COVID-19 hastalarında galektin-3, IL-1, IL-6 ve TNF-Alfa'nın hastalık prognozu ve mortalite üzerine etkisi
Effect of galectin-3, IL-1, IL-6 and TNF-Alpha on disease prognosis and mortality in COVID-19 patients
  1. Tez No: 818614
  2. Yazar: MERVE SANCIOĞLU DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT KUŞCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Galektin-3, IL-1, IL-6, TNF-alfa, COVID-19, Galectin-3, IL-1, IL-6, TNF-alpha
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pnömoniye neden olması, akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) ve çoklu organ yetmezliğine ilerlemesi hatta ölümle sonuçlanması nedeniyle önemli bir morbidite ve mortalite sebebidir. Hastalarda klinik bozulma olmadan prognoz ve mortaliteyi öngörebilmemizi sağlayan biyobelirteçlere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada galektin-3 (Gal-3), interlökin-1 (IL-1), interlökin-6 (IL-6), tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-α) düzeyleri ile COVID-19 hastalarının prognoz ve mortalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı tarafından takip edilen 32'si ayaktan, 37'si yatırılarak izlenen toplam 69 COVID-19 hastası ve 19 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların kliniğe ilk başvurusunda alınan serum örneğinde Gal-3, IL-1, IL-6, TNF-α düzeyleri çalışıldı. Çalışmaya dahil edilen COVID-19 hastalarında demografik veriler, risk faktörleri, eşlik eden hastalıklar, başvuru anındaki şikayetler ve vital bulgular, laboratuvar değerleri, toraks BT bulguları, tedavi protokolleri ve progresleri kaydedildi. Veriler IBM SPSS Statistics Versiyon 20.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Hastaların 47'si (%53,4) erkek, toplam yaş ortalaması 52,0±16,6(19-92) idi. Hasta ve sağlıklı kontrol grupları karşılaştırıldığında hasta grupta Gal-3, IL-6, TNF-α anlamlı olarak yüksek; ayaktan ve yatırılarak izelenen hasta grupları karşılaştırıldığında yatırılarak izlenen hasta grubunda IL-6 ve TNF-α anlamlı olarak daha yüksek, Gal-3 daha düşük bulundu. Hastalık şiddetini belirlemek için yapılan alt grup analizinde kritik COVID-19'da şiddetli COVID-19'a göre daha yüksek Gal-3 ve IL-6 seviyeleri bulundu. Mortaliteyi öngörebilmek için yapılan analizlerde yatırılarak izlenen hastalarda Gal-3 ve IL-6; tüm hastalarda ise IL-6 ve TNF-α tanısal doğruluğa sahip bulundu. Sonuç: COVID-19 hastalarında tedavide gecikme artan mortalite ile ilişkilidir. Çalışmamızın sonuçları tüm COVID-19 hastalarında IL-6 ve TNF-α düzeylerinin hastanede yatış kararının verilmesinde ve mortalitenin belirlenmesinde; yatırılarak izlenen hastalarda ise Gal-3 ve IL-6 düzeylerinin hastalık şiddetinin ve mortalitesinin belirlenmesinde kullanılabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an important cause of morbidity and mortality, as it causes pneumonia, progresses to acute respiratory distress syndrome (ARDS) and multi-organ failure and even results in death. There is a need for biomarkers that enable us to predict prognosis and mortality in patients without clinical deterioration. In this study, the relationship between galectin-3 (Gal-3), interleukin-1 (IL-1), interleukin-6 (IL-6), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) levels and the prognosis and mortality of COVID-19 patients intended to be evaluated. Materials and Methods: A total of 69 COVID-19 patients, 32 outpatients and 37 inpatients, and 19 healthy controls, followed by Çukurova University Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, were included in the study. Gal-3, IL-1, IL-6, TNF-α levels were studied in the serum sample taken at the first admission of the patients to the clinic. Demographic data, risk factors, co-morbidities, complaints and vital signs at the time of admission, laboratory values, thorax CT findings, treatment protocols and progressions were recorded in the COVID-19 patients included in the study. Data were analyzed with IBM SPSS Statistics Version 20.0 package program. Results: 47 (53.4%) of the patients were male, mean age was 52.0±16.6(19-92). When the patient and healthy control groups were compared, Gal-3, IL-6, TNF-α were significantly higher in the patient group; When the outpatient and inpatient groups were compared, it was found that IL-6 and TNF-α were higher and Gal-3 was lower in the hospitalized patient group. A subgroup analysis to determine disease severity found higher levels of Gal-3 and IL-6 in critical COVID-19 than in severe COVID-19. In the analyzes performed to predict mortality, Gal-3 and IL-6 in hospitalized patients; IL-6 and TNF-α were found to have diagnostic accuracy in all patients. Conclusion: Delay in treatment in COVID-19 patients is associated with increased mortality. The results of our study showed that IL-6 and TNF-α levels in all COVID-19 patients were determined in the decision of hospitalization and mortality; showed that Gal-3 and IL-6 levels can be used to determine disease severity and mortality in hospitalized patients.