Ruh sağlığı çalışanlarında psikolojik dayanıklılığın, iş doyumu ve algılanan duygusal istismar açısından incelenmesi
Examination of psychological resilience in mental health professionals in terms of job satisfaction and perceived emotional abuse
- Tez No: 820747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ruh Sağlığı Çalışanları, Psikolojik Dayanıklılık, Algılanan Duygusal İstismar, İş Doyumu, Mental Health Professionals, Psychological Resilience, Perceieved Emotional Abuse, Job Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, ruh sağlığı çalışanlarında, psikolojik dayanıklılığın, iş doyumu ve algılanan duygusal istismar açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Psiko Alan mail grubunda yer alan 18 yaş üzeri 358 ruh sağlığı çalışanından oluşturmaktadır. Ruh sağlığı çalışanları grubunu üniversitelerin gerekli alanlarından mezun olan psikiyatrisler, psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikoterapistler, psikiyatri hemşireleri oluşturmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Yetişkinler için Algılanan Duygusal İstismar Ölçeği, ve İş Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS V.25.0 programı kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin normal dağıldığı belirlenerek demografik verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Gruplar arası farklarda Bağımsız Gruplar t-Testi ve Tek Yönlü ANOVA, varyansların homojen olmadığı durumlarda Welch istatistikleri, Post hoc analizlerinde Tukey testi, varyanslar homojen olmadığında Tamhanne testi, grup sayıları 30'un altında kaldığı değişkenin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis H kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; psikolojik dayanıklılık ölçeği toplam puanı her iki bağımlı değişkenle de pozitif ilişkili bulunmuştur. Çalışmanın ana hipotezi olan“Ruh sağlığı çalışanların psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile iş doyumları arasında pozitif ilişki vardır.”hipotezi desteklenmiştir. Psikolojik dayanıklılık alt boyutları incelendiğinde, kadın katılımcıların“kendilik algısı”puanlarının erkek katılımcılardan daha düşük olduğu görülmüştür. Tekrardan PDÖ alt boyut puanları incelendiğinde, 'Sosyal Kaynaklar' ise farklı olarak daha yüksektir. Diğer alt-boyutlar için anlamlı farklılık bulunamamıştır. İş doyumu bağımlı değişkeni ile anlamlı farklılık sadece psikiyatrik tanı ve tedavisi alan katılımcıların aleyhine sonuçlanmıştır. Tanı alan ruh sağlığı çalışanlarının iş doyumları daha düşüktür. Ruh sağlığı çalışanlarının psikolojik dayanıklılık seviyeleri gelir durumuna göre farklılık göstermişken hipotez diğer bağımlı değişkenler için de test edilmiştir. Bulgular gelir düzeyi daha düşük grubun daha düşük duygusal istismar ifade ettiğini göstermektedir. Ek olarak, sonraki araştırmalara konu olabilmesi açısından bazı sosyodemografik değişkenler (cinsiyet, yaş, gelir durumu, kardeş sayısı, ilişki durumu, psikiyatri tanısı ve tedavi durumu gibi) araştırmaya dahil edilmiştir ve psikolojik dayanıklılık, iş doyumu ve algılanan duygusal istismar açısından incelenmiştir. Analizler sonucunda bulgular alanyazın incelemesi ile kuramsal olarak tartışılmıştır ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine psychological resilience in mental health professionals in terms of job satisfaction and perceived emotional abuse. The sample of the study consists of 358 mental health professionals over the age of 18 in the Psiko Alan mailing group. The group of mental health workers consists of psychiatrists, psychologists, psychological counselors, psychotherapists, and psychiatric nurses who graduated from the necessary fields of universities. Sociodemographic Information Form, Adult Resilience Scale, Perceived Emotional Abuse Scale for Adults, and Job Satisfaction Scale were administered to the participants. IBM SPSS V.25.0 program was used for the analysis of the data. In this study, it was determined that the data were normally distributed and parametric tests were used in the analysis of demographic data. Independent Groups t-Test and One-Way ANOVA were used for differences between groups, Welch statistics when variances were not homogeneous, Tukey test for post hoc analyzes, Tamhanne test when variances were not homogeneous, Kruskal Wallis H was used for the comparison of the variable in which the number of groups was below 30. According to the findings obtained in the study; psychological resilience scale total score was found to be positively related to both dependent variables. The main hypothesis of the study,“There is a positive relationship between the psychological resilience levels of mental health professionals and their job satisfaction.”was supported. When the psychological resilience sub-dimensions were examined, it was seen that the“self-perception”scores of female participants were lower than male participants. When the PRS sub-dimension scores are examined results showed that the 'Social Resources' score of the female participants was higher than that of the male participants. No significant differences were found for the other sub-dimensions. The significant difference with the dependent variable of job satisfaction resulted only against the participants who received psychiatric diagnosis and treatment. The job satisfaction of the diagnosed mental health workers is lower. While the psychological resilience levels of mental health professionals differed according to their income, the hypothesis was also tested for other dependent variables. The findings show that the lower income group expresses less emotional abuse. In addition, some sociodemographic variables (such as gender, age, employment status, income status, number of siblings, relationship status, psychiatric diagnosis and treatment status) were included in the study in order to be the subject of future research and were examined in terms of psychological resilience, job satisfaction and perceived emotional abuse. . As a result of the analyzes, the findings were theoretically discussed with the literature review and suggestions for future research were presented.