Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi'ndeki Osmanlı çinileri
Ottoman tiles in Edirne Turkish Islamic Arts Museum
  1. Tez No: 819766
  2. Yazar: SELİZ AYAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Çini, Süsleme, Osmanlı, Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Tile, Ornamentation, Ottoman, Edirne Turkish Islamic Arts Museum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi, Selimiye Camii Külliyesi içerisinde bulunan Dar'ül Hadis Medresesi'nin müzeye dönüştürülmesiyle meydana getirilmiştir. Medresedeki ilk müze; 1924 yılında Atatürk'ün emri üzerine Dr. Rıfat Osman, Arif Dağdeviren ve Necmi İğe tarafından kurularak Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermiştir. Sonrasında Edirne'de yeni bir müzeye ihtiyaç duyulması üzerine 1971 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi adıyla yeni bir bina kurulmuş, eski müze binası olan Darü'l Hadis Medresesi ise Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu çalışma; Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi'nin envanterine kayıtlı ve teşhirinde bulunan Osmanlı dönemine ait 31 adet çini eserin incelenmesi, müze envanter defterlerinde kayıtlı olan bilgileriyle künyelerinin oluşturularak kataloglandırılması ve söz konusu çinilerin üretim yeri, üretim merkezi, süsleme tekniği, süsleme kompozisyonu gibi çeşitli açılardan değerlendirilerek varsa müze ve yapılardaki izlerinin tespit edilmesi ve yakın benzerlik taşıyan başka örneklerle karşılaştırılmasını içermektedir. Edinilen bilgiler ışığında Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi'nin sergilediği çiniler bağlamında önemi ve diğer Osmanlı başkentleri olan İstanbul ve Bursa'da bulunan Türk İslam Eserleri Müzeleri içerisindeki yeri belirlenmeye de çalışılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmanın, müzenin teşhir koleksiyonunda bulunan Osmanlı çinilerinin belgelendirilmesi ve bilimsel literatüre kazandırılması açısından da önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Edirne Turkish Islamic Arts Museum was opened the doors by converted the Dar'ül Hadis Madrasa in the Selimiye Mosque Complex into a museum. The first museum in the madrasah; it was established by Dr. Rıfat Osman, Arif Dağdeviren and Necmi İğe in 1924 upon the order of Atatürk and opened to visitors as the Archeology Museum. Afterwards, when a new museum was needed in Edirne so a new building was established under the name of Archeology and Ethnography Museum in 1971. Darü'l Hadis Madrasa which old museum building was reopened to visitors after converted to the Turkish Islamic Arts Museum Museum. This thesis; examining and catalogging of the registered in the inventory and on the exhibited 31 tiles belonging to the Ottoman period in of Edirne Turkish-Islamic Arts Museum and creating tags of these tiles through to the informations of museum inventory records; and in terms of production place, production center, ornament technique, ornamentation composition assesment of tiles and It includes detecting the traces in museums and structures, if any, and comparing them with similar examples. At the same time in the light of the obtained informations; its importance in the context of the tiles exhibited in the Edirne Turkish Islamic Arts Museum and its place and importance among of Turkish Islamic Museums in the İstanbul and Bursa which other Ottoman capitals were tried to be determined. With this, this research is thought to be important in terms of documenting the exhibited tile collection in Edirne Turkish-Islamic Art Museum and bring it to the scientific literature.