Alternatif medya bağlamında Türkiye'de siyaset bozumu
Political jumping in Turkey in the context of alternative media
  1. Tez No: 819643
  2. Yazar: ABDULKADİR AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Medya, Anaakım Medya, Kültür Bozumu, Siyaset Bozumu, Sosyal Medya, Twitter, Alternative Media, Cultural Jumping, Mainstream Media, Political Jumping, Social Media, Twitter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan ve kullanıcı sayısı her geçen gün artan sosyal medya platformları toplumlar, gruplar ve bireyler için birer iletişim, haber alma aracı haline gelmiştir. Facebook, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya platformlarının yaygınlaşması medya sektöründe köklü değişikliklere neden olmuş ana akım medya karşısında birçok farklı alternatif medya türüne de olanak sağlamıştır. Kültür bozumu ve siyaset bozumu medya aracılığıyla siyasi ve ekonomik açıdan ana akım medyada kendine yer bulamayan topluluklar, gruplar, azınlıklar için dikkat çekici bir muhalefet etme aracıdır. Türkiye'de dikkat çeken kültür bozumu ve siyaset bozumu örneklerinden biri Twitter'dan paylaşılan dijital afiş çalışmalarıdır. Dijital afiş çalışmaları sosyal medya diline hâkim, hızlı ve dikkat çekici şekilde hazırlanan, iktidara ve devlet kuruluşlarına karşı eleştiri, çağrı veya mesaj içeren paylaşımlardır. Bu doğrultuda ilk olarak Twitter'da yer alan“AKP Global”isimli hesaptan paylaşılan ve çeşitli sosyal medya platformları, internet sitelerine yayılan dijital afişler basit rastgele örneklem yöntemi kullanılarak seçilmiş, göstergebilimsel çözümleme tekniği ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı sosyal medyada yayımlanan dijital afişlerin siyasal bir değişim süreci yaratıp yaratamayacağını irdelemektir. Dijital afişlerin tamamı Türkiye'nin siyasi gündemi ile alakalı ve AK Parti hükümetine karşı eleştiri ve muhalefet içermektedir. Dijital afişlerin üretiminde siyaset bozumu tekniğinin kullanıldığı görülmüştür. Siyaset bozumuna uğratılan görseller, metinler bağlamlarından kopartılarak üzerlerine yeni anlamlar yüklenmiştir. Sonuç olarak siyaset bozumu ile üretilen dijital afişlerin önemli bir eleştiri, muhalefet etme aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social media platforms, which emerged with the developments in the field of technology and whose number of users are increasing day by day, have become a means of communication and news for societies, groups and individuals. The widespread use of social media platforms such as Facebook, Twitter and Instagram has caused radical changes in the media sector and has also enabled many different alternative media types against the mainstream media. Culture and political jumping is a remarkable means of opposition for communities, groups and minorities that cannot find a place in the mainstream media politically and economically. One of the remarkable examples of cultural and political jumping in Turkey is the poster work shared on Twitter. Poster works are posts that contain criticism, call or message against the government and state institutions, prepared in a fast and remarkable way, with a command of the social media language. In this direction, firstly, the posters shared from the account named“AKP Global”on Twitter were randomly selected and analyzed by semiotic analysis technique. The aim of this study is to examine whether the posters published on social media are a means of opposition. All of the posters are related to Turkey's political agenda and contain criticism and opposition to the AK Party government. It has been observed that the technique of political jumping was used in the production of the posters. The images and texts that have been corrupted by politics have been detached from their context and new meanings have been loaded on them. As a result, it has been determined that the posters produced with political jumping are an effective tool of criticism and opposition.