Non stres test sırasında dinletilen müziğin fetüsün sağlığına, gebenin kaygı düzeyine ve kan basıncına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of music played during the non-stress test on fetal health, anxiety level of the pregnant and blood pressure
  1. Tez No: 818560
  2. Yazar: ÖZLEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, Gebe, Kan Basıncı, Kaygı, Müzik Terapi, Non-Stres Test, Midwife, pregnant woman, blood pressure, anxiety, music therapy, Non-Stres Test
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Non-Stres Test Sırasında Dinletilen Müziğin Fetüsün Sağlığına, Gebenin Kaygı Düzeyine ve Kan Basıncına Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışma amacı, gebelere Non-Stres Test sırasında dinletilen müziğin fetüsün sağlığına, gebenin kaygı düzeyine ve kan basıncına etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütülen bu araştırma Solhan Devlet Hastanesinde Non-Stres Test odasında Kasım 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 32-40. gebelik haftasında olan araştırmaya dahil edilme ölçütlerine uyan, 70 girişim grubu, 70 kontrol grubu olmak üzere 140 gebe oluşturmuştur. Veriler Gebe Tanıtıcı Bilgi Formu, Non-Stres Test Bulguları Kayıt Formu ve Durumluk Kaygı Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde bağımsız gruplarda-t testi, Mann Whitney U analizi, Wilcoxon analizi, Ki kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada fetal hareket sayısı ve fetal kalp atım hızı arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p=0.002, p=0.000). Girişim grubunda fetal hareket sayısı ortalaması 5.91±3.15' kontrol grubunda 4.19±3.24'tür. Girişim grubunda fetal kalp atım hızı ortalaması 134.5±7.79'dur ve kontrol grubundan 141.50±8.86'dır. Girişim ve kontrol grubu arasında durumluk kaygı ölçeği toplam puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0.000). Girişim grubunda durumluk kaygı puan ortalaması 26.41±3.36, kontrol grubunda ise 34.36±5.91'dir. Gruplar arası karşılaştırmada diastolik kan basıncı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p=0.852), sistolik kan basıncında düşüş sağlandı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0.011). Sonuç: Non-Stres Test çekimi sırasında dinletilen müziğin fetüsün sağlığı ve Non-Stres Test sonuçlarına pozitif etki sağlarken, gebelerin kaygısını azaltmış ve sistolik kan basıncında düşüş sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of the Effect of Music Heard During Non-Stress Test on Fetal Health and Pregnant Women's Anxiety Levels and Blood Pressure Aim: The study was conducted in order to evaluate the effect of music heard by pregnant women during the Non-Stress Test (NST) on fetal health and pregnant women's anxiety levels and blood pressure. Material and Method: This randomized controlled trial was conducted in Solhan Hospital's NST Room between November 2022-April 2023. The study sample consisted of 140 pregnant women (70 in the intervention group, 70 in the control group) who were in the gestational week of 32-40 and met the inclusion criteria. The study data were collected through Pregnant Woman Information Form, NST Results Registration Form, and State Anxiety Inventory. In the statistical analysis of the data, independent groups t-test, Mann-Whitney U test, Wilcoxon test, and Chi-square test were used. Results: In the intergroup comparisons, the difference between fetal movement count and fetal heart rate was found to be statistically significant (p=0.002, p=0.000). The mean fetal movement count in the intervention group was 5.91±3.15, and the mean fetal movement count in the control group was 4.19±3.24. The mean fetal heart rates were 134.5±7.79 in the intervention group and 141.50±8.86 in the control group. A statistically significant difference was found between the intervention group and the control group in terms of their mean State Anxiety Inventory mean scores (p=0.000). The mean state anxiety scores of the intervention and control groups were found to be 26.41±3.36 and 34.36±5.91, respectively. In the intergroup comparisons, while no statistically significant difference was found between the groups in terms of their diastolic blood pressure values (p=0.852), there was a statistically significant decrease in the systolic blood pressure values of the intervention group compared to the control group (p=0.011). Conclusion: It was concluded music played during the implementation of NST had a positive effect on the health and NST results of the fetus, it reduced the pregnant woman's anxiety levels, and it led to a decrease in their systolic blood pressure.