COVİD 19 hastalığının klinik yönetiminde nötrofil lenfosit oranı ve platelet lenfosit oranının prediktif rolü
Predictive role of neutprophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio in the clinical management of Covid 19 disease
- Tez No: 818860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEŞİDE GÜNDÜZÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Covid19, NLR, PLR, klinik yönetimi, prognoz, hastalığın şiddeti, Covid19, NLR, PLR, clinical management, prognosis, disease severity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Covid19 son yılların en büyük pandemisi olarak 2019'un sonlarında Çin'de başlayıp tüm dünyaya yayılmıştır. Hastalığın tanınması ve tedavi protokolünün geliştirilmesi için birçok klinik çalışma yapılmıştır. Hastalığın prognozunun belirlenmesinde bazı tanısal hematolojik değişiklikler belirlenmiştir. Biz de çalışmamızda hızlı, kolay ulaşılabilir bir yöntem olan hemogramdaki nötrofil, platelet ve lenfosit sayısından türetilen NLR ve PLR değerlerinin Covid19 hastalığının klinik yönetimindeki prediktif rolünü bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, kesitsel, tek merkezli olarak planlandı.1 Mart 2020 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran kontrol, ayaktan, servis ve yoğun bakım grubu için dahil edilme kriterlerine uyan hastalar seçildi. Geriye dönük sistem üzerinden yaş, cinsiyet ve laboratuvar parametreleri belirlenen veri bilgi formuna kaydedildi. NLR ve PLR hesaplanarak 4 grup arası karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 660 hasta dahil edildi. Hastaların NLR, PLR düzeyi medyanları, kontrol, ayaktan, servis ve yoğun bakım grupları için aradaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0.001). Çalışmaya dahil edilen hastaların NLR ve PLR düzeylerinin yaş, beyaz küre, hemoglobin, hematokrit, Laktat Dehidrogenaz, sedimentasyon, C-reakrif protein, D-dimer, ferritin, troponin ve prokalsitonin düzeyleri ile anlamlı ölçüde korelasyon gösterdiği gözlendi. Özellikle C-reaktif protein, laktat dehidrogenaz ve sedimentasyon, bu değişkenler arasında en yüksek korelasyon katsayısına sahipken, en düşük korelasyon gösteren parametre kreatinin idi. Sonuç: Çalışmamıza kontrol, ayaktan, servis ve yoğun bakım grupları için sırayla bakıldığında hastalığın şiddeti arttıkça NLR ve PLR ortalama değerinin arttığı görülmüştür. Ayrıca NLR ve PLR değerlerinin diğer laboratuvar parametreleriyle korelasyonuna bakıldığında kreatinin dışında diğer parametreler ile anlamlı korele bulunmuştur. Hekimlere Covid19 hastalarının klinik yönetimini değerlendirirken birinci basamakta dahi ulaşılabilir olan NLR ve PLR değerleri yardımcı olabilir. Covid19 hastalarının prognozunun belirlenmesinde, takip ve tedavi planlarının yapılmasında bu parametreler yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: As the biggest pandemic of recent years, Covid19 started in China at the end of 2019 and spread all over the world. Many clinical studies have been carried out for the diagnosis of the disease and the development of the treatment protocol. however, some diagnostic haematological changes have been identified in determining the prognosis of the disease. In our study, we aimed to find the predictive role of NLR and PLR values derived from neutrophil, platelet and lymphocyte counts in the hemogram, which is a fast and easily accessible method, in the clinical management of Covid19 disease. Materials and Methods: Our study was planned as a retrospective, crosssectional, single center. Patients who met the inclusion criteria for the control, outpatient, service and intensive care groups who applied to Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between March 1, 2020 and December 31, 2021 were selected. Age, gender and laboratory parameters were scanned retrospectively from the hospital information system and recorded in the data information form. Comparisons between 4 groups were made by calculating NLR and PLR. Results: 660 patients were included in the study. The difference between patients' NLR, PLR median levels, control, outpatients, service and intensive care groups was statistically significant (p < 0.001). It was observed that the NLR and PLR levels of the patients included in the study were significantly correlated with age, white blood cell, hemoglobin, hematocrit, lactate dehydrogenase, sedimentation, C-reactive protein, D-dimer, ferritin, troponin and procalcitonin levels. Especially C-reactive protein, lactate dehydrogenase and sedimentation had the highest correlation coefficient among these variables, while creatinine had the lowest correlation. Conclusion: In our study, when the control, outpatient, service and intensive care groups were compared, it was observed that the mean value of NLR and PLR increased as the severity of the disease increased. In addition, when the correlation of NLR and PLR with other laboratory parameters was examined, it was found that there was a significant correlation with other parameters except creatinine. NLR and PLR values, which are available even in primary care, can help physicians when evaluating the clinical management of Covid19 patients. These parameters can be guiding in determining the prognosis of Covid19 patients and making follow-up and treatment plans.