Sanat üretimi'nde deneysel yaklaşım olarak atık metal
Waste metal as an experimental approach in art production
  1. Tez No: 823509
  2. Yazar: HAKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Heykel, Atık Metal, Hazır malzeme, Sculpture, Waste Metal, Stock material
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu tezin amacı, atık metal malzemelerin heykel sanatında kullanımının incelenmesi ve atık metal heykellerinin sanata katkılarını araştırmaktır. Atık metal heykellerin sanatsal değeri, çevresel etkileri ve toplumsal farkındalık üzerindeki etkileri incelenerek, bu sanat pratiğinin potansiyel avantajları ve zorlukları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, atık metal heykellerin geleneksel malzemelerle karşılaştırılarak sanatsal ifade ve anlam açısından farklılıkları ortaya konulmuştur. Yöntem: Bu tez, karma yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, literatür taraması yapılmış ve atık metal heykellerin tarihi, sanatsal kullanımı, yapılan çalışmalar ve etkileri hakkında mevcut bilgi ve araştırmalar derlenmiştir. Ardından, güncel sanatçıların atık metal heykel çalışmaları incelenmiş ve örnek eserler seçilmiştir. Sonuç: Bu tez, atık metal heykellerin heykel sanatına olan katkılarını ve sanatsal değerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma sonuçları, atık metal heykellerin sürdürülebilirlik ve çevre bilinci ile sanatsal ifade ve anlam açısından önemli bir potansiyeli olduğunu gösterebilir. Ayrıca, atık metal heykellerin toplumsal farkındalık ve çevresel mesajlar taşıma konusunda önemli bir rol oynayabileceği belirtilebilir. Bu tez, atık metal heykellerin sanata olan etkilerini anlamak ve bu sanat pratiğini daha da geliştirmek için bir temel oluşturacaktır. Aynı zamanda, atık metal heykellerin yaygınlaştırılması ve sanat dünyasında daha geniş bir kabul görmesi için sanatçılara ve sanat kurumlarına fikir ve ilham kaynağı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this thesis is to examine the use of waste metal materials in sculpture art and to investigate the contributions of waste metal sculptures to art. It has been tried to determine the potential advantages and challenges of this art practice by examining the artistic value, environmental effects and social awareness of waste metal sculptures. In addition, the differences of waste metal structure in terms of artistic expression and meaning have been revealed by comparing them with traditional materials. Method: This thesis has been carried out using the mixed method. First, a literature review has been conducted and current information and research on the history, artistic use, studies and effects of waste metal sculptures have been compiled. Then, waste metal sculpture works of contemporary artists have been examined and sample works have been selected. Conclusion: This thesis aims to reveal the contribution and artistic value of waste metal sculptures to the art of sculpture. The results of the research may show that waste metal sculptures have an important potential in terms of sustainability and environmental awareness as well as artistic expression and meaning. In addition, it can be stated that waste metal sculptures can play an important role in conveying social awareness and environmental messages. This thesis provides a basis for understanding the effects of waste metal sculptures on art and further developing this art practice. At the same time, it provides ideas and inspiration to artists and art institutions for the dissemination of waste metal sculptures and wider acceptance in the art world.