Öğrenim kredisinden yararlanan bireylerin geri ödeme sürecinde yaşadıkları sorunların incelenmesine ilişkin görüşler
Investigation of the opinions regarding the problems experienced in the refund process of the individuals who benefit from the education loan
  1. Tez No: 819177
  2. Yazar: SELVA KASAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenim Kredisi, Burs, Katkı Kredisi, Geri Ödeme, Education Loan, Scholarship, Contribution Loan, Repayment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada ülkemizde 1962 yılından itibaren verilmeye başlanan öğrenim kredisinden yararlanmış üniversite mezunu bireylerin geri ödemede yaşadıkları sorunların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yükseköğrenim hayatı boyunca birçok birey barınma, öğrenim harcı, kırtasiye, beslenme ve sosyalleşme ihtiyaçları gibi eğitim masraflarını karşılayabilmek amacıyla burs veya öğrenim kredisi imkânlarından yararlanmayı tercih etmektedir. Öğrenim kredisinden yararlanmış, geri ödemede zorlanmış veya halihazırda ödemekte olan birçok birey borçlarını ödemek konusunda birçok problem yaşamaktadır. Çalışmada öğrenim kredilerinin geri ödenmesinde yaşanan problemlerin değerlendirilmesi için nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli tercih edilmiştir. Var olan problemlerin tespiti için araştırmada nitel veri toplama tekniklerinden biri olan görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu oluşturan öğrenim kredisinden yararlanmış, geri ödemede zorluk yaşamış üniversite mezunu bireylerle yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla görüşmeler yapılmıştır. Toplam 11 katılımcı ile toplam 240 dakikalık görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ses kayıt cihazı aracılığıyla bu görüşmeler kaydedilmiş ve kayıtlar araştırmacı tarafından analiz edilerek elektronik ortamda yazıya geçirilmiştir. Araştırmada; katılımcıların öğrenim kredisinden yararlanırken veya yararlandıktan sonra geri ödemesine dair düşüncelerine, öğrenim kredisinin geri ödeme biçimlerine dair düşüncelerine, öğrenim kredisini geri ödenmesinde yaşanan problemlere, öğrenim kredilerinin geri ödenmesinde başvurulan farklı yöntemlere, öğrenim kredisinden yaralanmanın ve geri ödemenin bireyler üzerine etkisine dair önemli bulgular elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların öğrenim kredilerini geri ödemede yaşadıkları en büyük problemin işsizlik sorunu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte borcunu ödeyemeyen katılımcıların ucuz iş gücü olarak çalışmaları ve bu sebeple geri ödeme sorunu yaşamaları, maaşlarına veya mülklerine haciz gelmesi, geri ödeme talimatı gelmediği için ödeme zamanının kaçırılması, faiz oranıyla borç yükünün artması, var olan kişisel birikimlerin borç ödemek için harcanması sonuçlarına ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the problems about repayment experienced by university graduates who have benefited from the education loan that has been given since 1962 in our country. Throughout their higher education life, a lot of individuals prefer to benefit from scholarships or education loans in order to afford their educational costs like accommodation, tuition fees, stationery, nutrition and socialization needs. Many individuals who have taken advantage of education loans, have had difficulty repaying or are already paying, have many problems about paying their debts. In the study, the scanning model, which is one of the qualitative research methods, was preferred to evaluate the problems experienced in the repayment of education loans. In order to determine the existing problems, the interview technique, which is one of the qualitative data collection techniques, was used in the research. Interviews were conducted with university graduates who benefited from the education loan and had difficulty in repayment, forming the study group of the research, through a semi-structured interview form. Interviews were conducted with university graduates who benefited from the education loan and had difficulty in repayment, forming the study group of the research, through a semi-structured interview form. A total of 240 minutes of interviews were held with a total of 11 participants. These interviews were recorded with a voice recorder and the recordings were analyzed by the researcher and transcribed electronically. In the study; Significant findings were obtained about the participants' thoughts on repayment of education loans while benefiting from or after using them, their thoughts on repayment methods of education loans, the problems experienced in repayment of education loans, the different methods used in repayment of education loans, the effect of benefiting from education loans and repayments on individuals. According to the research findings, it was concluded that the biggest problem experienced by the participants in repaying their education loans is the unemployment problem. However, it was concluded that the participants who could not pay their debts worked as cheap labor and therefore had problems with repayment, their salaries or their properties were confiscated, the payment time was missed because there was no repayment order, the debt burden increased with the interest rate, and the existing personal savings were spent to pay debts. In line with the results, suggestions were made to practitioners and researchers.