KOBİ'lerin dijital pazarlama araçlarından sosyal medya kullanımının yenilikçi rekabet yaklaşımı üzerindeki etkisinde bilgi güvenliği farkındalığının aracılık rolü
The intermediate role of information security awareness in the impact of SMEs' use of social media from digital marketing tools on the innovative competitive approach
- Tez No: 817897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, KOBİ, Rekabet, Bilgi güvenliği, Social media, SME, Competition, Information security
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin kalkınmasında ve istihdam yaratmasında kritik öneme sahiptir. Günümüz teknolojilerinden dijital pazarlama araçları ve ağ teknolojisi, uzun mesafeli iletişimi her zamankinden daha az maliyetli ve daha kolay hâle getirerek KOBİ'ler için büyük fırsatlar sunmuştur. Özellikle dijital pazarlama araçlarından sosyal medya (SM) kanalları gibi birçok iletişim yolunun kullanımı KOBİ'ler için vazgeçilmez olmuştur. Tüketiciler ve işletmeler açısında büyük etkileşim gösteren bu tür dijital iletişim yollarının, rekabetçi iş ortamlara yönelmesine neden olmuştur. Bu çalışmanın amacı ise, KOBİ'lerin dijital pazarlama araçlarında sosyal medyanın kullanılmasının rekabet yaklaşımı üzerindeki etkisi ve bilgi güvenliğinin bu etkide rolü araştırılmak istenmiştir. Çalışma örneklemi, Türkiye genelinde faaliyet gösteren KOBİ'leri oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak anket yoluyla elde edilen 780 kişilik veride ana hipotezler için AMOS programı ile yapısal eşitlik modeli, alt hipotezler için ise SPSS programı ile farklılık analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, dijital pazarlama araçlarından sosyal medya kullanımı bilgi güvenliği farkındalığı ve yenilikçi rekabet anlayışı üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca, dijital pazarlama kanallarından sosyal medya kullanımı rekabet yaklaşımı üzerindeki etkisinde bilgi güvenliği farkındalığı rolü olduğu ispatlanmıştır. Son olarak alt hipotezlerin değerlendirilmesinde sosyal medya kullanımı, bilgi güvenliği farkındalığı, yenilikçi rekabet yaklaşımı ve alt boyutlarının sosyo-demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized enterprises (SMEs) are critical to the development and job creation of cities, regions, and countries. Today's digital marketing tools and networking technologies have made long-distance communication less costly and easier than ever before, providing great opportunities for SMEs. In particular, the use of digital marketing tools such as social media (SM) channels has become indispensable for SMEs. Such digital communication channels, which show great interaction for consumers and businesses, have led to competitive business environments. The purpose of this study is to investigate the impact of using social media in SMEs' digital marketing tools on their competitive approach and the role of information security in this effect. The study sample consists of SMEs operating throughout Turkey. In the data of 780 people obtained by survey using the convenience sampling method, structural equation modeling with the AMOS program for the main hypotheses and difference analysis with the SPSS program for the sub-hypotheses were implemented. As a result of the analysis, it is observed that the use of social media, one of the digital marketing tools, has a significant and positive effect on information security awareness and innovative competitive approach. In addition, it is proved that information security awareness plays a role in the effect of social media use on competitive approaches. Finally, in the evaluation of the sub-hypotheses, it was determined that social media use, information security awareness, innovative competitive approach, and its sub-dimensions showed significant differences according to socio-demographic characteristics.