İnferior vena kava kollapsibilite indeksi sezaryen vakalarında spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyon için prediktif midir?
Is inferior vena cava collapsibility index predictive for hypotension developing after spinal anesthesia in cesarean section?
  1. Tez No: 819120
  2. Yazar: OZAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT YAŞAR ÖZKALKANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, hipotansiyon, sezaryen, inferior vena kava, spinal anesthesia, hypotension, cesarean, İnferior vena cava
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET İnferior Vena Kava Kollapsibilite İndeksi Sezaryen Vakalarında Spinal Anestezi Sonrası Gelişen Hipotansiyon İçin Prediktif Midir? Giriş: Postspinal hipotansiyon (PSH), obstetrik anestezi pratiğinde sıklıkla karşılaşılan bir komplikasyon olup ciddi maternal ve fetal olumsuz sonuçlara yol açabilmektedir. Hastaların preoperatif volüm durumunun bu komplikasyon açısından öngörücü olabileceği düşünümektedir. Spontan solunumla vena kava inferior (IVC) çapının değişiminin hastalarda volüm durumunun ve sıvı açığının göstergesi olabileceğine dair araştırmalar halen devam etmektedir. Amaç: Bu çalışmada elektif sezaryen operasyonu olacak 40 hastanın ultrason (USG) eşliğinde inferior vena kava kollapsibilite indeksinin (IVC-CI) hesaplanması ve bunun spinal anestezi sonrası hipotansiyon için prediktif olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, elektif sezaryen operasyonu geçirecek 40 hastada preoperatif IVC-CI önce supine sonra sol yan pozisyonda USG ile ölçülüp not edilmiştir. 40 hastanın median IVC-CI değeri %25 olarak belirlenmiştir. Grup1; IVC-CI > %25 (yetersiz volüm) , Grup2; IVC-CI < %25 (yeterli volüm) olarak atanmıştır. Spinal anestezi sonrası hemodinamik değişiklikler 30 dakika boyunca takip edilip sonuçlar iki grup arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Spinal anestezi sonrası peroperatif hemodinamik değişimler her iki grup arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sol yan pozisyonda yapılan ölçümlerde IVCdmax, IVCdmin, IVC-CI değerleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada elektif sezaryen ameliyatına alınacak gebelerde, IVC-CI'nin postspinal hipotansiyon açısından prediktif olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Is Inferior Vena Cava Collapsibility Index Predictive for Hypotension Developing After Spinal Anesthesia in Cesarean Section? Introduction: Postspinal hypotension (PSH) is a frequently encountered complication in obstetric anesthesia practice and can lead to serious maternal and fetal adverse outcomes. It is thought that the preoperative volume status of the patients may be predictive of this complication. Research is still ongoing, showing that the change in the diameter of the inferior vena cava (IVC) with spontaneous breathing may be an indicator of volume status and fluid deficit in patients. Objective: In this study, it was aimed to calculate the inferior vena cava collapsibility index (IVC CI) under ultrasound (USG) guidance of 40 patients who will undergo elective cesarean section and to determine whether this is predictive for post-spinal hypotension. Materials and Methods: In this prospective observational study, preoperative IVC CI was measured and noted by USG in the supine position and then in the left lateral position in 40 patients undergoing elective cesarean section. The median IVC-CI value of 40 patients was determined as 25%. Group1; IVC-CI > 25% (insufficient volume) , Group2; Assigned IVC-CI < 25% (sufficient volume). Hemodynamic changes were followed for 30 minutes after spinal anesthesia and the results were compared between the two groups. Results: When the perioperative hemodynamic changes after spinal anesthesia were compared between the two groups, no statistically significant difference was found. IVCdmax, IVCdmin, IVC-CI values were found to be statistically significantly higher in measurements made in the left lateral position. Conclusion: In this study, it was concluded that IVC-CI was not predictive in terms of postspinal hypotension in pregnant women undergoing elective cesarean section.