Tavşanlarda kıkırdak rejenerasyonu için uygulanan iki farklı tedavi yönteminin karşılaştırılması: skafold implantasyonuna eklenen eklem içi losartan enjeksiyonu ve osteokondral otogreft
Comparison of two different treatment methods appliedfor cartile regeneration in rabbits: intra-articularlosartan injection added to scaffold implantation andosteochondral autograft
  1. Tez No: 823362
  2. Yazar: MESUT OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MESUT SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: eklem içi, kıkırdak onarımı, losartan, osteokondral otogreft, skafold, TGF-ß, intra-articular, cartilage repair, losartan, osteochondral autograft, scaffold, TGF-ß
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç osteokondral hasar oluşturulan tavşan deneyinde, skafold yardımıyla yapılan osteokondral defekt onarımına eklenen eklem içi losartan enjeksiyonu ile osteokondral otogreft tedavi yönteminin radyolojik, makroskobik, biyomekanik ve histolojik olarak karşılaştırmasıydı. Hipotezimiz skafold ve eklem içi losartan enjeksiyonu yardımı ile yapılan osteokondral defekt onarımının, osteokondral otogreft tedavi yöntemi ile benzer sonuçlar ortaya koyacağıydı. Metod: 12 adet tavşanların sağ ve sol arka dizleri randomize edilerek iki gruba bölündü. Her iki dizde 4 mm çapında ve 4 mm derinliğinde tam kat osteokondral defekt oluşturuldu. Grup-A da bulunan defektler skafold ile dolduruldu. Ekstansör mekanizma kapatıldıktan sonra hemen, 2. hafta ve 4. hafta olmak üzere toplam üç kez olmak üzere 1'er mg losartan eklem içi enjekte edildi. Grup B'de bulunan lezyonlar ise çıkarılan osteokondral fragman tekrar aynı yerine konarak tedavi edildi.(osteokondral otogreft) 6. ayda bilateral diz MRG sonrasında tavşanlar sakrifiye edildi. Makroskopik gözlem, histolojik değerlendirme ve biyomekanik testleri gerçekleştirildi. Bulgular: 6. haftada deney sonucu kalan 9 tavşanın 17 dizi için yapılan MRG değerlendirmesinde defektleri tamamen dolmuştu. Makroskopik gözlemlerde de defekt alanları doluydu ve çevre kıkırdak ile tamamına yakını bütünleşmişti. Histolojik değerlendirmede Wakitani skorları arasında istatistiksel bir fark saptanmadı.(Wakitani Toplam Skoru Grup-A: 3,63±2,13 Grup-B: 2,63±2,01 p=0,423) Son olarak biyomekanik yüklenme testinde de gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu.(grup-A: 219,2±72,9 N, Grup-B 270,8±67,6 p=0,149) Sonuç: Tavşanlarda oluşturulan osteokondral defektlerde skafold yardımıyla yapılan osteokondral defekt onarımına eklenen eklem içi losartan enjeksiyonunun osteokondral otogreft ile benzer makroskobik radyolojik histolojik ve biyomekanik sonuçlar verdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the radiological, macroscopic, biomechanical, and histological outcomes of osteochondral defect repair using scaffold-assisted osteochondral autograft transplantation with the addition of intra-articular losartan injection in a rabbit model with induced osteochondral damage. Our hypothesis was that osteochondral defect repair using scaffold and intra-articular losartan injection would produce similar results to the osteochondral autograft treatment method. Method: The right and left hind knees of 12 rabbits were randomly divided into two groups. A full-thickness osteochondral defect with a diameter of 4 mm and a depth of 4 mm was created in both knees. The defects in Group-A were filled with scaffold. After the extensor mechanism was closed, 1 mg of losartan was injected intra-articularly three times in total, immediately, in the 2nd week and in the 4th week. The lesions in Group B were treated by placing the removed osteochondral fragment back in the same place (osteochondral autograft). The rabbits were sacrificed after bilateral knee MRI at the 6th month. Macroscopic observation, histological evaluation and biomechanical tests were performed. Results: In the MRI evaluation of 17 knees of the remaining 9 rabbits after the 6th week of the experiment, the defects were completely filled. In macroscopic observations, the defect areas were full and almost completely integrated with the surrounding cartilage. No statistical difference was detected between Wakitani scores in histological evaluation. (Wakitani Total Score Group-A: 3.63±2.13 Group-B: 2.63±2.01 p=0.423) Finally, there was no significant difference between the groups in the biomechanical load test. (Group-A: 219.2±72.9 N, Group-B 270.8±67.6 p=0.149) Conclusion: It was determined that intra-articular losartan injection added to the osteochondral defect repair performed with the help of scaffold in osteochondral defects created in rabbits gave similar macroscopic, radiological, histological and biomechanical results as osteochondral autograft.