Deniz hakimiyeti teorisi çerçevesinde gaz hidratın enerji jeopolitiğine etkisi
The effect of gas hydrate on energy geopolitics within the framework of sea power theory
  1. Tez No: 820391
  2. Yazar: ALİ İHSAN ÖZTÜRKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN ATLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Enerji, Uluslararası İlişkiler, Geography, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Alfred Thayer Mahan, Deniz Hakimiyeti Teorisi, Deniz Gücü, Enerji Jeopolitiği, Gaz Hidrat, Alfred Thayer Mahan, Sea Power Theory, Maritime Dominance, Energy Geopolitics, Gas Hydrate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Uluslararası ilişkiler arenasında güç mücadelesi her zaman devletlerin odağı olmuştur. Bu güç mücadelesinin enerji jeopolitiği konusunda yoğunlaştığı bilinmektedir. Enerji jeopolitiğinin yoğun olarak boy gösterdiği alan olan denizler devletlerin mücadele alanlardır. Deniz gücü denince akla gelen ilk isim olan Alfred Thayer Mahan, yazıya döktüğü deniz hakimiyeti teorisiyle denizler üzerinde hüküm sürmenin çerçevesini oluşturmuştur. Amerikan dış politikasının yönünü belirlemede kullanılması deniz bu teorinin ne derece önemli olduğunu belirtmek için yeterliyken, birçok devletin bu teoriyi dış politika yapımında önemsediği açıktır. Enerji jeopolitiğinin denizler üzerinde yoğunlaşması, enerji güvenliğinin de deniz gücüne dayalı bir yapı olduğunu gösterir. Geçen zaman içinde çeşitli enerji maddeleri revaçta olsa da bu enerji maddelerinin olduğu konumlar ile enerji kaynaklarının nakli ve korunmasında deniz gücü kullanılmıştır. Hatta sanayi devriminden sonra bu enerji kaynaklarından olan kömür rezervlerinin taşınması ve korunmasının yanı sıra gemilerin de kömür enerjisiyle çalışması deniz gücünün varlığını da fosil enerji kaynaklarına bağlamıştır. Fosil yakıtların birbirlerinin peşi sıra kullanıma girmesi ile bu enerji kaynaklarını kullanan devletlerin büyük güç olması arasında bir bağlantı ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda devletlerin enerji kaynaklarının denizlerde olan rezervlerine sahip olma gayreti deniz yetki alanları problemlerinin enerji jeopolitiğinde gün yüzüne çıkmasına yol açmaktadır. Denizlerdeki fosil enerji kaynaklarından gaz hidratlar deniz yetki alanları konusunun devletler arasında gerginlik oluşmasına yol açabilecek potansiyele sahiptir. Gaz hidratların barındırdıkları potansiyellerle ankonvansiyonel bir fosil yakıt olarak enerji bağımlısı devletler için bir fırsat olarak gün yüzüne çıkarken deniz dibi çalışmalarının güçlüğü devletlerin ortak projelerle beraber çalışmalarına vesile olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The struggle for power in the arena of international relations has always been the focal point for states. It is well known that this power struggle is intensified when it comes to energy geopolitics. The seas, as a domain where energy geopolitics is most intense, have become the battleground for states. Alfred Thayer Mahan, the prominent figure associated with naval power, outlined the framework for maritime dominance with his theory of sea power. The theory's significance is evident in shaping the direction of American foreign policy, and it is equally recognized that many states prioritize this theory in their foreign policy-making processes. The concentration of energy geopolitics in maritime regions highlights that energy security is intrinsically linked to maritime power. Throughout history, various energy resources have gained popularity, and maritime power has been instrumental in the transportation and protection of these energy resources, including coal reserves. Even after the industrial revolution, coal reserves, one of these energy sources, were transported and protected with the use of coal-powered ships, further emphasizing the importance of maritime power in connection with fossil energy sources. The rise of powerful states has often coincided with their utilization of successive fossil fuel resources.Consequently, the pursuit of energy resource reserves in maritime areas has brought maritime jurisdictional issues to the forefront in energy geopolitics. Gas hydrates, one of the fossil energy sources found in the seas, possess the potential to cause tensions between states over the issue of maritime jurisdictions. While gas hydrates present opportunities as unconventional fossil fuels for energy-dependent states due to their potential, the complexity of seabed studies prompts states to engage in collaborative efforts through joint projects.