Gestasyonel diyabetes mellitus'lu gebelerdeki serum calprotectin düzeylerinin araştırılması
Research of serum calprotectin in pregnancies complicated with gestational diabetes mellitus
- Tez No: 822578
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Calprotectin, GDM, Homa-IR, HbA1c, Calprotectin, GDM, Homa-IR, HbA1c
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebeliğin üçüncü trimesterinde maternal serum Calprotectin düzeylerinin gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Nisan 2023- Temmuz 2023 tarihleri arasında hastanemizin kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvuran, üçüncü trimesterinde OGTT sonucu ile GDM tanısı almış gebeler (n=45) ile aynı dönemde hastanemizde takibi yapılan OGTT sonucu normal olan sağlıklı gebeler (n=45) olmak üzere toplam 90 hasta serumda calprotectin düzeyi bakılarak prospektif olarak dâhil edildi. Çalışma grubundaki olguların yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), gravida, parite, abortus ve ektopik gebelik öyküsü, oral glukoz tolerans testi (OGTT) sonuçları, tam kan sayımında lökosit değeri, CRP, HbA1c, Homa-IR, insülin ve benzer gebelik haftalarında gebelerin kanında serum calprotectin düzeylerine bakıldı. Bu değişkenler, calprotectin düzeyleri, doğum haftaları, yenidoğan APGAR 1. ve 5. Dakika sonuçları ve yenidoğan ağırlıkları ile birlikte kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen hastaların GDM grubunun yaş ortalaması 31 iken, kontrol grubunun yaş ortalaması 28 olarak hesaplandı. Calprotectin düzeyinin ortalama değeri GDM grubunda 12.7±16.0, kontrol grubunda 12.9±17.2 µg/ml olarak saptandı. Gruplar arasında ortalama calprotectin düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). GDM grubunda CRP, HbA1c, Homa-IR, insülin değeri anlamlı (p0.05) farklılık göstermedi. GDM grubunda doğum haftası kontrol grubundan anlamlı (p0.05) farklılık göstermedi. Sonuç: Bu çalışma ile serum calprotectin düzeylerinin GDM ile ilişkili olmadığı ortaya konuldu. GDM grubunda daha ileri maternal yaş ve serumda CRP, HbA1c, Homa-IR ve insülin değerleri daha yüksek saptandı. Bu konuyla ilgili daha kapsamlı ve multidisipliner prospektif klinik çalışmaların yapılmasına ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the effect of maternal serum calprotectin levels on GDM in the third trimester of pregnancy. Material and method: In the study, pregnant women who applied to the gynecology and obstetrics clinic of our hospital between April 2023 and July 2023 and who were diagnosed with GDM (n = 45) with the OGTT result in their third trimester, and healthy pregnant women with normal OGTT results (n = 45) who were followed up in our hospital in the same period were included. 90 patients were prospectively included by checking calprotectin levels in serum. Age, height, weight, body mass index (BMI), gravida, parity, history of abortion and ectopic pregnancy, oral glucose tolerance test (OGTT) results, leukocyte value in complete blood count, CRP, HbA1c, Homa-IR, insulin and serum calprotectin levels in the blood of pregnant women at similar gestational weeks were examined. These variables were compared with calprotectin levels, birth weeks, newborn APGAR 1st and 5th minute results, and newborn weights. Results: While the average age of the GDM group of patients included in the study was 31, the average age of the control group was calculated as 28. The mean value of Calprotectin level was 12.7±16.0 in the GDM group and 12.9±17.2 µg/mL in the control group. There was no statistically significant difference in the average calprotectin level between the groups (p>0.05). CRP, HbA1c, Homa-IR and insulin values were significantly (p0.05) between the GDM and control groups. Birth week in the GDM group was significantly (p0.05) between the GDM and control groups. Conclusion: This study revealed that serum calprotectin levels are not associated with GDM. In the GDM group, older maternal age and higher serum CRP, HbA1c, Homa-IR and insulin values were detected. We believe that more comprehensive and multidisciplinary prospective clinical studies are needed on this subject.