Perceptions about the role of internal audit in enhancing financial stability in mining sector in South Africa
Güney Afrika madencilik sektöründe finansal istikrarı artırmada iç denetimin rolü hakkında algılar
  1. Tez No: 823609
  2. Yazar: MAHMOUD ABDULRRAZAK ALİ BEN SULAYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİNA TARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iç denetim, finansal istikrar, madencilik sektörü, Güney Afrika
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, Güney Afrika'da madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların denetim ve finans çalışanlarının, şirketlerin iç denetim uygulama düzeyleri ve finansal istikrar düzeylerine ilişkin algılarını toplamayı hedeflemiştir. Bu çalışma, çalışmanın hedeflerine ulaşmak için niceliksel tanımlayıcı yaklaşımı benimsemiştir; veri toplamak için, önceki ilgili çalışmalara atıfta bulunarak kendi kendine yönetilen bir anket geliştirildi; çevrimiçi anket, JSE'de listelenmiş bir dizi madencilik firmasıyla iletişime geçilerek paylaşıldı. rastgele örnekleme, toplam 502 yanıt toplandı, verilerin geçerliliği incelendi ve katılımlı yanıtlar nedeniyle altı yanıt hariç tutuldu, net örneklem büyüklüğü 496 yanıttan oluşuyor, Bu çalışmadaki veri analizi, sosyal bilimlere yönelik istatistik paketi [SPSS v.27] kullanılarak gerçekleştirilmiştir; çalışmanın ana sonuçları, madencilik firmalarının yüksek düzeyde iç denetimi benimsediğini ve yüksek düzeyde finansal istikrara sahip olduğunu, ayrıca çoklu denetim sonuçlarının olduğunu bildirmiştir. Doğrusal regresyon modeli, finansal istikrar üzerindeki boyutları aracılığıyla iç denetim için önemli bir etki bildirmiştir; model, yüksek pozitif korelasyon katsayısına sahip olup, finansal istikrarda elde edilen orta düzeydeki varyansı açıklamaktadır, Ayrıca, iç denetçilerin yetkinliği finansal istikrarın en güçlü yordayıcısı iken, iç denetimin bağımsızlığı anlamlı olmayan bir yordayıcı olmuştur. Toplanan bulgulara dayanarak çalışma bir dizi öneri sunmuştur; bunların en önemlileri Güney Afrika'daki madencilik firmalarının yöneticilerine, bu kadar yüksek düzeyde finansal istikrar elde etmelerine ve uzun vadede daha yüksek seviyelere ulaşmalarına yardımcı olan çabalarını ve yönetim talimatlarını sürdürmelerini tavsiye etmektir. Ayrıca, yöneticiler, Güney Afrika'daki madencilik firmalarında finansal istikrarı teşvik etmedeki rolünü geliştirmek için iç denetimin bağımsızlığı ile ilgili uygulamalarını yeniden gözden geçirmeli, ayrıca yöneticiler, iç denetimin madencilik firmalarında finansal istikrarı iyileştirmede oynadığı hayati rolün farkında olmalıdır. Bu çalışma, iç denetimin mali performansı iyileştirdiği ve mali istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğu sonucuna varılmasına katkıda bulunmuştur; bu, araştırılan madencilik şirketlerinin mali sürdürülebilirliğine doğrudan yansır. Madencilik şirketlerinde muhasebe ve iç denetimin etkinliği yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study targeted firms operating in mining sector in South Africa to gather the perceptions of their audit and finance employees about the role of internal audit on corporate financial stability. This study adopted the quantitative descriptive approach to achieve the goals of the study. For data collection, a self-administrated questionnaire was developed by referring to prior related studies. Online survey was shared through contacting a set of listed mining firms in JSE, by applying random sampling. A total of 502 responses were gathered. Validity of data was examined and six responses were excluded due to engaged responses. Final sample size has 496 responses for analysis. Data analysis in this study was conducted using the statistical package for social sciences [SPSS v.27]. Main results of the study reported that mining firms adopt high levels of internal auditing, and have high levels of financial stability. Further, results of multiple linear regression analysis reported a significant influence for internal auditing through its dimensions on financial stability. Moreover, competence of internal auditors was the strongest predictor of financial stability. Based on these findings, the study provided a set of recommendations of which the most important were: recommending to the managers of mining firms in South Africa to keep their efforts and management directions that assisted in achieving such high levels of financial stability, and to achieve higher levels in the long term. Further, managers should reconsider their practices related to independence of internal audit to improve its role in promoting financial stability in mining firms in South Africa. Also, managers should be aware of the vital role of internal auditing in improving financial stability of mining firms. This study contributed to the conclusion that internal audit improves financial performance and contributes to achieving financial stability, which is directly reflected in achieving the financial sustainability of the researched mining companies, accounting and internal audit having a high efficiency in mining companies.