Non afektif psikoz olgularında intihar düşüncesinin sosyodemografik özellikler ve klinik değişkenler ile ilişkisi: Altı aylık izlem çalışması
The relationship between suicidal i̇deation and sociodemographic characteristics and clinical variables in non affective psychosis cases: A six-month follow-up study
- Tez No: 819121
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: ilk atak psikoz, intihar, non afektif psikoz, first episode psychosis, suicide, non-affective psychosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Burcu Gültekin Altınok, Non Afektif Psikoz Olgularında İntihar Düşüncesinin Sosyodemografik Özellikler ve Klinik Değişkenler İle İlişkisi: Altı Aylık İzlem Çalışması, Ankara, 2023 Amaç: Bu çalışmada non afektif ilk atak psikoz olgularında sosyodemografik özellikler ve klinik değişkenlerin tespit edilmesi, 6 aylık izlemde olguların klinik değişkenleri ile intihar düşüncesi değişimleri arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğinde ayaktan ya da yatarak tedavi gören ve çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun olan 26 non afektif ilk atak psikoz olgusu dahil edildi. Tüm katılımcılara ilk görüşmede tanı amacıyla DSM-5 için Yapılandırılmış Klinik Görüşmenin Klinisyen Versiyonu (SCID-5/CV), yarı yapılandırılmış sosyodemografik özellikler ve klinik değişkenler veri formu, psikotik belirtiler ve belirti şiddetlerinin belirlenmesi amacıyla Pozitif ve Negatif Sendrom Skalası (PANSS) ve Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI), intihar düşüncesinin belirlenmesi amacıyla İntihar Olasılığı Ölçeği uygulanarak ilk görüşme sonlandırıldı. Devam eden aylık görüşmelerde olgular Pozitif ve Negatif Sendrom Skalası (PANSS), Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI) ve İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) ile takip edildiler. Elde edilen veriler, veri setine kaydedilerek uygun istatistiki analizler uygulandı. Bulgular: Olguların sosyodemografik özelliklerine bakıldığında; erkek, boşanmış, herhangi bir işte çalışmayan, sigara ve madde kullanımı olan, geçmişte psikiyatrik tanı almış, ailesinde psikiyatrik hastalık bulunan ve geçmişte intihar girişiminde bulunan olguların 6 aylık ortalama İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulundu. Olguların aylık görüşmelerdeki Pozitif ve Negatif Sendrom Skalası'nın (PANSS) pozitif sendrom alt ölçeği puanları ile İOÖ puanları başlangıçta ilişkili değil iken 2.ayda orta derecede ve 4.aydan itibaren de güçlü derecede pozitif yönde ilişkili bulundu. PANSS negatif sendrom alt ölçeğinin İOÖ ile ilişkisine bakıldığında aralarında başlangıçta ilişki bulunmazken, 3.aydan 6.aya kadar pozitif yönde ve orta derecede bir ilişki saptandı. PANSS genel psikopatoloji alt ölçeği ile İOÖ puanları karşılaştırıldığında aralarında ilk karşılaşmadan son muayeneye kadar pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu ve bu ilişkinin 4.aya kadar orta derecede, 4.aydan itibaren güçlü derecede olduğu görüldü. Olgularda aylık görüşmelerdeki Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI) -Hastalık Şiddeti alt başlığı ile İOÖ başlangıçta ilişkili değil iken 2.ayda orta derecede ve 3.aydan itibaren de güçlü derecede pozitif yönde ilişkili bulundu. CGI-Düzelme alt başlığının İOÖ ile ilişkisine bakıldığında ise aralarında başlangıçta ilişki bulunmazken, 3.aydan 6.aya kadar pozitif yönde orta derecede ilişkili bulundu. Sonuç: Non afektif ilk atak psikoz olgularında erkek cinsiyet, boşanmış olmak, herhangi bir işte çalışmamak, sigara ve madde kullanmak, geçmişte psikiyatrik tanı almak, aile bireylerinde psikiyatrik hastalık öyküsüne sahip olmak ve geçmişte intihar girişiminde bulunmak ile intihar olasılığı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Ayrıca bu olgularda pozitif psikotik semptomlar, negatif psikotik semptomlar, genel psikopatoloji ve hastalık şiddeti ile intihar olasılığı arasında da anlamlı pozitif bir korelasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Burcu Gültekin Altınok, The Relationship Between Suicidal Ideation and Sociodemographic Characteristics and Clinical Variables in Non-Affective Psychosis Cases: A Six-Month Follow-up Study, Ankara, 2023 Objective: The aim of this study was to determine the sociodemographic characteristics and clinical variables in non-affective first episode psychosis cases, and to identify the relationship between changes in clinical characteristics over a 6-month follow-up period and suicidal ideation. Materials and Methods: The study included 26 non-affective first episode psychosis cases who were receiving outpatient or inpatient treatment at the Gulhane Education and Research Hospital Department of Psychiatry, and who met the inclusion criteria of the study. All participants underwent the Structured Clinical Interview for DSM-5/Clinician Version (SCID-5/CV) for diagnostic purposes during the initial interview, along with a semi-structured sociodemographic characteristics and clinical variables data form, the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) for assessing psychotic symptoms and symptom severity, the Clinical Global Impression Scale (CGI), and the Suicide Probability Scale for determining suicidal ideation. During the subsequent monthly follow-up visits, the cases were assessed using the PANSS, CGI, and Suicide Probability Scale. The obtained data were recorded in the dataset and appropriate statistical analyses were applied. Results: Regarding the sociodemographic characteristics of the cases, it was found that male individuals, divorced individuals, unemployed individuals, individuals who smoked or used substances, individuals with a past psychiatric diagnosis, individuals with a family history of psychiatric illness, and individuals with a history of suicide attempts had significantly higher average Suicide Probability Scale scores over a 6-month period. While there was no initial relationship between the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) positive symptom subscale scores and Suicide Probability Scale scores during the monthly visits, a moderate and strong positive correlation was found starting from the second month. When examining the relationship between the PANSS negative symptom subscale and Suicide Probability Scale, no relationship was found initially, but a moderate positive correlation was observed from the third to the sixth month. When comparing the PANSS general psychopathology subscale with Suicide Probability Scale scores, a significant positive correlation was found from the initial encounter to the final examination, with a moderate correlation up to the fourth month and a strong correlation thereafter. Regarding the Clinical Global Impression Scale (CGI)-Severity of Illness subscale with Suicide Probability Scale, there was no initial relationship, but a moderate positive correlation was observed from the second month, and a strong positive correlation was observed from the third month. Conclusion: In non-affective first episode psychosis cases, positive correlations were found between male gender, divorced status, unemployment, smoking and substance use, past psychiatric diagnosis, family history of psychiatric illness, history of suicide attempts, and suicide probability. Furthermore, significant positive correlations were found between positive psychotic symptoms, negative psychotic symptoms, general psychopathology, disease severity, and suicide probability in these cases.