Kırsal alanda değerleme haritalarına yönelik model geliştirme
Model development for rural appraisal maps
  1. Tez No: 821339
  2. Yazar: ÖMER SATILMIŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Yönetimi, Tarım Arazileri, Toprak, Coğrafi Bilgi Sistemi, Taşınmaz Değerleme, Land Management, Agricultural Lands, Soil, Geographic Information System, Real Estate Valuation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzde Dünya'daki en önemli sorunlardan birisi hızlı nüfus artışı ve artan nüfusun beslenme meselesidir. Bu sorun özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede daha büyük boyutlardadır. Tarım arazilerini artan nüfus oranına göre artırmanın mümkün olmaması ve kıt kaynak olan toprağın en etkin ve verimli şekilde kullanılabilmesi, artan nüfus ihtiyacını karşılayabilmesi çözüm olarak düşünülmüştür. Tarımsal üretimde temel faktörlerden biriside topraktır. İnsanların ve doğadaki canlıların yaşamını sürdürebilmesi için besine ihtiyacı vardır. Ve besin direkt olarak topraktan elde edilmektedir. Buna bağlı olarak bir ülkenin tarımsal üretimi o ülkenin sahip olduğu toprak potansiyeline önemli ölçüde bağlıdır. Ülkemizde yapılan projeler, yatırımlar ve bu çalışmaların hızla hayata geçmesi ve birçok kurumun birbiri ile bağlantısı olmadan meydana gelmesi Arazi'nin verimli ve kullanımı açısından problemlere yol açması Genel bir sorun olmaktadır. Ayrıca İmar Planları dışındaki arazilere ait emlak beyan değerleri incelendiğinde arazinin temel özellikleri, altyapı imkanları, topoğrafik yapısı, ürün çeşitliliği, sulama alanında kalıp kalmadığı gibi bilgiler dikkate alınmadan rayiç değer verildiği görülmektedir. Sorunların çözümü, projelerin birbiri ile bağlantısı, arazi sınıfı, arazi rayiç değerleri, yerleşim alanları, orman alanları, tarım alanları, maden sahaları gibi toprak grupları ile birlikte araziye ait kriterlerin Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Cad yazılımları yardımı ile Yeniden Sınıflandırma yapılarak doğru ve sürekli güncellenebilir Değerleme Haritasının oluşturulması amaçlanmış ve bunun için yapılması gereken çalışmalar belirlenmiştir. Bu sebeple bu çalışmada iki farklı değerleme yöntemi ile uygulama yapılarak güncel rayiç değerlerle ve değerleme yöntemi sonuçlarının karşılaştırması amaçlanmış ve oluşturulan Değerleme Haritasının daha geniş bölgelerde uygulanabilirliği irdelenerek farklı bölgelerde yapılacak değerleme haritalarına örnek olacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, one of the most important problems in the world is the rapid population growth and the nutrition of the increasing population. This problem is particularly acute in many underdeveloped and developing countries. It is not possible to increase the agricultural lands according to the increasing population rate, and the scarce resource land can be used in the most effective and efficient way and it is considered as a solution to meet the increasing population need. Soil is one of the main factors in agricultural production. Humans and living creatures in nature need food to survive. And the nutrient is obtained directly from the soil. Accordingly, the agricultural production of a country is highly dependent on the land potential of that country. It is a general problem that the projects, investments and the rapid realization of these works in our country and the fact that many institutions occur without any connection with each other, causing problems in terms of efficiency and use of the land. In addition, when the real estate declaration values of the lands outside the Zoning Plans are examined, it is seen that the current value is given without considering the basic characteristics of the land, infrastructure facilities, topographic structure, product variety, whether it remains in the irrigation area. The solution of the problems, the connection of the projects with each other, the land class, the current values of the land, the land groups such as settlement areas, forest areas, agricultural areas, mining areas and the criteria of the land can be updated accurately and continuously by reclassification with the help of Geographical Information Systems and Cad software. It was aimed to create a map and the necessary work to be done for this was determined. For this reason, in this study, it is aimed to compare the current market values and the results of the valuation method by applying two different valuation methods, and the applicability of the created Valuation Map in wider regions will be examined and will set an example for the valuation maps to be made in different regions.