Hashimoto tiroiditi tanılı hastaların serum aterojenite indeksi açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of Hashimoto thyroiditis patients in terms of serum atherogenicity index
  1. Tez No: 819615
  2. Yazar: NURSEL DEVECİ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER BİLİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto tiroiditi, otoimmün tiroidit, tiroid antikorları, serum aterojenite indeksi, Hashimoto's thyroiditis, autoimmune thyroiditis, thyroid antibodies, serum atherogenicity index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Nursel DEVECİ ÇAKMAK, Hashimoto Tiroiditi Tanılı Hastaların Serum Aterojenite İndeksi Açısından Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2023 Amaç: Hashimoto tiroiditi hastalarında serum aterojenite indeksinin kardiyovasküler hastalık riski açısından önemini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları polikliniğine 2011-2021 yılları arasında başvuran daha önceden Hashimoto tiroiditi tanısı almış 109 hasta dâhil edildi. Kontrol grubu olarak bilinen Hashimoto tiroiditi tanısı olmayan veya TSH düzey bozukluğu olmayan 32 sağlıklı birey rastgele seçildi. Çalışmaya dâhil edilen tüm bireylerin demografik verileri, boy, kilo, vücut kitle indeksi, sistolik ve diyastolik kan basınçları, hemogram, TSH, sT3, sT4, Anti-TPO, Anti-Tg, eritrosit sedimantasyon hızı, CRP, total kolesterol, trigliserid, LDL-K, HDL-K verileri incelendi. Tüm bireylerde serum aterojenite indeksi ve Framingham risk skoru hesaplandı. Bulgular: Hasta grubu için yaş ortalaması 45.36±14.63 (yıl) ve kontrol grubu için yaş ortalaması 34.13±8.91 (yıl) olarak bulundu. Grupların yaş (p=0.000) ve cinsiyet (p=0.080) verileri benzerdi. Hashimoto tiroiditi tanılı hastalarda otoimmün hastalık, diabetes mellitus ve hipertansiyonun anlamlı olarak daha sık görüldüğü saptandı (sırasıyla; p= 0.039, p= 0.007, p= 0.001). Hasta grubunun Anti-TPO pozitifliği %94.5 iken, Anti-Tg pozitifliği %39.4' ti. Hasta grubunun ortalama lipit kan düzeyleri incelendiğinde total kolesterol, LDL-K, trigliserid düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla; p= 0.018, p= 0.044, p= 0.000). Serum aterojenite indeksi hasta grubunda ortalama 0.438±0.28 olarak hesaplandı ve hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görüldü (p=0.001). Tüm bireylerin Framingham risk skoru hesaplandı ve Framingham risk skoru da hasta grubu lehine yüksek olarak bulundu (p=0.002). Ayrıca hem hasta grubunda hem de kontrol grubunda Framingham risk skoru ve serum aterojenite indeksinin ilişkili olduğu tespit edildi (Hasta grubunda; r=0.449, p=0.036, kontrol grubunda; r=0.371, p=0.001). Hasta grubunun ortalama vücut kitle indeksi (29.20±7.25 kg/m²) istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p=0.004). Ayrıca vücut kitle indeksi ile serum aterojenite indeksi arasındaki ilişki hem hasta grubunda (r=0.467 ve p=0.000) hem de kontrol grubunda (r=0.565, p=0.001) istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre HT hastaları daha yüksek serum aterojenite indeksine sahip olup framingham risk skoru ile ilişkili bulunmuştur. HT hastalarının takibi yapılırken kardiyovasküler hastalıklar açısından FRS gibi serum aterojenite indeksinin de kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Nursel DEVECİ ÇAKMAK, Retrospective Evaluation of Hashimoto Thyroiditis Patients in terms of Serum Atherogenicity Index, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Thesis, Zonguldak, 2023 Aim: We aimed to evaluate the importance of serum atherogenicity index in terms of cardiovascular disease risk in patients with Hashimoto's thyroiditis. Material and method: Our study included 109 patients who had previously been diagnosed with Hashimoto's thyroiditis, who applied to the Internal Medicine outpatient clinic of Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine between 2011-2021. Thirty-two healthy individuals without a diagnosis of Hashimoto's thyroiditis or TSH level disorder, known as the control group, were randomly selected. Demographic datas, height, weight, body mass index, systolic and diastolic blood pressures, hemogram, TSH, fT3, fT4, Anti-TPO, Anti-Tg, erythrocyte sedimentation rate, CRP, total cholesterol, triglyceride, LDL -K, HDL-C datas of all individuals included in the study were analyzed. Serum atherogenicity index and Framingham risk score were calculated for all individuals. Results: The mean age for the patient group was 45.36±14.63 (years) and the mean age for the control group was 34.13±8.91 (years). The age (p=0.000) and gender (p=0.080) datas of the groups were similar. Autoimmune disease, diabetes mellitus and hypertension were found to be significantly more common in patients diagnosed with Hashimoto's thyroiditis (respectively; p= 0.039, p= 0.007, p= 0.001). While the Anti-TPO positivity of the patient group was 94.5%, the Anti-Tg positivity was 39.4%. When the mean lipid blood levels were examined, it was determined that the total cholesterol, LDL-C, and triglyceride levels of the patient group were significantly higher than the control group (respectively, p= 0.018, p= 0.044, p= 0.000). The mean serum atherogenicity index was calculated as 0.438±0.28 in the patient group and it was found to be higher in the patient group than in the control group (p=0.001). Framingham risk score was calculated for all individuals and Framingham risk score was found to be high in favor of the patient group (p=0.002). In addition, Framingham risk score and serum atherogenicity index were found to be correlated in both the patient group and the control group (in the patient group; r=0.449, p=0.036, in the control group; r=0.371, p=0.001). The mean body mass index of the patient group (29.20±7.25 kg/m²) was found to be statistically significantly higher (p=0.004). In addition, the relationship between body mass index and serum atherogenicity index was statistically significant in both the patient group (r=0.467 and p=0.000) and the control group (r=0.565, p=0.001). Conclusion: According to the results of our study, HT patients had a higher serum atherogenicity index and was associated with the Framingham risk score. We think that the serum atherogenicity index, such as FRS, can also be used in terms of cardiovascular diseases when monitoring HT patients.