Türkiye'de tarhiyat sonrası uzlaşma müessesesinin etkinliği; Antalya ili örneği (2010-2021)
Effectiveness of after assessment reconciliation in Turkey; Antalya province case (2010-2021)
  1. Tez No: 819773
  2. Yazar: SİMGE KULE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE BALSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Uyuşmazlığı, Uzlaşma Müessesesi, Tarhiyat Öncesi Uzlaşma, Tarhiyat sonrası Uzlaşma, Antalya İli, Tax Dispute, Reconciliation, Pre-Assessment Settlement, Post-Assessment Settlement, Antalya Province
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kamu hizmetlerinin gerçekleştirilebilmesi için devletin en önemli gelir kaynağı vergilerdir. Vergi, devletin kamu hizmetini karşılamak üzere, bireylerden ödeme gücü ölçüsünde aldığı, karşılıksız parasal değerdir. Vergi uyuşmazlığı kavramı ise vergilendirme aşamasında vergi idaresi ile vergi mükellefi arasından doğan uyuşmazlıkları ifade etmektedir. Vergi uyuşmazlıklarının çözümlenebilmesi amacıyla yargı aşamasına varmadan başvurulabilecek bir yöntem olarak uzlaşma müessesesi önerilmiştir. Uzlaşma müessesesi Türk vergi sistemine 28.02.1963 tarihli 205 sayılı yasa ile uygulanma imkânı bulmuştur. 1986 yılında gerçekleştirilen yargısal düzenlemeler ile Tarhiyat Öncesi Uzlaşma düzenlenmiş olup bu bağlamda uzlaşma müessesesi tarhiyat öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı uygulanma alanı bulmuştur. Tez kapsamında, vergi uyuşmazlığının çözümünde uzlaşma müessesesinin tarihsel gelişimine, önemine, faydalarına ve eleştirel yönlerine açıklık getirilmiş, tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası uzlaşma müessesesinin işleyişi ele alınmıştır. Vergi Denetim Kurulu faaliyet raporlarından elde edilen tarhiyat öncesi uzlaşma rakamları ile Gelir İdaresi Başkanlığı faaliyet raporlarından elde edilen tarhiyat sonrası uzlaşma rakamları ile 2010-2021 yılları arasında uzlaşma müessesesinin etkinliği incelenmiştir. Çalışmanın ana konusunu oluşturan tarhiyat sonrası uzlaşma verileri Gelir İdaresi Başkanlığı faaliyet raporlarından temin edilerek Türkiye ve Antalya ili arasında verilerin oran analizi yapılarak uzlaşma müessesesinin etkinliği açısından değerlendirme yapılmıştır. Yapılan analizden yola çıkılarak uzlaşma müessesesinin verilerinin etkinliğini etkileyen faktörler ifade edilmeye çalışılmıştır. Nihai olarak uzlaşma müessesesinin verilerini olumsuz etkileyen etmenlerin çözümlenmesi ve müessesesinin geliştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Taxes are the most important source of income of the state for the realization of public systems. Tax is an unrequited monetary value taken from people to the extent of their ability to pay, in order to meet the state public service. The concept of tax dispute, on the other hand, refers to the disputes arising between taxation, tax administration and taxpayer. In order to resolve tax disputes, the institution of reconciliation has been proposed as a method that can be applied before reaching the judicial stage. The institution of reconciliation has found the opportunity to implement the Turkish tax system with the law dated 28.02.1963 dated 205. The judicial provisions of 1986 were aimed at Pre-Assessment Reconciliation, and in this context, the institution of conciliation found two different application areas, before and after the assessment. The scope of the thesis has been created for the use of the past of the settlement institution in the resolution of tax disputes, its importance, benefits and critical views, and none of the settlement institution before and after the assessment has been discussed. Execution of reconciliation between 2010-2021 with the purposes of pre-assessment reconciliation obtained from the Tax Inspection Board activity reports and post-assessment reconciliation measures obtained from the Revenue Administration's activity reports. The composition of the main conditions of the study is to obtain the post-assessment storage data from the activity reports of the Revenue Administration. Based on the analysis made, the observation parameters of the data of the settlement institution were tried to be expressed. Finally, suggestions have been made to resolve the negative disregard for reconciliation institutions and to establish the institution.