Regio temporalis'e yapılan girişimsel işlemler açısından bölge anatomisinin incelenmesi: Kadavra serisi çalışması
Anatomy of the temporal region in terms of interventional procedures: A cadaver series study
  1. Tez No: 820798
  2. Yazar: FATMA OK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: musculus temporalis, modifiye Sihler tekniği, arteria temporalis superficialis, temporal muscle, modified Sihler's technique, superficial temporal artery
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Regio temporalis migren, bruksizm ve miyofasyal ağrı sendromu gibi çeşitli medikal sebeplerle botulinum nörotoksin (BoNT) uygulanan bir bölgedir. Bölge ayrıca flep cerrahisinde de hedef bölgelerden biridir. Bu çalışma ile bölgenin topografik olarak tanımlanması hedeflendi. Ayrıca musculus temporalis'in kas içi sinir dağılımının ortaya konulması amaçlandı. 11 adet fikse edilmiş cephalus (kadavra başı) ve 2 adet fikse edilmemiş (taze dondurulmuş) cephalus kullanıldı. Angulus oculi lateralis A noktası olarak, kulakta tragus orta noktası B noktası olarak işaretlendi. Arteria temporalis superficialis'in dallanma noktasının A ve B noktalarına olan transvers ve vertikal uzaklıkları ölçüldü. A. temporalis superficialis'in ve v. temporalis superficialis'in A ve B noktalarına transvers uzaklıkları ölçüldü. M.temporalis'in anterior (C), posterior (F) ve superior (D) noktaları tespit edildi. A-D arası vertikal ve transvers uzaklık, A-C arası vertikal ve transvers uzaklık, B-F arası vertikal ve transvers uzaklık, B-D arası vertikal ve transvers uzaklık tespit edilerek kasın bölgede kapladığı alan ortaya kondu. Kas 5 eşit parçada incelenerek (L0-L1-L2-L3-L4) her bir parçanın vertikal olarak kas ve tendon uzunluğuna bakıldı. Taze m. temporalis'lere ise modifiye Sihler tekniği uygulanarak kas içi sinir yoğunluğu gösterildi. A. temporalis superficialis, kulak tragus orta noktasından ortalama olarak kadınlarda 8,56±1,9 mm, erkeklerde 12,56±1,94 mm transvers uzaklıkta ölçüldü. Arter, angulus oculi lateralis'den ise kadınlarda 64,21±5,59 mm, erkeklerde 63,48±6,53 mm posterior'da tespit edildi. Yaptığımız çalışmada a. temporalis superficialis'in dallanma noktasının %9,09 vakada arcus zygomaticus seviyesinin altında olduğu, %90,90 vakada ise arcus zygomaticus seviyesinin üstünde olduğu tespit edildi. Yaptığımız çalışmada L2 noktası 45,67 mm ile en yüksek vertikal kas uzunluğuna sahipken, L3 noktası 41,25 mm ile en yüksek vertikal tendon uzunluğundaydı. Kas uzunluğunun tendon uzunluğuna göre 1,49 ile en yüksek orana sahip olduğu nokta L2 noktası olarak tespit edildi. Modifiye Sihler tekniği uygulanan m. temporalis 5 kadranda incelendi ve sinir yoğunluğunun anterior'dan posterior'a doğru 2. ve 3. kadranlarda olduğu tespit edildi. VIII Regio temporalis'e yapılan girişimlerde yüzeyel landmarkların nörovasküler yapılara uzaklığı son derece önemlidir. Çalışmamızda verilen ortalama uzaklıkları göz önünde bulundurmak hem cerrahi girişimlerde hasardan kaçınmak hem de vasküler yapılara enjeksiyon yapmamak açısından önem taşır. Kas uzunluğunun tendon uzunluğuna göre 1,49 ile en yüksek orana sahip olduğu nokta L2 noktasıdır. Bu nokta hizasındaki alan enjeksiyon için en uygun alandır. L2 noktası ayrıca en yüksek kas uzunluğuna sahip nokta olduğu için enjeksiyon için en uygun alandır. Modifiye Sihler tekniğinde sinir yoğunluğunun görüldüğü kadranlar 2. ve 3. kadranlar olduğu için bu alanlara yapılacak botulinum nörotoksin (BoNT) enjeksiyonları daha etkin sonuçlar verecektir.
Özet (Çeviri)
ANATOMY OF THE TEMPORAL REGION IN TERMS OF INTERVENTIONAL PROCEDURES: A CADAVER SERIES STUDY Regio temporalis is a site where botulinum neurotoxin (BoNT) is applied for various medical reasons such as migraine, bruxism and myofascial pain syndrome. The region is also one of the target regions in flap surgery. The aim of this study was to define the region topographically. In addition, it was aimed to reveal the intramuscular nerve distribution of the musculus temporalis. 11 fixed cephalus (cadaver head) and 2 fresh cephalus were used. The lateral canthus of the eye was marked as point A and the middle of the ear tragus as point B. The transverse and vertical distances of the branching point of the temporalis superficialis to the A and B points were measured. Transverse distances of a. temporalis superficialis and v. temporalis superficialis to A and B points were measured. Anterior (C), posterior (F) and superior (D) points of the m. temporalis were determined. Vertical and transverse distance between A-D, vertical and transverse distance between A-C, vertical and transverse distance between B-F, vertical and transverse distance between B-D were determined. The area covered by the muscle in the region was revealed. The muscle was examined in 5 equal parts (L0-L1-L2-L3- L4) and the vertical muscle and tendon lengths of each part were examined. Intramuscular nerve density was demonstrated by applying the modified Sihler technique to fresh musculus temporalis. A. temporalis superficialis had an average transverse distance of 8.56±1.9 mm in women and 12.56±1.94 mm in men from the middle of the ear tragus. The artery was 64.21±5.59 mm in females and 63.48±6.53 mm posterior in males from the lateral canthus of the eye. In our study, it was determined that the branching point of a. temporalis superficialis was below the upper level of the arcus zygomaticus in 10% of cases and above it in 90% of cases. In our study, L2 point had the highest vertical muscle length with 45.67 mm, while L3 point had the highest vertical tendon length with 41.25 mm. The point where the muscle length had the highest ratio with 1.49 compared to the tendon length was the L2 point. The m. temporalis for which the modified Sihler technique was applied was examined in 5 quadrants and it was determined that the nerve density was in the 2nd and 3rd quadrants from anterior to posterior. X The distance of superficial landmarks to neurovascular structures is extremely important in interventions to the regio temporalis. Considering the average distances given in our study is important both in terms of avoiding damage in surgical procedures and not injecting into vascular structures. The point where the muscle length had the highest ratio as 1.49 compared to the tendon length was the L2 point. The area in line with this point is the most suitable area for injection. The L2 point is also the most suitable area for injection as it was the point with the highest muscle length. Since the quadrants where nerve density was seen in the modified Sihler technique are the 2nd and 3rd quadrants, botulinum neurotoxin (BoNT) injections to these areas will give more effective results.