Rüptüre olmuş intrakranial anevrizmalarda woven endobridge tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of woven endobridge therapy in ruptured intracranial aneurysm
- Tez No: 820474
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakranial anevrizma, Woven endobridge (WEB), Subaraknoid kanama (SAK), Endovasküler tedavi, Intracranial aneurysm, Woven endobridge (WEB), Subarachnoid hemorrhage (SAH), Endovascular treatment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Rüptüre olmuş intrakranial anevrizma nedeniyle subaraknoid kanama gelişen hastaların tedavisinde çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Çalışmamızda woven endobridge cihazı ile tedavi edilen rüptüre olmuş anevrizması bulunan hastaların klinik sonuçlarını ve oklüzyon oranlarını değerlendirerek tecrübelerimizi sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Aralık 2015-Mayıs 2022 tarihleri arasında hastanemize intrakranial anevrizmaya bağlı subaraknoid kanama ile başvuran ve girişimsel radyoloji departmanında WEB ile tedavi edilen 41 hastaya ait 42 anevrizma çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi sonrası ortalama 15 ay (aralık 1-83 ay) takip edilen hastaların Manyetik Rezonans anjiyografi ve dijital subtraksiyon anjiyografisi ile oklüzyon oranları ve 1. yıl takiplerinde modifiye Rankin Skorlaması ile klinik iyileşme durumları değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya alınan hastaların 18'i erkek, 23'ü kadın (ortalama yaş: 53; aralık: 33–83) hastaya ait rüptüre olmuş 42 anevrizma WEB ile tedavi edildi Anevrizmaların ortalama çapı 5.3 mm, çap aralığı ise 3-10 mm'dir. Boyun genişliği ortalama 3.94 mm, aralık ise 2-7 mm idi. Anevrizmaların tamamı geniş boyunluydu (4 mm ve daha geniş boyunlu ve/veya kubbe/boyun oranı≤1,6 anevrizmalar). Anevrizmaların 17'si (%40) AComA, 14'ü (%33) MCA, 6'sı (%14) baziler tepe, 2'si (%5) ACA, 1'i (%2) İCA tepe, 1'i (%2) PİCA, 1'i (%2) PComA lokalizasyonunda yerleşmişti. Tüm hastalarda cihaz başarılı bir şekilde yerleştirilmiştir. Takip incelemeleri olan 25 hastanın 23'ünde (%92) yeterli oklüzyon tespit edilmiştir. İki hastada anevrizma kalıntısı saptanmış ve hastalara tedavi önerilmiştir. Uzun dönem takiplerinde 13 hasta hayatını yitirmiştir. 17 hastada asemptomatik bir şekilde hayatına devam etmektedir (mRS 0). 7 hastada ise iyi klinik sonuç (mRS 1-2) mevcuttur. Hastalarda tedaviye bağlı morbidite ya da mortalite saptanmamıştır. Sonuç: WEB cihazının rüptüre olmuş, geniş boyunlu anevrizmalarda akut oklüzyon oluşturması, işlem sonrası antiplatelet tedavi gerektirmemesi, kısa ve uzun dönem takiplerinde yeterli oklüzyon sağlaması, rekanalizasyon oranlarının düşük olması sebebiyle uygun anevrizmalarda efektif bir tedavi seçeneği olduğu görülmektedir. Morbidite-mortalite oranlarının düşük olması, intraoperatif rüptür ve tromboembolik komplikasyonların az görülmesi güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: There are various alternatives in the treatment of patients who develop subarachnoid hemorrhage due to a ruptured intracranial aneurysm. In our study, we aimed to present our experience by evaluating the clinical results and occlusion rates of patients with ruptured aneurysm treated with a woven endobridge device. Materials and Methods: Between December 2015 and May 2022, 42 aneurysms belonging to 41 patients who applied to our hospital with subarachnoid hemorrhage due to intracranial aneurysm and were treated with WEB in the interventional radiology department were included in the study. The occlusion rates of the patients, who were followed up for an average of 15 months (range 1-83 months) after treatment, were evaluated with Magnetic Resonance angiography and digital subtraction angiography and their clinical improvement was evaluated with the modified Rankin Score at the 1st year follow-up. Results: 42 ruptured aneurysms of 18 male and 23 female (mean age: 53; range: 33 to 83) patients included in the study were treated with WEB. The mean diameter of the aneurysms is 5.3 mm and the diameter range is 3-10 mm. The mean neck width was 3.94 mm and the range was 2-7 mm. All of the aneurysms had wide necks (aneurysms with a neck of 4 mm and larger and/or a dome/neck ratio ≤1.6). Of the aneurysms, 17 (40%) AComA, 14 (33%) MCA, 6 (14%) basilar tip, 2 (5%) ACA, 1 (2%) ICA crest, 1' i (2%) PICA was located in 1 (2%) PComA localization. The device was successfully placed in all patients. Adequate occlusion was detected in 23 (92%) of 25 patients with follow-up examinations. Aneurysm remnants were detected in two patients and treatment was recommended to the patients. In the long-term follow-up, 13 patients died. 17 patients continue their lives asymptomatically (mRS 0). 7 patients had good clinical results (mRS 1-2). No treatment-related morbidity or mortality was detected in the patients. Conclusion: The WEB device seems to be an effective treatment option in ruptured, wide-necked aneurysms as it creates acute occlusion, does not require post-procedure antiplatelet therapy, provides adequate occlusion in short and long-term follow-ups and has low recanalization rates. Low morbidity-mortality rates, low incidence of intraoperative rupture and thromboembolic complications confirm that it is a safe treatment method.