Abdomınal aorta yönelik açık cerrahi veya endovasküler tedavi uygulanan ve yeniden girişim gerektiren hastaların sonuçlarının kritik analizi
Critical analysis of the outcomes of patients needed reintervention after open surgery or endovascular treatment for abdominal aorta aneurysm
- Tez No: 822924
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP EYİLETEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Abdominal aort anevrizması, endovasküler tedavi, açık vasküler cerrahi, abdominal aorta, re-intervention, geç komplikasyon, Abdominal aortic aneurysm, endovascular treatment, open vascular surgery, abdominal aorta, re-intervention, late complication
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Abdominal aort anevrizması (AAA), abdominal aortun 3 cm'den daha büyük veya diyafram seviyesinde aort çapının %50'sinden daha büyük olan kalıcı dilatasyonu olarak tanımlanır. Tedavi edilmezse ilerleyici damar duvarı dejenerasyonu damarın genişlemesine ve incelmesine yol açar. Sonunda, bu değişiklikler AAA'nın yırtılmasına neden olabilir. Prevalans 55-60 yaşından önce önemsizdir ve bundan sonra yaşla birlikte prevalans artar. Abdominal aort anevrizması, 65 yaş üstü erkeklerde ölümlerin yaklaşık %1'ini temsil eder ve 65 yaş ve üstü erkeklerde önde gelen onuncu ölüm nedenidir. Rüptüre abdominal aort anevrizmasının ölüm oranı %80'in üzerindedir. Bu çalışmamızın amacı AAA endikasyonlar ile daha önceden cerrahi (endovasküler veya açık cerrahi onarım) uygulanmış hastalarımızın yaşadığı komplikasyonlar ile tekrar tedaviye ihtiyaç duyma durumlarını ortaya koymak ve bunları sıklığının azalması için ilk uygulanan tedavi metodlarının optimizasyonu hakkında fikir sağlayabilmek için tasarlanmıştır. Buna ilave olarak bu tedavi stratejileri için kullanılmış olan ve kullanılması muhtemel ekipmanların sonuçlarını değerlendirmektir. Metod: Daha önce bizim kliniğimizde veya başka bir klinikte abdominal aort anevizması nedeniyle opere olmuş , ve tekrar abdominal aort anevrizması nedeniyle opere olması gereken Ocak 2005- Aralık 2020 tarihleri arasında opere ettiğimiz 18 yaş üstü tüm hastalar çalışmaya dahil edilecektir. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri,klinik durumları, işlemlerinin yapıldığı esnadaki radyolojik verilere ulaşılacak bu veriler aşağıda belirtildiği gibi listelenecektir. Buna ek olarak kliniğimizde uygulanan ikinci işlem esnasında yukarıda bahsi geçen tüm veriler de kayıt altına alınıp bu veriler istatiksel analizler eşliğinde yorumlanacaktır. Bulgular: Hastaların AAA nedeniyle ikincil işleme alınmasını artıran sebepler ; altgrupları ile değerlendirilmiş olup, Kruskal-Wallis metoduyla analiz edilmiştir. Yeniden işlem gerekliliğini artıran sebepler; ileri yaş (p 30 mm olması (p 45 derece oluşu ( p 0,004) , greft boyun oturma mesafesinin 5 mm olduğu (p< 0,05) , ilyak arter çaplarının >10 mm geniş olduğu (p 0,001) hastalarda ikincil işlem gerekliliği anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Brincil işlemler sırasındaki anatomik ölçümler ve faktörlerin, ikincil işlem gerektirme durumlarını predikte edebildiği görülmüştür. Bu nedenle ikincil işlem gerekliliği azaltmak adına birincil işlem esnasında ölçümler ve endikasyonlar konusunda daha katı olmanın faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Abdominal aortic aneurysm (AAA) augmentation as permanent dilatation of the abdominal aorta greater than 3 cm or greater than 50% of the aortic diameter at the diaphragm level. If left untreated, it leads to progressive vascular tension and thinning. Ultimately, these changes can cause the AAA to rupture. The prevalence is insignificant before 55-60 and after that the prevalence increases with age. Abdominal aortic aneurysm represents approximately 1% of deaths in men over 65 years of age and is the tenth leading cause of death in men 65 years and older. The mortality rate of ruptured abdominal aortic aneurysm is over 80%. The aim of this study is to reveal the time lived and the need for retreatment of our patients who underwent earlier surgery (endovascular or open surgical repair) with AAA indications and to give an idea about the improvement of the first treatment methods in order to shape them. In addition, the results of the equipment used and likely to be used for these treatment methods are indicated. Method: All patients over the age of 18, who had previously been operated for abdominal aortic aneurysm in our clinic or in another clinic, and who had to be operated for abdominal aortic aneurysm again between January 2005 and December 2020, will be included in the study. Demographic characteristics of the patients included in the study, their clinical status, radiological data at the time of their procedures will be accessed and these data will be listed as follows. In addition, during the second procedure applied in our clinic, all the above-mentioned data will be recorded and these data will be interpreted with statistical analysis. Results: The reasons that increase the secondary processing of patients due to AAA; evaluated with subgroups and analyzed by the Kruskal-Wallis method. Reasons that increase the need for re-intervention ; advanced age (p 60mm (p30 mm (p45 degrees (p 0.004), graft sealing distance 5 mm (p< 0.05) and >10 mm wide iliac artery diameters (p 0.001). Conclusions: Anatomical measurements and factors during primary procedures were found to predict the need for secondary procedures. For this reason, it is thought that it may be beneficial to be more strict about measurements and indications during the primary procedure in order to reduce the need for secondary procedures.