Doğu Anadolu Bölgesi popülasyonunda insan mandibulasında antropometrik ölçümlerin seksüel dimorfizminin üç boyutlu bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak araştırılması
Investigation of sexual dimorphism of anthropometric measurements in the human mandible using three-dimensional computed tomography images in the Eastern Anatolia Region population (Turkey)
- Tez No: 820911
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN KARTAL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Mandibula, Cinsiyet Tahmini, Yaş Tahmini, Radyolojik Antropometri, Diskriminant Fonksiyon Analizi
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 216
Özet
Kimliklendirme canlı veya ölü insanın tanımlanması ve diğer şahıslardan ayırt edilmesini sağlayacak özelliklerin ortaya konulmasına işlemi olup, adli tıp açısından çok değerli, ancak bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Adli kimliklendirmede, pek çok parametrenin yanı sıra, radyolojik görüntüleme yöntemleri ile elde edilen veriler de önemli bir yer tutmaktadır. Literatürde mandibulanın cinsiyet, yaş ve ırka bağlı değişikliklerinin kimliklendirme için kullanımına dair hem kuru kemikler üzerinde yapılan ölçüm sonuçlarını hem de radyolojik ölçüm sonuçlarını içeren çalışmalar mevcut ise de, mandibuladan cinsiyet tayinine ilişkin geniş standardize yaş gruplarında çok sayıda parametre kullanan bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada, Doğu Anadolu bölgesindeki popülasyonda mandibula ölçümlerinin hangilerinin cinsiyet ve yaş tahmini için kullanılabileceğinin belirlenmesi ve sonuçların diğer literatür bulguları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak, 01.01.2015- 31.12.2022 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde çekilmiş, yaş gruplarına ve cinsiyete göre standardize edilmiş 160 erkek ve 160 kadın olmak üzere 320 kişinin bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmada iki kondil arası genişlik (BC), iki gonion dış tarafı arası genişlik (BG), iki gonion ön iç tarafı arası genişlik (BA), iki mental foramen arası genişlik (BM), çift taraflı foramen - çene kenarı arası mesafe (DMI), çift taraflı kondil ucu - angulus arası mesafe (MRH), çift taraflı kondil ucu - koronoid çıkıntı arası mesafe (MRB), çift taraflı kondil ucu – mentum ucu arası mesafe (MDL), çift taraflı angulus – mentum ucu arası mesafe (MBL), mandibulanın ön - arka mesafesi (DFB) olmak üzere toplamda 15 ölçüm yapılmıştır. Bu ölçümler ile elde edilen veriler için tanımlayıcı istatistik analiz yapılmıştır. Hesaplamalar için SPSS istatistik paket programından yararlanılmış ve hesaplamalarda istatistik anlamlılık düzeyi %5 olarak kabul edilmiştir. Ayrıca, ölçümü yapılan özelliklerin (değişkenlerin) cinsiyet ve yaş tahmininde etkisini belirlemek üzere, Univariate Diskrimiant Analizi ve Adımsal (Stepwise) Diskriminant Analizi yapılmıştır. Yapılan Stepwise Diskriminant Fonksiyon Analizi'ne göre erkek olgularda %71,3; kadın olgularda %65,0 ve tüm popülasyonda %68,1 doğruluk oranında cinsiyet tahmini yapılabildiğini ortaya konulmuştur. Çalışmamızda elde edilen sonuçlara göre alt çenelerin radyolojik antropometrik ölçümlerinin orta derecede eşeysel dimorfizm gösterdiği ve cinsiyet tahmini açısından tek başına kullanım için kabul edilebilir bir doğruluk oranı olan %95 ve üzerine ulaşamadığı belirlenmiştir. Bu saptamalar doğrultusunda Doğu Anadolu popülasyonunun mandibulasının daha az cinsel dimorfizm gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yaş tahmininde, Tek Değişkenli Diskriminant Analizi ile %30,3 ve genel popülasyonda Kademeli Diskriminant Fonksiyon Analizi ile %34,1 gibi düşük doğruluk oranları, çene ölçümlerinden doğru yaş tahmini olasılığının çok düşük olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak mandibula ölçümlerinin cinsiyet belirlemede tek başına güvenilirliğinin sınırlı olduğu, diğer ölçümlerle desteklenmesi gerektiği ve yaş grubu ayrımının düşük olması nedeniyle elde edilen verilerin bu amaca uygun olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Sexual Dimorphism of Anthropometric Measurements in the Human Mandible Using Three-Dimensional Computed Tomography Images in the Eastern Anatolia Region Population (Turkey). Identification is the process of identifying a living or deceased person and revealing the characteristics that will enable them to distinguish them from other people; it is a very valuable but difficult process in forensic medicine. Data obtained by radiological imaging methods, as well as many parameters, play an important role in forensic identification. Despite the fact that there are studies in the literature that include measurements on dry bones and radiological measurements on the use of changes in the mandible for identification of gender, age, and race-related changes, no study has been found that uses a large number of standardized age groups for sex determination from the mandible. This study's objectives are to identify the mandibular measurements that might be used to estimate sex and age in the Eastern Anatolia region's population and to compare the findings to those of other studies. Retrospective analysis of computerized tomography (CT) scans of 320 individuals standardized according to age groups and gender—160 males and 160 females—taken between January 1, 2015, and December 31, 2022 at the Van Yuzuncu Yil University Dursun Odabas Medical Center was done for this aim. A total of 15 measurements were taken in the study, including the breadth between the two condyles (BC), the breadth between the two outer sides of the two gonions (BG), the breadth between the two gonions on the anterior inner side (BA), the breadth between the two mental foramen (BM), bilaterally the distance between the foramen and the mentum edge (DMI), bilaterally condyle tip - angulus distance (MRH), bilaterally condyle tip - coronoid process distance (MRB), bilaterally condyle tip - mentum tip distance (MDL), bilaterally angulus - mentum tip distance (MBL), anterior-posterior distance of the mandible (DFB). The data obtained from these measurements were subjected to descriptive statistical analysis. The SPSS statistical package program was used for the calculations, and the statistical significance level was assigned at 5%. Furthermore, Univariate Discriminant Analysis and Stepwise Discriminant Analysis were used to determine the effect of measured characteristics (variables) on gender and age estimation. According to the Stepwise Discriminant Function Analysis, sex estimation can be made with an accuracy rate of 71.3% in male cases, 65.0% in female cases and 68.1% in total population. According to the results obtained in our study, it was determined that the radiological anthropometric measurements of the mandibles showed moderate sexual dimorphism and could not reach 95% or more, which is an acceptable accuracy rate for use alone in terms of sex estimation. Based on these research results, the mandible of the Eastern Anatolian population exhibited less sexual dimorphism. For age estimation, low accuracy rates of 30.3% by Univariate Discriminant Analysis and 34.1% in general population by Stepwise Discriminant Function Analysis indicated that the probability of correct age estimation from mandible measurements was very low.