Antrenörlerin bakış açısından olumsuz ebeveyn davranışları
Negative parental behaviours from sports coaches' perspectives
  1. Tez No: 821561
  2. Yazar: MERVE POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, sporcu, antrenör, olumsuz davranış, Parent, athlete, coach, negative behaviour
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı antrenörlerin bakış açısından ebeveynlerin olumsuz davranışlarını araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmaya gönüllü olarak katılım sağlamayı kabul eden 15 antrenör ile bireysel görüşme yapılmıştır. Her görüşme 30-35 dk. arası sürmüştür. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Antrenörlerin kadın, erkek ve bireysel branş antrenörü olmasına dikkat edilmiştir. Ayrıca, araştırmada yer alacak katılımcıların, 18 yaşından büyük ve en az 3 yıldır antrenörlük yapmış olmalarına dikkat edilmiştir. Görüşmeler, katılımcıların izni dahilinde ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Görüşmelerde veri toplama aracı olarak uzman görüşleri ile oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Analizler NVIVO 11 programında içerik analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda 4 tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar: Ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimindeki davranış stilleri, ebeveynlerin olumsuz davranışları, ebeveynlerin olumsuz davranışlarının etkileri, olumsuz ebeveyn davranışları için çözümlerdir. Sonuç olarak ise, ebeveynlerin antrenman sırasında, müsabaka sırasında, başarısızlık durumunda olumsuz davranışlar sergilediği ortaya çıkmıştır. Bu davranışların nedenlerinden bazıları ise ebeveynlerin sürekli kazanmak istemeleri ve kaybetmeye tahammül edememeleridir. Ebeveynlerde aşırı heyecan ve öfkeli durumlar ile karşılaşılmıştır. Bu davranışların ise hem antrenöre hem de çocuğa karşı olumsuz etkileri ortaya çıkmıştır
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the negative behaviours of parents from the perspective of sports coaches. To this end, individual interviews were conducted with 15 sports coaches who agreed to participate in the research voluntarily. Each interview took 30-35 minutes. Maximum variation sampling and convenience sampling, which are purposive sampling methods, were used. Attention was paid to the fact that the sports coaches were male, female and individual sports branch coaches. Also, attention was paid to the fact that the participants who will take part in the research were over 18 years old and had been coaching for at least 3 years. The interviews were recorded on a voice recorder with the permission of the participants. In the interviews, a semi-structured interview form created with experts' opinions was used as the data collection tool. Analyses were performed using content analysis in NVIVO 11 software. As a result of the analysis, 4 themes emerged. These themes are: Behaviour styles of parents in their communication with their children, negative behaviours of parents, effects of parents' negative behaviours, solutions for negative parental behaviours. As a result, it has been revealed that parents exhibit negative behaviours during trainings sessions, competitions and in case of failure. Some of the reasons for these behaviours are that parents always want to win and they cannot tolerate losing. Extreme excitement and angry situations were encountered in parents. These behaviours have negative effects on both the coach and the child.