve devam eden yargı süreçlerini anlamak amacı ile karara çıkmış 320 adet suça sürüklenen çocuklar ile ilgili ceza dosyası retrospektif bir şekilde çeşitli değişkenlere bakılarak incelenmiştir. Yapılan çalışmada Kdz.Ereğli ilçesindeki suça sürüklenen çocukların demografik profilini, suç türlerini ve yargılanma süreçlerini anlamak hedeflenmektedir. Yapılan çalışmanın Kdz.Ereğli ilçesindeki“suça sürüklenen çocuk”kavramı konusunda yapılacak çalışmalara kaynaklık edecektir. Yapılan çalışmada retrospektif (geriye dönük) tarama modeli kullanılarak çalışmamızın örneklemine dahil edilen 2012-2018 yılları arasındaki Asliye Ceza Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara çıkmış dosyalar, oluşturulan form vasıtası ile incelenmiştir. SPSS programı kullanılarak elde edilen veriler istatiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular incelendiğinde suça sürüklenen çocukların %85'inin erkek olduğu, %55,9 oranında çocuğun en çok mal varlığına karşı olan suçlara yöneldiği, %68,5 oranında çocuğun suça sürüklenirken çoğunlukla bir ya da birden fazla yanında arkadaşının olduğu, %95,6 oranında çocuğun ifadesinin üç ve üçten fazla defa alındığı, suça sürüklenen çocukların mahkeme süreçlerinin %51,2 oranında bir yıldan fazla sürdüğü yapılan çalışmada göze çarpan bulgulardır. Sonuç olarak yapılan çalışma bulgularının ilgili literatürle desteklendiği, suça sürüklenen çocukların mahkeme süreçlerinin uzun sürdüğü, süreç içeresinde birçok defa ifadelerine başvurulduğu, bu durumun çocuğa ikincil mağduriyet yaşattığı, davaların uzun sürmesinin çocuklar üzerinde ekstra bir kaygı yükü olduğu, Kdz.Ereğli ilçesinde çocuk dostu bir adalet sisteminin yeterince oturtulamadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The number of juveniles pushed to crime in both our country and in the world is increasing day by day. Examining the phenomenon of rapid increase and its processes is of great importance in terms of determining the factors that pushed children to crime. In the study which is conducted in Kdz. Ereğli District of Türkiye, the criminal files of 320 juveniles pushed to crime were examined retrospectively by looking at various variables, which aimed to understand whether there is a relationship between the demographic information of the juveniles and their crimes, as well as to understand the ongoing judicial processes. The demographic profile, the criminality patterns, and court procedures of the juveniles pushed to crime in the Kdz.Ereğli district were thoroughly examined in this study. The study is anticipated to serve as a source for studies on the concept of“juveniles pushed to crime”in Kdz.Ereğli district. Retrospective scanning was used to investigate the cases that were resolved in the Penal Court of First Instance and the Heavy Penal Court between the years of 2012 and 2018, which were part of the sample of our study. The data were obtained through the created form and were analyzed statistically by using the SPSS program. When the findings of the research are analyzed, some striking findings of the study such as 55.9% of the juveniles were mostly directed to crimes against property, 68.5% had usually one or more friends with them while being pushed to crime, 95.6% of the juveniles' statements were taken three or more times beforehand, and 51.2% of court processes of the juveniles who were pushed to crime took more than one year, are observed. The final evaluations of the study can be released as the study is in accordance with the literature, the court processes of the juveniles pushed to crime took a long time, their statements were taken many times during the process, this situation caused secondary victimization to the child, the long duration of the lawsuits was an extra burden of anxiety on the children, and a child-friendly justice system could not be placed well in the Kdz.Ereğli district.