Türk basınında Falkland adaları savaşı
The Falklands war in turkish national press
- Tez No: 821544
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ada, Falkland, Anlaşmazlık, Savaş, Türk Basını, Island, Falkland, Dispute, War, Turkish Press
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
1933 yılından beri İngiltere – Arjantin arasında anlaşmazlığa konu olan Falkland Adaları, 2 Nisan 1982 tarihinde Arjantin tarafından İşgal edilmiştir. Arjantin, işgal harekâtını adaları İngiliz kolonyalizminden kurtarma eylemi“olarak nitelemiştir. Sovyetler Birliği, Küba ve birçok Latin Amerika ülkeleri Arjantin'i işgal konusunda haklı bulmuştur. İngiltere'ye göre, Falkland Adaları'nın işgal edilmesi kendi egemenliği altındaki bir toprağın istila edilmesi anlamına gelmiştir. Bölgeye deniz gücü sevk eden İngiliz hükümeti, sorunu BM güvenlik Konseyi'ne taşımıştır. Güvenlik Konseyi'nin ”Arjantin askerlerinin adalardan geri çekilmesini“ öngören bir karar alması İngiltere'nin askeri müdahalesini meşru kılmıştır. İngiliz hükümeti BM tüzüğünün 51. maddesi kapsamında ”silahlı saldırılara karşı kendini savunma hakkını“ kullanmaya karar vermiştir. Avrupa ülkelerinin çoğu ”prensip yönünden" İngiltere'yi desteklemişlerdir. Savaşı engellemek amacıyla, ABD'nin arabuluculuğunda çözüm önerileri ve barış planları ortaya atılmıştır. Ancak her iki ülke de kendince benimsediği koşullardan ödün vermeyince anlaşmazlık modern bir savaşla sonuçlanmıştır. Savaş sırasında uluslararası ilişkileri de etkileyen önemli gelişme ve sonuçlar meydan gelmiştir. Falkland Savaşı dünya basınında olduğu gibi, Türk basınında da geniş yer bulmuştur. Türk basınında ele alınan gelişmeler ve bu gelişmeleri yorumlayan muhabirlerin ve köşe yazarların analizleri, görüşleri ve makaleleri önemli dersler ve sonuçlar içermektedir. Çalışmadaki amacımız Türk basının perspektifinden Falkland Savaşı'nda meydana gelen gelişmeleri ortaya koymaktır. Türk basını Falkland Savaşı ile meydana gelen gelişmeleri bazen doğrudan ve tarafsız bir şekilde aktarırken, savaşı yorumlayan köşe yazarları ve yerinde haber yapan muhabirler genelde eleştirel ve gerçekçi bir tutum sergilemiştir. BM'nin ve diğer ülkelerin anlaşmazlığa olan tepkilerini yorumlayan yazarlar, kimin kime hangi çıkarlar çerçevesinde politika yürüttüğünü neden sonuç şeklinde anlatarak Türk kamuoyunu Falkland Adaları Savaşı konusunda zengin haber ile donatmışlardır.
Özet (Çeviri)
After Having been a dispute between Britain and Argentine Since 1833, Falkland Islands was occupied by Argentine on April 2, 1982. Argentine asserts that occupation was to safe sovereignty of its islands which under British colonialism. Sovyet Union, Cuba and Most of Latin Amerikan countries supported the occupation. Acording to British, the occupation was a violation of its territory. British government not only dispatched a task force to the Falkland, but also summoned United Nation Security Council to discus the occupation. Security Council gave a resolotion demanding for Argentine to withdraw its forces from Islanders. The resolotion legitimated Britain's military response to the invasion. But yet Argentine did not withraw its forces. The United Nation, Under article 51, gives a right of self defence if an armed attack occurs. Britain, under Article 51, decided to use a military response. Although some peace proposal were presented to prevent the war, Both countries did not compromise. So, the conflict resulted in modern War. Before and during the War accured some impotant development and outcomes which was also broadly assessed and discused a in the Turkish press. columnists, journalists and authors, who assesed and commented the developments, put across their comments, sights and analyses which include important information and outcomes about the war. This thesis aim to centre these comments and outcomes which, we think, contribute to Turkish litereature. During the war, Turkish press generally narrated the events or happenings of the war in an objective manner. But correspondents and columnists who discused the war generally critisized the policy of the two countries (Argentine and Britain) and commented the resolotion of UN and the policy of other countries about the Falklands War. İn this thesis, the countries' reactions to the Falkland War was also clarified by Turkish press. İn this thesis, it can be sait that The press summed up the outcomes of the war and the lesson to be learned from the war.