Alan kılavuzluğu uygulamasının turizm paydaşları açısından değerlendirilmesi: Nene Hatun Tarihi Milli Parkı örneği
Evaluation of local guidance application in terms of tourism stakeholders: The case of Nene Hatun Historical National Park
  1. Tez No: 821025
  2. Yazar: MUHİTTİN AYKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Korunan Alanlar, Milli Parklar, Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Alan Kılavuzluğu, Protection Areas, National Parks, Nene Hatun Historical National Park, Local Guidance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm ve Otel İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Alan kılavuzluğu, ülkemizde ilk kez Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında milli parkın korunması ve korunan alan yönetiminden olumsuz etkilenen yöre halkının kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla 2873 sayılı Milli Parklar Kanununu kapsamında çıkarılan“Alan Kılavuzlarının Seçimi, Eğitimi, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”ve“Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Hizmeti ile Alan Kılavuzlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”ile yasallaştırılmış bir uygulamadır. Alan kılavuzluğu her ne kadar yasalaşsa da amacı, içeriği ve uygulaması arasında ortaya çıkan farklılıklar sebebiyle sektör temsilcileri ve ilgili meslek odalarınca tepkiyle karşılanmaktadır. Turist rehberliği mesleği ile olan çelişmeler bu tepkilerin en önemli sebebidir. Çalışmada Nene Hatun Tarihi Milli Parkındaki alan kılavuzluğu uygulamasının sürdürülebilir turizm açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda alan kılavuzlarının rolleri, alan kılavuzluğu mesleğine yönelik yerel paydaş görüşleri ve turist rehberliği mesleğinden farklı olan yönleri ortaya koyulmuştur. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular betimsel analiz kullanılarak aktarılmış ve yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda alan kılavuzlarının Milli Parkta aktif olarak görev yapamadıkları, alanda turist rehberi sıkıntısı yaşandığı ve alan kılavuzluğu uygulamasının turist rehberliği mevzuatı ile çeliştiği ortaya çıkmıştır. Çalışma alan kılavuzluğu uygulamasına yönelik çözüm önerileri ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Local guidance is a legalized practice in Çanakkale Gallipoli Peninsula Historical National Park for the first time in our country, with the aim of protecting the national park and minimizing the losses of the local people who are adversely affected by the management of the protected area, with the“Regulation on Selection, Training, Working Procedures and Principles of Local Guides”issued within the scope of the National Parks Law No. 2873 and“Regulation on the Procedures and Principles Regarding the Çanakkale Wars Gallipoli Historical Local Guidance Service and Local Guides”. Although local guidance is enacted, due to the differences between its purpose, content and application, it is met with backlash by sector representatives and relevant professional chambers. Contradictions with the tourist guidance profession are the most important reason for these backlash. This study aims to discuss the application of local guidance in Nene Hatun Historical National Park in terms of sustainable tourism. In this context, the roles of local guides, stakeholders' perceptions for the local guides and the differences between the application of local guidance and the tour guidance are revealed. In this study, interview method, which is one of the qualitative research methods was used. The obtained findings were transferred and interpreted using descriptive analysis. As a result of the study, it was found out that the local guides could not work actively in the National Park, there is a lack of tour guides in this region and the application of local guide was in contradict with the tourist guidance legislation. The study was concluded with solution suggestions for local guidance application.