Çin mitlerinin tasnifi
Classification of Chinese myths
  1. Tez No: 818776
  2. Yazar: HAMZAH ABDULRAHMAN M.JAMEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mit, Mitoloji, Çin, Myth, Mythology, China
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Mitler, metafizik âlemde ve bilinmeyen zamanlarda geçen, gerçek kabul edilen, başkahramanları tanrılar veya yarı tanrılar olan kutsal aktarımlardır. Her toplumun kendisine ait bir mitolojisi bulunmaktadır ve bunlar temsil ettiği topluma ayna tutmaktadır. Çin kültür ve medeniyetinin mitolojisi de dünyanın ve medeniyetin mevcut durumunun nasıl oluştuğunu anlatan çeşitli mitlerden meydana gelmektedir. Bu çalışmada Çin mitolojisinin mitik temaları, motifleri ve erken dönem örneklerinin genel ve özel tasnifinin yapılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Çin mitolojisini konu alan kitaplar, makaleler aktarılmıştır. Çalışmada; Yaratılış mitleri, Çin'in Teogoni mitleri: Üç Hükümdar Beş İmparator San Huang Wudi (三皇五帝), Kuraklık mitleri, Sel mitleri ve Yangın Felaketi mitleri, Doğa olayları, Takvim mitleri. vd konulardan bahsedilmiştir. Çalışmanın sonunda; Çin mitolojisinde öne çıkan kahramanların tanrılara veya yarı tanrılara ait olan kutsal aktarımlar olduğu; mitolojik alanların ise coğrafi çevre ile ilişkilendirildiği ve bu yönüyle coğrafi çevre bileşenlerinin, Çin mitolojik hikâyelerinde kendisine önemli ölçüde yer bulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Myths are sacred transmissions that take place in the metaphysical realm and in unknown times, accepted as real, whose protagonists are gods or demigods. Every society has its own mythology and these mirror the society it represents. The mythology of Chinese culture and civilization also consists of various myths that describe how the current state of the world and civilization came about. In this study, it is aimed to make a general and special classification of the mythical themes, motifs and early examples of Chinese mythology. In this direction, books and articles on Chinese mythology have been cited. In the study; Creation myths, China's Theogony myths: Five Emperors in Three Rulings, San Huang Wudi (三皇五帝), Drought myths, Flood myths and Fire Disaster myths, Natural events, Calendar myths..etc. At the end of the study, it is stated that the prominent heroes in Chinese mythology are sacred transmissions belonging to gods or demigods; It has been seen that mythological areas are associated with the geographical environment, and in this respect, geographical environmental components have a significant place in Chinese mythological stories.