Hematopoetik kök hücre nakli yapılan çocuk hastalarda filogenetik analizle kanıtlanan bk virüs ilişkili hemorajik sistit salgınının araştırılması
Phylogenetically proved bk virus-associated hemorrhagic cystitis outbreak among pediatric hematopoietic stem cell recipients
  1. Tez No: 819802
  2. Yazar: TUĞBA NÜKTE TEZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: BKV, hemorajik sistit, hematopoetik kök hücre nakli, BKV, hemorrhagic cystitis, hematopoietic stem cell transplantation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: BK virüs (BKV) kaynaklı hemorajik sistit (BKVHS) hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) sonrası hastaları etkileyen bir komplikasyondur. Bunun sebebi reaktivasyon olarak kabul edilse de son yıllarda BKV'nin nozokomiyal bulaşabileceği şüphesi uyanmıştır. Bu tezde, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki pediatrik HKHN hastaları arasında BKV nozokomiyal bulaşı araştırılmıştır. Yöntem: Genomda viral protein (VP) 1' in, VP2'nin ve VP3'ün belirli kısımlarını içeren yaklaşık 677 baz çifti uzunluğunda yüksek değişkenlikli bir bölge Sanger dideoksinükleotit terminasyon yöntemiyle sekanslanmıştır. Sonrasında da bu bölgeden filogenetik analiz yapılmıştır. Bulgu: Araştırmaya Temmuz 2019- Temmuz 2022 aralığında HKHN yapılan 131 pediatrik hasta dahil edilmiştir. Hastaların 23'ünde HKHN sonrası BKVHS geliştiği saptanmış olup bunların 18'i salgınla ilişkilendirilmiştir. Salgın dönemindeki BKVHS gelişen 13 ve BKVHS gelişmeyen 3 olmak üzere 16 pediyatrik hasta ve aynı döneme denk gelen HKHN sonrası BKVHS gelişen 4 erişkin hasta filogenetik analize dahil edilmiştir.Hastalarıntümü BKV DNA pozitif olup 17'sinde BKVHS gelişmiştir. Üç pediatrik hastada idrar pozitifliğine ve nozokomiyal bulaşa maruz kalınmasına rağmen BKVHS gelişmemiştir. Sonuç: Sekansların hizalanması ve filogenetik analizin ardından, birbirleri ile aynı dizilere sahip 12, 3 ve 2 hastaya sahip üç ayrı küme gözlenmiştir. Bilinen kadarıyla bu, HKHN hastaları arasında görülenen çok hastanın etkilendiği BKVHS salgınıdır. Ayrıca en fazla sayıda hastayı etkileyen BKV nozokomiyal bulaşı da filogenetik analiz sonucu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: BK virus-associated hemorrhagic cystitis (BKV-HC) still remains as a life-threatening complication after Hematopoietic Stem Cell transplantation (HSCT). The origin of the virus was proposed as reactivation for a very long time and recently it is doubted to be a nosocomial transmission. In this study, we analyzed a possible nosocomial transmission of BK virus (BKV) in a pediatric HSCT clinic. Method: A variable region encompassing partial parts of VP1, VP2 and VP3 coding sequences and approximately 677 base pairs in length was sequenced with Sanger's dideoxynucleotide determination method. Then the sequenced region was phylogenetically analyzed. Results: All the information of 131 patients who had HSCT in Akdeniz University Hospital pediatric HSCT clinic between July 2019 and July 2022 were screened for BKV-HC. Twenty-six patients had BKV-HC and18 of them were related to an epidemic. Twenty patients including 16 pediatric and 4 adult HSCT patients were phylogenetically investigated. All the patients had BKV DNA positivity in the urine samples and 17 of them also had BKV-HC. Although 3 patients have BKV-DNA in the urine samples, they didn't develop HC. Conclusion: After alignment and phylogenetic analysis of the sequences, 3 clusters including 12, 3, and 2 patients having the same sequences were formed. To our knowledge, this is the biggest BKV-HC epidemic seen among HSCT patients. Also, nosocomial transmission affecting the most patients was proved with phylogenetic analysis.