Kentsel alanda değerleme haritalarına yönelik model geliştirme
To urban land appraisal maps targeted model development
  1. Tez No: 821338
  2. Yazar: BAHADIR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Taşınmaz Değerleme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Urban Transformation, Geographic Information System, Real Estate Valuation, Analytical Hierarchy Process
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünyada“Sürdürülebilir Arazi Yönetimi”ilkesinin benimsenmesi ve yaşatılması için taşınmaz değerlemenin önemi her geçen gün artmaktadır. Taşınmaz değerleme“Sürdürülebilir Arazi Yönetimi”için gerek duyulan en önemli sistemlerden birisi haline gelmiştir. Gelişen teknolojik dünyada değerlemeye olan ihtiyaç alım-satım, kamulaştırma, vergilendirme vb. alanlarda hızla artmaktadır. Bu artış sonucunda taşınmaz değerlemeye ilişkin henüz standart ve doğruluğu yüksek bir model geliştirilmediği görülmektedir. Kentler gelişim süreçlerinde; sanayileşme, tarım, göç, doğal afetler, plan değişiklikleri, imar uygulamaları, kamulaştırma ve kentsel dönüşüm gibi projeler ile sürekli değişime uğramaktadır. Bu etkenlerle birlikte değer kavramı dinamik sebeplerden dolayı değişime uğramaktadır. Dinamik ve değişken sebepler göz önüne alındığında taşınmaz değerlemesi şehir planlarının yönetilmesi, dönüşüm uygulamalarında rant etkisinin düzenli olarak denetlenmesi, taşınmazlarla ilgili değer uyuşmazlıklarının yargıda kolayca çözülmesi, vergi adaletinin sağlanması hem vatandaşların hem de kamu kurumlarının haklarının korunması gibi birçok alanda önemli bir disiplin olarak görülmektedir. Bunlarla beraber gelişen teknolojiyle günümüze Coğrafi Bilgi Sistemleri adında, konuma dayalı verinin önemini her alanda görmekteyiz. Taşınmaz değerleme yapılırken, taşınmazın konumu, fiziksel ve öznitelik özelliklerinin önemli derecede rol oynadığını söylemek mümkündür. Bu nedenle konuma dayalı verinin taşınmaz değerleme için uygun çözümler sunduğu bilimsel çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Bu tez çalışmasında Kocaeli İli Gebze İlçesinde değer kavramını yeniden incelenecektir. Üç farklı mahalle ve üç farklı plan fonksiyonu bulunan taşınmazların değerlemede kullanılan konuma dayalı veri ve öznitelik bilgileriyle, puanlama yöntemi uygulanmıştır. Öklid mesafesi yaklaşımıyla Analitik Hiyerarşi Prosesi kullanarak, Kentsel Alanda Değerleme Haritalarına Yönelik Model Geliştirmeyi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of real estate valuation is increasing every day for the adoption and maintenance of the principle of“Sustainable Land Management”in the world. Real estate valuation has become one of the most important systems needed for“ Sustainable Land Management”. In the developing technological world, there is a need for valuation in the field of buying and selling, expropriation, taxation, etc. it is rapidly increasing in areas. As a result of this increase, it is seen that a model with a high standard and accuracy has not yet been developed for real estate valuation. In the process of urban development; it is constantly undergoing changes with projects such as industrialization, agriculture, migration, natural disasters, plan changes, zoning practices, expropriation and urban transformation. Together with these factors, the concept of value is undergoing changes for dynamic reasons. The reasons are dynamic and variable, considering the city plan management of real estate valuation, conversion, application, and regular monitoring of the impact of the annuity, to be easily solved judicial disputes about property value, tax provision of justice, the protection of the rights of both citizens and public institutions is seen as an important discipline in many areas such as. With the technology developing together with them, we see the importance of location-based data called Geographic Information Systems in all areas today. It is possible to say that the location, physical and attribute characteristics of the immovable property play an important role in the valuation of the immovable property. For this reason, it has been revealed through scientific studies that location-based data provides suitable solutions for real estate valuation. In this thesis, the concept of value in the Gebze District of Kocaeli Province will be re-examined. A scoring method has been applied with location-based data and attribute information of real estate properties with three different neighborhoods and three different plan functions. Using the Analytical Hierarchy Process with the Euclidean distance approach, Model Development for Valuation Maps in the Urban Area has been studied.