Kamu güvenliğinde açık kaynak istihbaratının fonksiyonu ve önemi: Silk Road ve Tap örneği
Function and importance of open source intelligence in public safety: Silk Road and Tap
  1. Tez No: 819319
  2. Yazar: DOĞAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZEYNEP BANU DALAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Güvenlik, Kamu, Açık Kaynak İstihbaratı, Silk Road, Terörizm Analiz Platformu (TAP), Intelligence, Security, Public, Open Source Intelligence, Silk Road, Terrorism Analysis Platform (TAP)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsan hayatının sosyal olarak günden güne yoğunlaştığı ve etkileşim halinde olduğu yaşadığımız zaman diliminde bireysel akıl ve tecrübe, deneyimsel olarak değişim odaklı bir hat üzerinde ilerlemektedir. Toplumu oluşturan birey sosyolojik olarak doğduğu çevreden, yaşamını sürdürdüğü ortama, kültürel ve politik etkileşimler ile birlikte toplumda nasıl bir konum elde edeceğini belirlemektedir. Dünya nüfusunun ve şehirleşmenin artması ile birlikte daha farklı sorun ve bakış açıları ile yüz yüze kalan birey, teknolojik gelişmelerin hayatına girmesiyle kendisini ya bir suçun faili ya da bir kurbanı olarak bulabilmektedir. Toplum kurallarının geleneksel kültür ve ahlaka göre şekillenmesinin suçu önlemede tek başına yeterli olmadığı görülmektedir. İbn-i Haldun'un bakış açısı ile toplumdan bağımsız olarak düşündüğü ve ayırdığı, bireyin diğer bireylerin saldırılarından korunması amacı ile kurulan 'devlet' kavramı hüküm ve yasalarla birlikte devreye girmektedir. Devlet gerek bireyin ve gerekse toplumun hatta kendi varlığına tehdit unsuru oluşturabilecek tehlikeleri önceden bilmek ve buna bağlı olarak tedbirler almak durumundadır. Kamu güvenliği olarak nitelendirdiğimiz bu durum bireye ve topluma bakan yönü ile devletin meşru sınırlar içinde ve dışında gerek iç hukuk ve gerekse uluslararası hukuktan doğan tüm haklarını kullanarak yaptığı mücadele anlamı taşımaktadır. Çalışma devletin bireye yönelik oluşturulan suç faaliyetlerine karşın yeni nesil tanımı ve mücadele alanlarını, kendisine yönelik olarak oluşan tehdit unsularına karşı önceden bilgi sahibi olma durumunu, yani istihbarat yöntemlerini ve bu yöntemlerden Açık Kaynak İstihbaratını iki örneklem ile ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the time period we live in, where human life is socially concentrated and interacting day by day, individual mind and experience progress on an experiential change-oriented line. The individual who constitutes the society determines sociologically from the environment in which he was born, to the environment in which he lives, what kind of position he will achieve in the society with cultural and political interactions. With the increase in the world population and urbanization, the individual, who is faced with different problems and perspectives in every aspect, can find himself either as a perpetrator or a victim of a crime with the introduction of technological developments. Shaping the rules of society according to traditional culture and morals is not enough to prevent crime alone. The concept of 'state', which was established with the aim of protecting the individual from the attacks of other individuals, which he thought and separated from the society with the point of view of Ibn Khaldun, comes into play together with the provisions and laws. The state has to know in advance the dangers that may pose a threat to the existence of both the individual and the society and even its own existence and take measures accordingly. This situation, which we describe as public security, means the struggle of the state by using all its rights arising from both domestic and international law, within and outside the legitimate borders of the state, with the aspect facing the individual and society. The study deals with the definition of the new generation and the areas of struggle against the criminal activities of the state against the individual, the state of having prior knowledge of the threat elements, namely intelligence methods and Open Source Intelligence from these methods, with two examples.