Yetişkinlikte kullanılan savunma mekanizmalarının; Çocukluk çağı travmalarını ile ilişkisinin, öfke ve affedicilik bağlamında incelenmesi
The relationship between the defense mechanisms; Used in adulthood and childhood traumas, examination in the context of anger and forgiveness
  1. Tez No: 821694
  2. Yazar: BERİVAN SUVARİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA FERDA KANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Savunma Biçimleri, Öfke, Affetme, Childhood Traumas, Defense Styles, Anger, Forgiveness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada çocukluk çağı travmaları ile yetişkinlik dönemindeki savunma mekanizmaları, öfke ve affedicilik bağlamındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında, çocukluk çağı travmaları ile yetişkinlik dönemindeki savunma mekanizmaları, öfke ve affediciliğin demografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Çalışma, ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 18-50 yaş arası 400 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmaya 268 kadın ve 132 erkek katılmıştır. Çalışma verilerinin toplanmasında demografik soruların yanı sıra Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Sürekli Öfke ve Öfke Tarzları Ölçeği, Savunma Biçimleri Testi Ölçeği ve Heartland Bağışlama Ölçeğini içeren bir anket formu kullanılmıştır. Çalışmada toplanan verilerin analizi SPSS v26 yazılımı kullanılmıştır. Çalışmada, frekans analizi, güvenilirlik analiz, normal dağılım analizi, Spearman korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, çocukluk çağı travmalarının immatür ve nevrotik savunmalar ile pozitif ilişkiliyken, olgun savunmalar ile negatif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, çocukluk çağı travmalarının sürekli öfke, içe dönük öfke ve dışa vurulan öfke ile pozitif ilişkiliyken, kontrol edilen öfke ile negatif ilişkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, çocukluk çağı travmalarının affetme ile negatif ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan, çocukluk çağı travmaları ile yetişkinlik dönemindeki savunma mekanizmaları, öfke ve affedicilik düzeylerinde demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationships between childhood traumas and adult defense mechanisms, anger and forgiveness. In addition, it was also investigated whether childhood traumas and adulthood defense mechanisms, anger and forgiveness differ significantly according to demographic characteristics. The study was conducted with the relational screening model. The sample of the study consists of 400 participants over the age of 18 selected by convenience sampling method. In addition to demographic questions, a questionnaire including Childhood Trauma Scale, Trait Anger and Anger Styles Scale, Defense Styles Test Scale and Heartland Forgiveness Scale was used to collect the study data. SPSS v26 software was used to analyze the data collected in the study. Frequency analysis, reliability analysis, normal distribution analysis, Spearman correlation analysis, Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis tests were performed in the study. As a result of the study, it was determined that childhood traumas were positively associated with immature and neurotic defenses, while negatively associated with mature defenses. In addition, it was determined that childhood traumas were positively related to trait anger, anger-in, and anger-out, while negatively related to controlled anger. In addition, it was concluded that childhood traumas were negatively related to forgiveness. On the other hand, it was observed that there were significant differences in childhood traumas and adulthood defense mechanisms, anger and forgiveness levels according to demographic characteristics.