Kişisel bakım ve sağlık ürünlerine yönelik influencer reklamlarında Y ve Z kuşaklarının reklam okuryazarlık düzeylerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of advertising literacy levels of Y and Z generations in influencer ads for personal care and health products
  1. Tez No: 819838
  2. Yazar: HAVVANUR TULUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Influencer reklamları, reklam okuryazarlığı, Y kuşağı, Z kuşağı, Influencer ads, ad literacy, Generation Y, Generation Z
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tüketicilerin geleneksel reklamlara karşı keskin tutumları, reklamverenleri ve ajansları yeni yollar aramaya itmiştir. Bu bağlamda birçok ürün/hizmet reklamında tüketiciye ulaşmak için influencer reklamları tercih edilmektedir. Bu çalışmada Y ve Z kuşaklarının kişisel bakım ve sağlık ürünlerine yönelik influencer reklamları bağlamında reklam okuryazarlık düzeyleri karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Bu çerçevede, tüketicilerin bu konudaki görüşlerini ayrıntılı olarak analiz edebilmek için nitel araştırma deseninde tasarlanan bu tez araştırmasında nitel araştırma tekniklerinden biri olan fokus (odak) grup çalışması yürütülmüştür. Araştırma sonucunda katılımcıların kişisel bakım ve sağlık ürünlerine yönelik influencer reklamlarına karşı genel yaklaşımlarının olumsuz olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya dahil edilen reklam örneklerinde yer alan ürünler genellikle ilaç statüsünde değerlendirilmiştir ve katılımcılar bu ürünlerin etkilerinin farklılık gösterebileceği konusunda kaygılarını dile getirmişlerdir. Ayrıca her iki kuşak katılımcıları da bu olumsuz yaklaşımı influencera olan güven duygusu içinde olmamaları üzerinden gerekçelendirmiştir. Katılımcılar özellikle sağlık ürünlerinin kullanımı konusunda doktorlarla yapılan yüz yüze görüşmenin gerekliliğinden bahsetmiştir ve influencerların sağlık ürünlerine yönelik reklam sunmalarını doğru bulmadıklarını ifade etmişlerdir. Y kuşağı katılımcılarının Z kuşağı katılımcılara göre kişisel bakım ve sağlık ürünlerine yönelik influencer reklamlarındaki örtük ifadeleri anlamlandırabilme becerileri daha alt düzeydedir. Reklam içeriğini ayırt etme ve reklam içeriğindeki estetik unsurları analiz etme konusunda Z kuşağı katılımcılarının okuryazarlık düzeylerinin daha yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Consumers' sharp attitudes towards traditional advertisements have pushed advertisers and agencies to seek new avenues. In this context, influencer advertisements are preferred in many product/service advertisements to reach the consumer. In this study, the advertising literacy levels of Y and Z generations in the context of influencer advertisements for personal care and health products will be analyzed comparatively. In this framework, focus group study, which is one of the qualitative research techniques, will be carried out in this thesis research, which is designed in a qualitative research design in order to analyze the opinions of consumers on this subject in detail. As a result of the research, it is aimed that the general assumption against influencer advertisements for health products is negative. The products included in the advertisement samples included in the research were generally evaluated as drugs and they expressed their concerns that these results might show that they will be emphasized. In addition, the views of both generations have been directed by the lack of confidence that affects these negative groups. The participants mentioned the necessity of face-to-face meetings with doctors about the use of health care, and the rate of expression that influencers think it is correct to present advertisements for health products. Compared to the Z generation user provided by the Y generation, their ability to make sense of the implicit expressions in the influencer advertisements for health products is at a lower level. Housing where the literacy volume of the Generation Z direction is higher in distinguishing ads and analyzing aesthetic elements in ad content.